Home page
Haber Menüsü


‘Umut Davası’ yeniden başladı
“Umut Operasyonu”na ilişkin davada, Yargıtay’ın haklarındaki hükmü bozduğu 8 sanığın, Ankara DGM’de yeniden yargılanmalarına başlandı. Mahkeme, Yargıtay’ın bozma ilamına uydu.
Ankara
AA
3 Şubat— Mahkeme Başkanı, Prof. Dr. Muammer Aksoy’un öldürüldüğü 31 Ocak 1990 tarihinde olay yerinde tutanak düzenleyen polis memurları Mehmet Gözütok, Abdurrahim Koşar, Salim Salur ve Erdoğan Yurdaer’in tanık olarak dinlenmelerine karar verdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gazeteci-yazar Uğur Mumcu suikastının faillerini yakalamak amacıyla başlatılan, daha sonra ortaya çıkan bağlantılar üzerine Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok’un öldürülmesi gibi birçok olayı kapsayan “Umut Operasyonu”na ilişkin davada, haklarındaki hüküm Yargıtay tarafından bozulan 8 sanığın yeniden yargılanmasına başlandı.
       Ankara 2 No’lu DGM’de görülen davanın bugünkü duruşmasına, tutuklu sanıklar Ferhan Özmen, Mehmet Ali Tekin, Hasan Kılıç, Yusuf Karakuş, Muzaffer Dağdeviren, Abdülhamit Çelik, Fatih Aydın, Mehmet Şahin ve avukatları katıldı. Duruşmada, müdahil Beyhan Gürson ve avukatı ile diğer müdahil avukatları hazır bulundu.
       Mahkeme Başkanı Hüseyin Eken, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bozma ilamını okudu. Bozma ilamına karşı diyecekleri sorulan Ferhan Özmen, Yargıtay’ın kararlarının “siyasi ve göstermelik” olduğunu öne sürdü. Özmen, “Bu kararlar yargı yoluyla alınan kararlar olmaktan ziyade, derin odaklarda alınan kararlardır. Mahkemeler, bu kararları bize tebliğ eden memurlar konumundadırlar” dedi. Yapacağı savunmalarının dikkate alınmayacağını öne süren Özmen, bozmaya ilişkin avukatının beyanda bulunacağını söyledi.
       Özmen’in avukatı İbrahim Ceylan, ilk kararda direnilmesini talep etti. Yusuf Karakuş, hiçbir örgüt ve İran uyruklu Abbas Gulamzade’nin kaçırılması olayı ile ilişkisinin olmadığını savunarak, beraat ve tahliye isteminde bulundu, bozma ilamına uyulmasını istedi. Sanık Hasan Kılıç, Gulamzade’nin kaçırılması eylemine katılmadığını, suçsuz olduğunu söyledi. İlk kararda direnilmesini isteyen Kılıç, “Hakkımda verdiğiniz mahkumiyet kararını da kabul etmiyorum” diye konuştu.
       Mehmet Ali Tekin, emniyetin bilgi notuna dayanarak örgüt üyesi olarak yargılandığını ve mahkumiyet aldığını öne sürerek, bu bilgi notunun hukuki değeri olmadığını savundu. Tekin, ailesinin geçimini “gazetecilik yaparak” sağladığını söyledi. Beraat kararı verilmesiniisteyen Tekin, aksi durumda bozma kararına uyulmamasını talep etti. Tekin’in avukatı Mustafa Akcan da müvekkilinin hiçbir örgütsel faaliyette bulunmadığını savunarak, beraat kararı verilmesini, aksi durumda ilk kararda direnilmesini istedi.
       Abdulhamit Çelik ve Mehmet Şahin ile avukatları, ilk kararda direnilmesini talep ettiler, ancak bunun daha önce verilen mahkumiyet kararlarını kabul ettikleri anlamına gelmeyeceğini söylediler. Muzaffer Dağdeviren ve Fatih Aydın ile avukatları ise bozma kararına uyulmasını, Gulamzade’nin kaçırılması olayı ile ilgili olarak İstanbul 3 No’lu DGM’den dosyanın istenmesini talep ettiler.
       Müdahil avukatlarından Hakkı Suha Okay, Yargıtay’ın, örgüt yönünden doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle müdahilliklerin hukuken geçersiz ve yok hükmünde olduğuna karar verdiğini hatırlatarak, “Uğur Mumcu, Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok, örgütün amacı dolayısıyla öldürülmüştür. Örgütün amacı şeriat devleti kurmaktır.
       Bu kişiler şeriat devleti önündeki engeller oldukları için öldürülmüşlerdir. Dolayısıyla müdahilliklerin devamına karar verilmesini istiyoruz” dedi. Başkan Eken, Cumhuriyet Savcısı Hamza Keleş’in de görüşü doğrultusunda, Yargıtay’ın bozma ilamına uyulduğunu açıkladı.
       
POLİS MEMURLARI TANIKLIK YAPACAK
       Savcı ve bazı sanık avukatlarının taleplerini alan Mahkeme Başkanı Eken, daha sonra, Aksoy’un öldürüldüğü 31 Ocak 1990 tarihinde olay yerinde tutanak düzenleyen polis memurları Mehmet Gözütok, Abdurrahim Koşar, Salim Salur ve Erdoğan Yurdaer’in tanık olarak dinlenmelerine karar verildiğini açıkladı.
       Prof. Aksoy’un öldürüldüğü yerde ele geçirilen 3 adet boş kovanın Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı’na gönderildiğine ilişkin Ankara Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği’nin yazışmalarının onaylı örneklerinin istenmesinin kararlaştırıldığını ifade eden Eken, Bahriye Üçok’a yönelik bombalı paket gönderilmesi olayında kargo görevlisi Gülay Calap’ın tanık olarak dinlenmesine karar verildiğini kaydetti.
       Başkan Eken, Gulamzade’nin kaçırılması olayı ile ilgili olarak İstanbul 3 No’lu DGM’deki dava dosyasının istenmesine ve sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildiğini belirterek, duruşmayı erteledi.
       
DGM’NİN İLK KARARI
       2 No’lu DGM, Ferhan Özmen, Necdet Yüksel ve Rüştü Aytufan’ı, “mevcut anayasal düzeni silah zoruyla yıkıp, yerine din kurallarına dayalı devlet kurmak için oluşturulan silahlı çeteye üye olup, anayasal düzeni değiştirmeye cebren teşebbüs ettikleri” gerekçesiyle, TCK’nın 146/1. maddesine göre idam cezasına çarptırmıştı.
       Mahkeme, Abdullah Argun Çetin’in, “Uğur Mumcu’nun taammüden öldürülmesi olayına fer’i fail olarak iştirak etmek suçunu işlemediği” gerekçesiyle beraatine karar verirken, “cürüm işlemek için oluşturulan teşekküle üye olma” suçundan dosyasını Nöbetçi Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. 1 sanık hakkındaki davayı erteleyen mahkeme, 4 sanığın beraatine karar vermiş, 15 sanığı da 3 yıl 9 ay ile 18 yıl 9 ay arasında değişen ağır hapis cezalarına mahkum etmişti.
       Yargıtay 9. Ceza Dairesi, idama mahkum edilen Necdet Yüksel ve Rüştü Aytufan’ın cezasını, 4471 sayılı Yasa uyarınca müebbet ağır hapis cezasına dönüştürerek onadı. Mahkeme, idam cezasına çarptırılan Ferhan Özmen’in de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararlarını eksik soruşturma gerekçesiyle bozdu.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları