Home page
Haber Menüsü


2003 bütçesi 148 katrilyon, 600 proje iptal
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Yüksek Planlama Kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada, toplam 600 projenin yatırım programından çıkarıldığını açıkladı.
Ankara
NTV
    29 Ocak—  Başbakan Abdullah Gül başkanlığında toplanan Yüksek Planlama Kurulu toplantısında, Devlet Planlama Teşkilatı’nın bütçe rakamlarıyla ilgili çalışmaları ele alındı. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, toplam 600 projenin yatırım programından çıkarıldığını açıkladı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Şener,”Önümüze gelen tablo ve rakamlar hedeflerimizin gerçekleşeceğini gösteriyor” dedi. Şener ayrıca yüzde 6.5’luk faizdışı fazla oranında öngörülenin üzerinde bir düzeye ulaşılabileceğini belirtti.
       Toplantıda, yapılabilirliği ve önceliği olmayan projelerin 2003 yılı yatırım programından çıkarılması kararlaştırılırken, bugün yapılacak devam toplantısında kuruluşların genel müdürleri dinlenecek. Buna göre, kritik ve sorunlu olan projeler için son bir değerlendirme daha yapılacak.
       
BÜTÇE BÜYÜKLÜĞÜ 148.3 KATRİLYON
       Toplantıya sunulan bütçe büyüklüğünün (bütçe gideri) 148.3 katrilyon lira olduğu öğrenildi. Bütçe açığı da 49.8 katrilyon lira olarak belirlendi. YPK‘ya sunulan 2003 yılı bütçesinde 82.7 katrilyon liralık vergi geliri beklenirken, toplam gelir 98.6 katrilyon lira olarak hesaplandı.
       49.8 katrilyon lira açık öngörülen bütçede, personel harcamaları 29.6 katrilyon lira, yatırım harcamaları 9.1 katrilyon lira, transfer harcamaları da 100.2 katrilyon lira olarak planlandı.
       Yaklaşık olarak, transfer harcamaları içinde yer alan faiz harcamaları 65 katrilyon lira, sosyal güvenlik harcamaları 15 katrilyon lira, doğrudan gelir desteği, pamuk destekleme primleri gibi tarım ve hayvancılık harcamaları 3.7 katrilyon lira, vergi iadesi harcamaları (ücretlilere, ihracatçılara ödenen vergi iadeleri ile vergi red ve iadelerini kapsıyor) 6.6 katrilyon lira, KİT transferleri de 2 katrilyon lira olarak belirlendi.
       Bütçedeki diğer cari harcamalar kalemi 9.4 katrilyon lira olarak planlanırken, bu harcamaların yüzde 80‘inden fazlasının savunma harcamalarına ayrılması öngörüldü.
       
FAİZ DIŞI FAZLA 6.8
       2003 yılı için bütçede 19.7 katrilyon liralık faiz dışı fazla öngörülürken, bütçenin faiz dışı fazla rakamı (fazlanın gayri safi milli hasılaya-GSMH oranı) yüzde 5.6 olarak hesaplandı. KİT ve İşsizlik Fonu‘ndan gelecek 1.2 puanlık artış ile faiz dışı fazla toplam kamuda oranı yüzde 6.8 olarak hedeflendi. Uluslararası Para Fonu‘na faiz dışı fazlanın yüzde 6.5 olmasını istiyordu.
       
BÜTÇE AÇIĞI TAHMİNİ 39 KATRİLYON
       Bütçe gerçekleşmelerine göre, 2002’de bütçe açığının 39 katrilyon lirayı bulması öngörülüyor. Faiz dışı bütçe fazlasının ise 12.8 katrilyon liraya ulaşması tahmin ediliyor.
       Konsolide bütçe rakamlarının en geç gelecek hafta açıklanması bekleniyor. Hükümet, 2002 bütçesinde yaptığı revizyonlar ardından 27 katrilyon liralık bütçe açığı beklerken, faiz dışı bütçe fazlasının 15.7 katrilyon liraya çıkmasını öngörmüştü.
       
5 KATRİLYONLUK PROJE, PROGRAM DIŞI
       Yüksek Planlama Kurulu toplantısında yatırım programından çıkarılan önceliğini kaybetmiş projelerin toplam tutarı yaklaşık 5 katrilyon lirayı buluyor.
       230’u ana proje, 370’i de alt proje olmak üzere, Yatırım Programı’ndan çıkarılacak proje sayısı toplam 600’e yaklaşıyor. 2002 yılı Yatırım Programı’ndan çıkarılan projelerin tutarı, toplam yatırım stokunun yüzde 3’üne ulaşıyor.
       Toplam 166,7 katrilyon lira tutarında projenin bulunduğu programdan yaklaşık 5 katrilyon liralık projenin çıkarılmasıyla, toplam proje tutarı 161,7 katrilyon liraya inecek.
       
MUMCU İTİRAZ ETTİ
       Öte yandan DPT’nin yaptığı bütçe büyüklüklerine ilişkin sunuma bakanlıklardan herhangi bir itiraz gelmediği belirtilirken, sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendilerine ayrılan yatırım ödeneğini yeterli bulmadığı öğrenildi. Milli Eğitim Bakanı Erkan Mumcu ödeneklerinin yetersiz olduğunu belirtirken, bu konu üzerinde bir çalışma yapılması kararına varıldı.
       Hükümet kanadı faiz dışı fazla konusundaki kararlılığını vurgularken, toplantıda sosyal güvenlik kuruluşlarında prim tahsilatlarının hızlandırılması ile harcama ve yatırımlarda tasarruf gibi ilave yük getirmeyecek tedbirler üzerinde durulduğu kaydedildi.
       Toplantıda, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Ahmet Tıktık tarafından kapsamlı bir sunum yapılırken, son 10 yıllık dönemdeki yapısal dönüşümler ve bugüne yansımalarına ilişkin gelişmeler sıralandı. Ayrıca kamu yatırımları konusunda kapsamlı bilgi verildi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları