| | | Prof. Dr. Kaymakçı, Uludağ Üniversitesince düzenlenen Küreselleşme ve Türkiye Tarımı konulu konferansta, Tarım sektöründe son 20 yıldır yaşanan sıkıntılarda, dış dinamiklerin etkisinin olduğunu savundu.
Gelişmiş ülkelerde tarımsal üretimin desteklendiğini ve bunun sonucunda da stokların oluştuğunu belirten Prof. Dr. Kaymakçı, Bu stoklar sayesinde Amerikalı ve Avrupalı çiftçi yalnız kendi ülkesini değil, tüm dünyayı besleyecek duruma geldi. Türkiyede destekler kaldırılınca tarımda maliyetler arttı. (Avrupada daha ucuz) diye, bu ülkelerdeki üretim fazlası ürünler ithal edilerek, zaten fakir olan Türk çiftçisi iyice fakirleştirildi dedi.
Türkiyede yaşanan son krizin dış kaynaklı finansal oyunlar sonucu ortaya çıktığını öne süren Prof. Dr. Kaymakçı, şunları söyledi:
Türkiye, Gümrük Birliğine tek taraflı olarak girdiğinden, dış ticaret rejimimizi söz hakkımızın bile olmadığı bir oluşuma bıraktık. Çiftçiler fakirleşti, üretimde gerileme oldu. Türkiye dışalımcı bir ülke haline geldi. 1980li yıllarda tarımda ihracat, ithalatın 7 katıyken, ithalat ihracatı geçer hale geldi. IMF ve Dünya Bankasının yönlendirme ve etkileriyle tarımdaki sıkıntılar artmıştır. Tarımsal üretim azalmış, besin güvencemiz tehlikeye girmiştir. Kısaca görüyoruz ki, bu uygulamalar Türkiyenin çıkarına değildir. | |