| | | Irakın Ortadoğu çerçevesinde Türkiye için özel bir önemi bulunduğunu vurgulayan Neyzi, Körfez savaşından sonra en çok zarara uğrayan 2. ülkenin Türkiye olduğunu, geçtiğimiz yıllarda Irakın ithalatında 17. sırada bulunan Türkiyenin bugün 3. sıraya geldiğini bildirdi.
Mehmet Ali Neyzi, Irakta önümüzdeki 10 yıl içinde konut imarı, fabrika inşaatı, tarım, turizm ve enerji sektörünün yenilenmesi gibi birçok sektörde çok geniş bir iş potansiyeli doğacağını vurgularken, şöyle devam etti:
Türkiye, bunların çoğunu karşılayacak düzeydedir. Yurtdışında birçok başarılara imza atmış Türk müteahhitleri, neden bu projelerde yer almasın? Tüzmen başkanlığındaki geziye 350 işadamı katıldı. Irakta gerçekten sakin bir ortam bulduk. Türkiyedeki kadar sokaklarda kriz çok konuşulmuyordu. Sokakları sakin bulduk. Gıdadan inşaata kadar birçok ihale yapıldı. Iraklılar mallarımızın kalitesini bildiği için, 3 günlük ziyarette önemli kontratlar imzaladık. Pazarda hakkımız olan payı almalıyız. Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Neyzi, olası Irak operasyonu durumunda, burada yapılacak yatırımların güvenliği ve imzalanan kontratların uygulanabilirliği açısından bir endişe taşıyıp taşımadıklarının sorulması üzerine, şöyle dedi:
1996da başlayan BM Gıda Karşılığı Petrol Programına göre, Irak petrol ihraç ediyor. Bunun bedelleri ABDde hesapta toplanıyor ve satın almalar için, daha sonra bir kısmı tahsis ediliyor. Dolayısıyla imzalanan kontratlar, BM tarafından onaylı ve fonlaması daha önceden yapıldığı için hiçbir endişemiz yok. Genel çerçevede BM kontratlarının geçerliliği konusunda hiç bir tereddütümüz yok. | |