|
Gül, toplantıda hükümetin yüzde 6.5 faiz dışı fazla hedefine ulaşılmasında kararlı olduğunu vurguladı. Türkiyenin kritik bir dönemden geçtiğine dikkat çeken Gül, Bir nevi kriz yönetimi içindeyiz dedi.
Ekonomide sürekli düzelmeyi sağlamaya çalıştıklarını söyleyen Gül, Türkiyenin artık konjonktürel gelişmelerden etkilenmeyecek şekilde reformları yerinem getirmesi gerektiğine dikkat çekti. Gül, IMF ve Dünya Bankası temsilcileri Türkiyeye gelmese de, programı aynı kararlılıkta sürdüreceklerini ifade etti.
Başbakan, ekonomide önceliğin enflasyonun ve kamu borç stokunun azaltılması ve faiz dışı fazla hedefinin tutturulması olduğunu yineledi.
IMFYE SİYASİ TAAHHÜT YOK
IMFye siyasi bir taahhütte bulunmadıklarını açıklayan Gül, 2003 yılı ekonomik göstergelerinin de yüzde 6.5luk faiz dışı fazla hedefine göre belirlendiğini kaydetti.
Gül sözlerini şöyle sürdürdü:
Önceliğimiz enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek. Kamu borç stokunu da aşağı çekeceğiz. Bu yıl için yüzde 6.5luk faiz dışı fazlaya büyük önem veriyoruz. Bu oranı aşabiliriz de bunun için sosyal güvenlik kurumlarında israf ve yolsuzluğun önlenmesi, prim tahsilatının hızlanması, personel ve yatırım harcamalarında tasarrufa gidilmesi gibi önlemler üzerinde çalışılıyor.
BÜTÇE VE PAMUKBANK BEKLENİYOR
Kamuda etkinliği artıracak düzenlemelerle yerel yönetimler yasa tasarılarını bir ay içinde Meclise sunacaklarını belirten Gül, IMF ile dördüncü gözden geçirmenin tamamlanması için bütçe ve Pamukbankla ilgili yargı sürecinin beklendiğini belirtti.
Hükümetin misyonunu, Türkiyeyi çamurlu yoldan asfalt yola çıkarmak olarak açıklayan Gül, yolsuzlukların üzerine gittiklerini, enerjiyle ilgili şüphe çeken bazı uygulamalar için soruşturma talimatı verdiğini söyledi.
Gül, kamuda zorunlu emeklilik uygulamasının ilk etapta 2 bin kişiyi kapsamasını planladıklarını belirtirken, hükümetin iş dünyasıyla ve özellikle de TÜSİADla bir gerginliğinin sözkonusu olmadığına işaret etti. | |