|
| |
Çin Devlet başkanı Jiang Zemini karşılamak için Çankaya Köşkünde resmi bir tören düzenlendi. Demirel, Zemini karşılaması sırasında Çin ile tarihten gelen dostluğumuz olduğunu söyledi ve bu ziyaret sırasında ikili ilşkileri tüm yönleriyle ele alacaklarını belirtti. Zemin ise Türkiyedeki görüşmelerinde yeni yüzyıla yönelik yeni işbirliği alanlarını araştıracaklarını bildirdi. Türkiyede bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, beraberinde Çin halkının dostluk ve iyi niyet dileklerini getirdiğini belirtti. Çin Devlet Başkanı, Türkiye ile Çin arasında geleneksel dostluk bağları bulunduğunu, İpek Yolunun tarihte iki medeniyeti birbirine bağladığını ifade etti. Jiang, iki ülke lişkilerinin, diplomatik ilişkilerin kurulmasından sonra yapılan karşılıklı ziyaretlerle geliştiğini hatırlattı.
Türkiyedeki temasları sırasında, başta Demirel ile olmak üzere Türk yetkililerle görüş alışverişinde bulunacağını belirten Jiang, bunun yanı sıra iki ülke arasındaki mevcut işbirliğinin değerlendirilerek, yeni yüzyıla yönelik yeni işbirliği alanlarının araştırılacağını de sözlerine ekledi. Zeminin üç gün sürecek olan gezisinin gündemini iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler, enerji konusu ve Doğu Türkistan sorunu oluşturuyor.
DEMİREL VE ZEMİN YARIN İSTANBULDA
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jiang Zemin ile birlikte yarın İstanbula gidecek. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden verilen bilgiye göre, yarın sabah saatlerinde İstanbula hareket edecek olan Cumhurbaşkanı Demirel ve konuk Cumhurbaşkanı Jiang, ilk önce Beko Fabrikasını gezecek. İki Cumhurbaşkanı daha sonra işadamlarının da katılımıyla Boğaz turu yapacaklar.
Cumhurbaşkanı Demirel, programdan sonra, Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jiang ile vedalaşarak Ankaraya dönecek.
MİLLETVEKİLLERİNDEN TEPKİ
|
|
|
| |
Büyük Birlik Partisi, Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jiang Zemine, Devlet Liyakat Nişanı verilmesini siyah çelenkle protesto etti. BBP Genel Başkan Yardımcıları Ökkeş Şendiller ve Hanefi Çelik ile Genel Sekreter Orhan Kavuncunun da aralarında bulunduğu bir grup partili, Güvenparkta toplandı. Ellerindeki siyah çelengi Başbakanlığa bırakmak isteyen gruba güvenlik güçleri tarafından izin verilmedi. Bunun üzerine, BBPliler, siyah çelengi, Güvenparkın Başbakanlığa bakan tarafındaki merdivenlere bıraktılar. BBP Genel Başkan Yardımcısı Şendiller, burada yaptığı açıklamada, Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jianga Devlet Liyakat Nişanı takılacak olmasının utancını yaşadıklarını kaydetti.
Diplomatik kaynaklar Türkiyenin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin beş daimi üyesinden biri olan Çine siyasi açıdan da önem verdiğini belirtiyorlar. Bu çerçevede Türk tarafının görüşmelerde Kıbrıs konusunda Çinden destek isteyeceği ifade ediliyor. Görüşmelerde gündeme gelmesi beklenen bir diğer konu ise Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri. Önceki gün Milliyetçi Hareket Partili (MHP) bazı bakanlar Doğu Türkistan sorunu nedeniyle Çin Devlet Başkanına devlet nişanı takılmasına karşı çıkmışlar ancak daha sonra ilgili bakanlar kurulu kararını onaylamışlardı. Bugün ise Jiang Zeminin mecliste yapacağı konuşma Fazilet Partili ve MHPli bakanların vereceği tepki yüzünden iptal edilid. Zeminin ziyaretine karşı çıkan milletvekillerinin, bugün Çankayada düzenlenecek törene katılmayarak tepkilerini dile getirecekleri belirtildi.
Dışa açılım politikası uyarınca Ortadoğu turuna çıkan Çin Devlet Başkanı Zemin, 1984 yılında Türkiyeyi ziyaret eden Devlet Başkanı Li Şiannianın ardından Türkiyeyi ziyaret eden ikinci Çinli lider. Türkiye ve Çin arasında 29 yıl önce başlayan diplomatik ilişkiler çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel 1995 yılı Mayıs ayında Çine en üst düzeyde resmi ziyarette bulunmuştu.
EKONOMIK VE TICARI IŞBIRLIĞI
Diplomatik kaynaklar, Jiang Zemin döneminde dış dünyaya özellikle ticari alanda açılım yapan Çinin, Türkiye ile de ekonomik işbirliğini ve ticaret hacmini geliştirmek istediğini belirtiyor. Türkiyenin, 1999 yılında Çine yönelik ihracatı 36 milyon dolar olurken, ithalat da 894 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Zeminin ziyareti sırasında ortak bildiri, enerji alanında işbirliği protokolü ve Çin-Türkiye Karma Ekonomik Komisyonunun toplantı tutanakları imzalanacak. Türkiye ve Çin arasında geçen yıl Mayıs ayında yapılan askeri işbirliği çerçevesinde, iki ülke askerlerinin karşılıklı olarak askeri akademilerde eğitim ve ders vermeleri kararlaştırılmıştı.
BÖLÜCÜLÜK HASSASIYETI
Çinli kaynaklar, Türkiye ve Çin arasında diplomatik ilişkilerin başlamasından sonra geçen 29 yıl içinde özellikle siyasi, ekonomik, kültürel ve diğer alanlarda önemli gelişmeler sağladığını belirterek, Türkiye ve Çinin dünyanın iki önemli ülkesi olarak bulundukları bölgede saygı gören iki ülke olduğunu kaydettiler.
Ankara Jan Zeminin ziyaretine hazırlanırken, Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Çin, komşularıyla arasındaki dostluk ilişkilerine büyük önem veriyor. Etnik olaylar veya din adı altında başka ülkelerin içişlerine karışılmasına kesinlikle karşıyız. Ülkedeki bütün milliyetlerin birliğine, eşitliğine ve ortak gelişmesine büyük önem verirken bölücülüğün her türüne karşı çıkıyoruz. denildi.
| |