Home page
Haber Menüsü


Ford Otosan’da hedef 800 milyon Euro ihracat
Geçen yıl yaklaşık 360 milyon Euro’luk ihracat yapan şirket, bu yıl 800 milyon Euro hedefliyor.
İstanbul
AA
13 Ocak— Ford Otosan, geçen yıl yaklaşık 360 milyon Euro olarak gerçekleşen ihracatını, bu yıl 800 milyon Euro’ya yükseltmeyi hedefliyor. Ford Transit Connect ve Ford Transit modellerinin ihracatının yanı sıra Vietnam’daki Ford Fabrikası’na montajı yapılmak üzere CKD transit aracı da gönderen şirket, ayrıca, Land Rover’in yeni bir aracının bazı kalıplarını da üretiyor.

   
 
       
   
MSNBC News Ford, 2003'te canlanma bekliyor
MSNBC News Ford, 'KA' modelini servise çağırdı
MSNBC News Ford Otosan'a Avrupa'dan transfer
MSNBC News Ford 60 bin Transit ihracı hedefliyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ford Otosan Genel Müdürü Turgay Durak, 2002’nin kendileri açısından Transit Connect’in üretiminin ve ihracatının başlaması ile pazara sunulması açısından önemli bir yıl olduğunu vurguladı. Transit Connect’in geçen ay 2003 yılı için en iyi ticari araç ödülünü kazandığını anımsatan Durak, bu gelişmeyi hem emeklerinin karşılığı olarak gördüklerini hem de ileriye dönük satış adetlerinin artması yönünde olumlu işaretler verdiği için önemli bulduklarını söyledi.
       2001 yılında 80 milyon dolar olan Ford Otosan’ın ihracatının, 2002’de yaklaşık 360 milyon Euro’ya yükselmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren Durak, Belçika’daki Transit üretiminin Türkiye’ye yönlendirilmesi ve ek yatırım kararının da 2002’nin en önemli gelişmeleri arasında yer aldığını kaydetti.
       
YENİ YATIRIM KARARI
       Bu yatırımın tamamlanmasıyla yıllık 140 bin araç olan üretim kapasitesinin 200 bine yükseleceğini anlatan Durak, şunları söyledi:
       “2002 Şubat ayında bu kararın alındığı döneme kadar olan yatırımımız 600 milyon Euro civarındaydı ve yıl sonuna kadar 100 milyon Euro’luk daha yatırım yapılacaktı. Bu kararla 200 milyon Euro’luk yatırım daha yapılıp, toplam yatırımın 900 milyon Euro’nun üzerine çıkmasına karar verildi. Sonuç olarak, biz sadece Transit Connect ile bir tane ihracat ürünü olan bir şirket olmayacağız. Büyük-orta ticari araçta Transit’i, hafif ticari araçta da Transit Connect’i Avrupa pazarları için yapan ve ihraç eden fabrika konumuna geleceğiz. Bu yatırım da başladı ve 2004’ün Mart ayında mevcut Transit’in Avrupa için imalatı başlayacak. Bu aracın çeşitleri çoğalacak. Önden çekişlisi, kısa şasi, yüksek tavanlı modeller ve sağdan direksiyonlu modeller de geliyor. Böylece üretim kapasitemiz 200 bine çıkmış olacak.”
       
VİETNAM’A İHRACAT
       Ford Otosan Genel Müdürü Turgay Durak, kalıp üretiminde ulaşılan tecrübenin ve kapasitenin de paylaşıldığını vurguladı.
       Durak, Ford’un bünyesindeki Land Rover’in bir yeni aracı için kalıp üretimi yaptıklarını Ford Köln için de bazı kalıpların üretildiğini vurguladı. Montajı yapılmak üzere araç ihracatı da yaptıklarını bildiren Durak, “Vietnam ile bir CKD işi başlattık. Vietnam’da Ford’a ait bir fabrika var. Transit’in koltuk hariç bütün parçaları buradan gidiyor ve araç orada monte ediliyor. 2001’de bu çerçevede 800 kadar araç, 2002’de 400 araç gitti. Bu ihracat bu yıl bin aracı bulabilir. Ayrıca, oradaki teknik onayı da buradan giden bizim arkadaşlarımız veriyorlar” dedi.
       
İHRACAT VE İSTİHDAM ARTACAK
       2003 yılına ilişkin beklentilerini de açıklayan Turgay Durak, toplam iç pazarın bu yıl 200 bin adet olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini, bu çerçevede kendilerinin de yaklaşık 35 bin adetlik bir satış hacmi öngördüklerini dile getirdi.
       Geçen yıl Ford Otosan’ın yaklaşık 31 bin adet olan araç ihracatının, 2003’de 65 bini Transit Connect, 12 bini de Transit olmak üzere 67 binli seviyeleri bulmasını beklediklerini vurgulayan Durak, ihracat cirosunun da 800 milyon Euro’ya ulaşmasını öngördüklerini söyledi.
       Ford Otosan’ın Kocaeli, İstanbul ve Eskişehir’deki tesislerinde 4.200 kişinin çalıştığını belirten Durak, bu yıl istihdamın da artacağını açıkladı.
       Halen Kocaeli’deki fabrikada 2 bin 700 kişinin çalıştığını dile getiren Durak, şunları söyledi:
        “Ancak bu yıl rakam artacak. Çünkü, hem üretim artıyor hem de 2004 başında devreye gireyecek olan transit ihracatına hazırlık olarak 500 kişi kadar daha işe alınacak. 2004’e gelindiğinde ise toplamda çalışan sayımız herhalde yaklaşık 5 bin 800 olur. (Yatırım yapacağız) dedik, yaptık. (Yeni araçlar piyasaya çıkaracağız) dedik, çıkardık. (İhracat yapacağız) dedik, ihracat da önemli rakamlara ulaşmaya başladı. Önümüzdeki yıllarda bu ihracat seviyesini artırarak, milyar Euro’lara taşımak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları