Home page
Haber Menüsü


Özelleştirmede ödül ve ceza sistemi
Özelleştirme Programı bugün saat 12.00’de açıklanıyor. Yeni sistemde, kapsamdaki kuruluşların performansı 20 kriter ile izlenecek ve kriterleri yerine getiren kuruluşlar içih ihaleye çıkılacak. Özelleştirme portföyüne yeni kuruluşlar eklenecek.
Ankara
NTV
13 Ocak— Çalışmaları bir süredir Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nca sürdürülen reform niteliğindeki 2003 yılı Özelleştirme Programı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener tarafından bugün açıklanacak. Pakette, mevcut sistemin yenilenmesinin yanı sıra ilk kez yaşama geçirilecek düzenlemeler de yer alacak.

   
 
       
   
MSNBC News Özelleştirmede umut 2003'de
MSNBC News Şener: 2003 özelleştirme yılı olacak
MSNBC News Hükümete özelleştirme brifingi
MSNBC News Özelleştirme işsizine 17 trilyon lira
MSNBC News Şekerde özelleştirme Nisan'a kaldı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar için performans gelişimini de kapsayan 20 kriter uygulanacak. Kriterleri yerine getiremeyen kuruluşlara zararlarını belli sürelerde belli oranlarda azaltma şartı getirilecek.
       
AYLIK PERFORMANS ÖLÇÜMÜ
       Objektif ve rakamsal olan bu kriterleri kuruluşların hayata geçirmesi, aylık olarak ölçülecek. Üçer ayda bir genel değerlendirme yapılacak. Birinci ayda durumu kötü olanlar uyarılacak. Eksiklikler giderilmezse ikinci bir uyarı verilerek zararını belli sürelerde belli oranlarda azaltması şart koşulacak.
       Her kurumdan faaliyet karı olarak aylık binde 5, yıllık yüzde 6 katkı beklenecek.
       Kriterlerin yerine getirilmesinin ardından, her kuruluş için sadece 2 kez ihaleye çıkılacak. İşletici bulamayan kuruluş kapatılacak.
       
ÖDÜL VE CEZA SİSTEMİ
       Ancak, tekel konumundaki Tüpraş, Türk Hava Yolları gibi kuruluşların faaliyet karı kriterini yerine getirmesinde bazı şartlar sözkonusu olacak. Örneğin, Tekel ürünlerine yapılan zam enflasyon oranını geçemeyecek. Böylece kuruluşlar tekel gücünü kullanmamış olacak.
       Paket ile birlikte, ödül ve ceza sisteminin de hayata geçirilmesi planlanıyor. İyi performans gösterebilen kuruluşların çalışanları ödüllendirilecek. Başarısızlık durumunda ise, büyük kapasiteli bir yerde çalışanlar, daha küçük kapasiteli yerlerde görevlendirilecek.
       Yetkililer, özelleştirme portföyüne yeni kuruluşların ekleneceğini de kaydetti.
       
HİSSE SENEDİNE ÇEVRİLEBİLİR TAHVİL
       Devlet Bakanı Ali Babacan da, haftasonunda Anedolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, özelleştirmede hisse senedine çevrilebilir tahviller üzerinde çalıştıklarını, konuyu istişare ettiklerini, ancak henüz kesinleşmediğini bildirdi.
       Babacan, özelleştirmede hisse senedine çevrilebilir tahvil konusunda farklı ülkelerde oldukça net uygulamalar olduğunu ifade etti.
       Babacan, söz konusu metot hakkında şu bilgileri verdi:
       “Kuruluşlar özelleştirilinceye kadar çıkarttıkları tahvil üzerinden faiz ödemeleri yapmaya devam ediyor, özelleştirileceği tarihe kadar bu tarih 3-5 sene olur... Bu tahvilleri ellerinde bulunduranlar tahvili hisse senedine dönüştürme şartını ellerinde bulunduruyorlar. Fiyat belirlenirken şu andaki değil ilerdeki şartlara göre belirleniyor. İlerdeki piyasa şartları dikkate alınacak. Bugün şartlar iyi olmayabilir daha iyi şartlar bekliyorsak bu iyi fiyata göre bir opsiyon fiyatı koyuluyor. Şu anda tasarı halinde istişare edilecek hükümetin içinde değerlendirilecek.”
       
İLERDEKİ DEĞERDEN OPSİYON FİYATI
       Piyasa şartları ne olacaksa o değerden bir opsiyon fiyatı koymayı düşündüklerini anlatan Babacan, şöyle devam etti:
       “Devlet 3 sene sonra özelleştirilecek kuruluşu satacaksa eğer özelleştirilecek kuruluşu da belli bir değerin altında özelleştirmemeyi garanti altına alıyor. Örneğin bir kuruluşun bu günkü değeri 1 milyar dolar, biz 3 milyar dolar olarak değerleneceğini tahmin ediyoruz. Koyacağımız opsiyonu 3 milyar dolara göre koyuyoruz. Eğer o tarih geldiğinde piyasa kuruluşun değerini 3 milyar doların altında değerlendirirse Devlet bu opsiyonu kullanmaz tahvilin anaparası ne ise onun ödemesini alır iş biter. Ama piyasa kuruluşun değerini verirse bunun opsiyonunu kullanarak tahvili, hisse senedine çevirebilir. Böyle bir opsiyonun değeri her zaman sıfırın üzerindedir. Yani her zaman artı değeri vardır.”
       Bu metodun tasarı halinde olduğunu ve kesinleşmiş bir kararın bulunmadığını vurgulayan Babacan, şunları kaydetti:
       “Mali ve hukuki açıdan incelemeler yapılır. Türkiye aslında çok büyük değerlere sahip. Kötü beklentiler, ileriye doğru olan belirsizlikler sahip olduğumuz kıymetlerin yeterince değerlerini bulamamasına neden olabiliyor. Bir kaç seneye kadar Türkiye’de şartların çok çok iyileşeceğine inanıyoruz... Herkes hesabını kendisi yapar bunlar ihale yöntemiyle satılacağı için değeri ihalede oluşacaktır.”
       
KAPSAMDA OLMAYANLARA DA UYGULANABİLİR
       Babacan, bu metodun uygulanmasında özelleştirilecek kuruluşların tek tek inceleneceğini ve hangisine uygun olup olmayacağının ortaya konacağını ifade etti.
       Babacan, “Özelleştirme kapsamına alınan var, alınmayanlar var. Özelleştirme kapsamına alınmayan kuruluşlar için bile bir metottur. Türkiye’ye yeni bir kapı açacağına inanıyoruz. Bu bizim ortaya koyduğumu bir fikir” dedi.
       
SİYASİ İRADE MUTLAKA GEREKLİ
       Özelleştirmeye çok önem verdiklerini ifade eden Babacan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Özelleştirme programı oldukça iddialı çok sayıda kuruluş söz konusu özelleştirme için. Mutlaka siyasi irade gerekli, piyasa şartları da önemli ama, siyasi irade olmadan mümkün değil. Özelleştirme konusundaki kararlılığımız görülürse piyasa şartlarında da bir düzelme olacaktır. Özelleşmeye başladığımızda, siyasi irademizi somut olarak ortaya koyacağız. Piyasa şartları beklentilerle oluşur. Özelleştirmeden emin oluşumuz, somut adımlar atışımız beklentileri de iyileştirecektir. Piyasa şartlarını geçici dönemdeki olumsuz piyasa şartlarını atlatmak için ilerdeki daha uygun piyasa şartlarını gözönünde bulunduran farklı metotlar var.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları