Home page
Haber Menüsü


 
Nobel ödüllü Kahneman Türkiye’de
2002 Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahibi olan Princeton Üniversitesi psikoloji profesörü Daniel Kahneman, İş Yatırım’ın konuğu olarak, konferans vermek üzere Türkiye’ye gelecek.
İstanbul
AA
 
    25 Aralık—  “Homo Economicus” konusundaki yerleşik yargıların sorgulanmasına yol açan çalışmalarıyla 2002 Nobel Ekonomi Ödülü’nü alan Princeton Üniversitesi’nden Daniel Kahneman, 7 Ocak’ta konferans vermek üzere Türkiye’ye gelecek. İstanbul’da düzenlenecek “geniş açı” adlı konferansta, risk ve belirsizlikler konusunda karar vermenin incelikleri ele alınacak.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İş Yatırım’dan yapılan açıklamaya göre, Kahneman, 7 Ocak Salı günü İstanbul’da düzenlenecek toplantıda, risk ve belirsizlik karşısında karar verme ve geleceğin dünyasının şekillenmesinde insan zihninin oynayacağı rol hakkında ipuçları verecek.
       Daniel Kahneman, 1970’li yıllardan bu yana, risk ve belirsizlik karşısında karar verme konusunda yürüttüğü araştırmalarla tanınıyor.
       Çalışmaları, bir dönem ekonomistler tarafından ciddiye alınmayan, ancak son yıllarda, genel kabul gören bazı ekonomi teorilerinin yeniden sorgulanmasını sağlayacak ölçüde etkili olan Kahneman, 1994 yılında Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan John Nash’ten sonra, Princeton’dan ödül alan ikinci akademisyen.
       Kahneman’a Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazandıran, belirsizlik karşısında karar verme sürecine dair bulguları, genel kabul gören ekonomi teorisinin kabul ettiği varsayımların tersine, insanın, rasyonel bir karar verici olmadığını gösteriyor.
       
’YATIRIM KARARLARINA IŞIK TUTACAK’
       İş Yatırım Genel Müdürü İlhami Koç, tüm dünyada belirsizliğin süreklilik kazandığı günümüzde, bu alanda yaptığı çalışmalarla Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülen Kahneman’ın anlatacaklarının hem ilginç, hem öğretici olacağına inandığını belirtti.
       “Geniş Açı” adı altında bu yıl ilkini düzenledikleri toplantıda, uzmanlar ve iş dünyasını buluşturarak yeni bakış açıları sağlamak istediklerini bildiren Koç, “Kahneman’la psikoloji dünyasında çıkacağımız ufuk turunun, yatırım kararlarını verirken bireysel ve kurumsal yatırımcılara yol gösterecek bir pusula olacağına inanıyoruz” dedi.
       
DANIEL KAHNEMAN KİMDİR?
       1934 Tel Aviv doğumlu Daniel Kahneman, ABD ve İsrail vatandaşıdır. California Üniversitesi, British Columbia Üniversitesi ve Kudüs Hebrew Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmış olan Kahneman, ayrıca Kanada İleri Araştırmalar Merkezi ve Davranış Bilimleri İleri Etüdler Merkezi’nde çeşitli çalışmalar yürütmüştür.
       Kahneman, aralarında Amerikan Psikoloji Derneği Üstün Bilimsel Katkı Ödülü; Deneysel Psikoloji Topluluğu Warren Madalyası ve Hilgard Genel Psikolojiye Katkı Ödülü’nün de olduğu pek çok prestijli ödüle layık görülmüştür.
       Halen Princeton Üniversitesi, Woodrow Wilson School’da ders vermekte olan Kahneman, Amerikan Psikoloji Derneği, Amerikan Psikoloji Topluluğu, Deneysel Psikologlar Topluluğu ve Ekonometrik Topluluğu üyesidir.
       Daniel Kahneman “psikolojik araştırmalarda ortaya çıkan bulguların ekonomi bilimine entegrasyonu ve belirsizlik karşısında karar verme “ çalışmaları ile 2002 Nobel Ekonomi Ödülüne layık görülmüştür. Daniel Kahneman’dan önce Nobel Ekonomi Ödülü’ne layık görülen diğer Princeton’lu, “oyun teorisinde denge konulu çığır açan analizleri” sebebiyle, 1994 yılında, John Nash olmuştur.
       
       Daniel Kahneman’ın 30 yılı aşkın sürede geliştirdiği, sayısız makale ve 6 kitaba sığdırdığı çalışmaları, ekonomistlerin geleneksel düşünce biçimine yeni bir boyut katıyor. Kahneman’ın çalışmaları, insanın belirsizlik ve risk karşısında, sistematik olarak ve rasyonel modelle bağdaşmayan biçimde davranabildiğini kanıtlıyor. Bu doğrultuda geliştirdiği yeni “refah teorisi”, klasik teoriye alternatifler geliştirilmesi için uygun bir zemin hazırlıyor. Ayrıca önyargılarla çevrili insan zihninin, risk karşısında, temel olasılık prensiplerini sistematik bir biçimde çiğneyebildiğini de kanıtlıyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları