Home page
Haber Menüsü


Küresel ekonomi belirsizliğe rağmen büyüyecek
OECD, dünyanın en büyük 30 ekonomisinin 2002’de yüzde 1.5 olan büyüme hızının 2003’de yüzde 2.2’ye çıkabileceğini tahmin ediyor. IMF ise, küresel ekonominin büyüme hızının yüzde 3.7’ye ulaşmasını öngörüyor.
New York
AA
25 Aralık— Dünya ekonomisinin yeni yılda büyümeye ilişkin performansında iyimserlik korunsada, olası Irak operasyonunun yarattığı belirsizlik ortamı, petrol fiyatlarındaki istikrarsızlık ve diğer riskler, küresel ekonominin canlanmasına engel oluyor.

   
 
       
   
MSNBC News 'Japonya ve Avrupa küresel büyümeyi engelliyor'
MSNBC News EIU: Global büyüme yavaşlayacak
MSNBC News IMF: Büyüme yavaş olacak
MSNBC News Köhler: Küresel durgunluk riski yok
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uzmanlar, Amerikan ekonomisinde tam anlamıyla canlanmanın gelecek yazdan önce görülmeyeceğini, Asya ekonomilerinin 2003 yılı sonuna doğru hızlanacağını, Euro bölgesi büyümesinin de sadece kıpırdayacağını tahmin ediyorlar. Latin Amerika’da ise Brezilya ve Arjantin’de ekonomik krizin etkilerinin devam edeceği öngörülüyor.
       Türkiye’nin de üyesi bulunduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın (OECD) Kasım ayı raporuna göre, zayıf mali piyasalar ve tüketici talebindeki düşüş, global ekonomiyi 2003’de olumsuz etkileyecek.
       Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre, özellikle ABD ve Avrupa’da menkul kıymetler borsalarındaki düşüşlerin etkileri tahmin edilenden daha büyük olursa, dünya ekonomisi öngörülenden daha yavaş canlanacak.
       
ABD, 2003’TE YÜZDE 3 BÜYÜYECEK
       Ekonomistler, global ekonominin büyümesinin büyük ölçüde ABD’ye bağlı olduğunu söylerken, Amerikan ekonomisinin 2002’de yüzde 2.7 olan büyüme oranının 2003’de yüzde 3 - 3.4’e yükseleceğini tahmin ediyorlar.
       11 Eylül terörist saldırılarının etkisiyle 2001’de büyümesi hız kesen ABD ekonomisi 2002’de biraz toparlandıysa da, canlanma sinyalleri yeteri kadar güçlü değil.
       ABD’de işsizlik oranı son sekiz yılın en yüksek düzeyinde, tüketicilerin ekonomiye güveni son altı ayda azaldı ve borsaların 1990’ların sonlarındaki parlak günleri de henüz geri gelmedi. Ayrıca, Amerikan şirketlerini sarsan muhasebe skandalları yatırımcıların iş dünyasına güvenini sarstı. Uzmanların çoğu, ABD ekonomisinde canlanmaya 2003’ün ikinci yarısından önce geçilmesine ihtimal vermiyor.
       Öte yandan, ABD Merkez Bankası’nın kısa vadeli faiz oranını son 41 yılın en düşük düzeyine indirmesiyle, konut alımları ve bazı harcamlar da artış gözlendi.
       
ASYA EKONOMİLERİ ABD’YE BAĞIMLI
       Asya ekonomilerinin çoğunda ekonomik durgunluğun gelecek yılın ilk 2 çeyreğinde devam etmesi ve 2003 sonunda kısmen de olsa canlanma bekleniyor.
       İhracata dayalı ekonomileri için ABD’deki talep artışına bağımlı olan Asya ekonomileri, Amerika’nın durgunluktan çıkması ile birlikte daha hızlı büyümeyi hedefliyor.
       Asya Kalkınma Bankası’na (ADB) göre, ihracat Asya’da ekonomik büyümeyi bu yıl tahminlerin üzerine çıkarttı. Japonya dışındaki Asya ülkelerinin ortalama ekonomik büyüme tahmini bu yıl için yüzde 5’den yüzde 5.6’ya yükseltildi. Ancak, 2003 yılı tahminini ise yüzde 5.7’den yüzde 5.6’ya indirildi.
       Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 8 olan büyüme hızının 2003’de yüzde 7.2’ye inmesi bekleniyor. Endonezya, Malezya ve Singapur istikrarlı iç talep sayesinde 2003’de daha hızlı büyürken, Tayland ve Filipinler’in yavaşlaması öngörülüyor.
       Hindistan’ın büyüme oranının ise yüzde 5’den yüzde 5.5’e çıkacağı hesaplanıyor. Japonya’da mali reformların büyümeye etkisinin netleşmesi için ise süre gerekiyor. Bu yıl işsizlik oranının yüzde 5.5’e çıkarak rekor kırdığı Japonya’da, menkul kıymetler borsası son 19 yılın en düşük düzeyinde. OECD’ye göre, bu yıl binde 7 küçülen Japon ekonomisi 2003’de binde 8 büyüyebilir.
       
EURO BÖLGESİ VE RUSYA
       Avrupa Merkez Bankası (ECB), mali piyasalar ve siyasi gelişmelere ilişkin belirsizlikler nedeniyle, Euro bölgesindeki 12 ülkenin büyüme hızı tahmininde indirime gitti.
       ECB, 2002 yılı büyüme tahminini yüzde 1.5’den, yüzde 1’e, 2003 yılı için de yüzde 2.1-3.1’den yüzde 1.1-2.1 aralığına düşürdü. Euro bölgesindeki 12 ülke 2001’de ortalama yüzde 1.5 büyümüştü.
       Petrol ithalatına önemli ölçüde bağımlı olan AB’de bölgenin sanayi devi Almanya, bütçe açıkları, yetersiz vergi gelirleri ve sosyal güvenlikte reform sıkıntısıyla uğraşıyor.
       Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya bir yılı aşkın süredir sıfıra yakın büyümeyle gidiyor, işsizlik oranı Kasım’da yüzde 9.7’ye dayanırken, işsizlerin sayısı 4 milyona ulaştı.
       Alman hükümeti 2002 yılı büyüme tahminini yüzde 0.75’den yüzde 0.5’e çekti.
       Petrol fiyatlarındaki artış sayesinde ihracat gelirlerini artıran, döviz rezervlerini önemli ölçüde yükseltip, dış borç ödemelerini karşılayabilir hale gelen Rus ekonomisi olumlu sinyaller veriyor.
       Fakat, Rusya’nın 2003’de 15 milyar dolar dış borç ödemesi önemli bir test olacak. Rus yetkililer ise ihraç ettikleri petrolün fiyatı düşse de dış borç ödemelerini karşılayabileceklerinden emin.
       
LATİN AMERİKA’YA BELİRSİZLİK HAKİM
       Güney Amerika’nın devleri Brezilya ve Arjantin’de ekonomik kargaşa bölgenin 2002 yılını sıkıntı içinde geçirmesine neden oldu. Latin Amerika ülkeleri 2002’de ortalama binde 5 küçüldü ve belirsizlik 2003’de de sürecek.
       Paraguay iflasın eşiğine geldi, Uruguay üç yıldır durgunlukta ve Batı yarımkürenin en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi Venezüela, Devlet Başkanı Hugo Chavez’in devrilmesine yönelik siyasi mücadeleden zarar görüyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları