Home page
Haber Menüsü


Rusya’daki en büyük Ramstore açıldı
Rusya’daki en büyük Ramstore’un açılışında konuşan AKP Genel Başkanı Erdoğan, “Bu açılışlar 1990’lı yılların değişim rüzgarıyla birlikte başlayan yeni dönemi farklı kılacak adımların sembolleridir” dedi.
Moskova
AA
23 Aralık— AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki münasebetlerin artarak devamını mevcut hükümetimiz ve partimiz elinden gelen en üst gayretleriyle destekleyecektir” dedi. Migros ve Enka ortaklığındaki Ramstore’un Moskova’daki en büyük alışveriş merkezi olan Leningradski Alışveriş ve Eğlence Merkezi bugün törenle hizmete açıldı.

   
 
       
   
MSNBC News Güler: Mavi Akım Ocak'ta tamam
MSNBC News Migros, Ramstore Bakü'yü yeniledi
MSNBC News Erdoğan Rusya'da sıcak karşılandı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Açılış töreninde konuşan Recep Tayyip Erdoğan, bu açılışa bakanlar, işadamları ve değişik yetkililerden oluşan 170 kişilik heyetle katıldıklarını belirterek, yüzyılları aşan Türk-Rus ilişkilerini özellikle 1990’dan sonra münasebetlerimizi ekonomik ve siyasi alanda daha da geliştirerek taçlandırmak istediklerini kaydetti.
       Bugün gelinen noktada yeni bir dönemin başladığına işaret eden Erdoğan, bu yeni döneme yapıcı ve önyargılardan uzak bir anlayışla bakmak gerektiğini belirtti. Erdoğan devamla şunları kaydetti:
       “1990’lı yılların değişim rüzgarıyla birlikte başlayan yeni dönemi farklı kılacak adımların sembolleridir bu açılışlar. Bu açılışların yanında Ankara ve Moskova arasındaki yapıcı ilişkileri tetikleyecektir. Bugün açılışını yapacağımız bu muhteşem kompleksi 2 ülke dostluğun bir sembolü olacağına inanıyorum.”
       
“DOSTÇA İLİŞKİLERİMİZ ARTMALI”
       Bu tesisin yapımında emeği geçenleri kutlayan Erdoğan, sadece Türkiye’nin değil, dünyanın ticari kuruluşları arasında ön sıralara giren Koç Grubu ve Enka’nın gerçekleştirdikleri bu projenin hayırlı adımlara vesile olmasını temmeni etti.
       Bu projeye ciddi destek veren Rusya Federasyonu yetkililerini de kutlayan Erdoğan, devamla şöyle konuştu:
        “Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki münasebetlerin artarak devamını mevcut hükümetimiz ve partimizi elinden gelen en üst gayretleriyle destekleyecektir. Dostça ilişkilerimizin artması için bugün buradayız. Gerçekten Rusya Federasyonu ile dış politikamızda öncelikli ve ağırlıklı bir konumun oluşması için buradayız. Son 10 yıl içinde Türkiye ile Rusya arasındaki gelişmeler, tüm siyasi alandaki ilişkiler, ekonomik alanda da doğru orantılı olarak gelişmeye devam edecek. Tabii ki bu gelişmeler her 2 ülke halkı arasındaki barışı ve dostluğu da pekiştirecektir. Bu görüşlerimi sayın Başbakan Mihail Kasyanov ve yarın bir araya geleceğim Başkan Putin’le de paylaşacağım. Ancak ekonomik ve ticari ilişkilerimizde elde edilen bu olumlu sonuçları sadece resmi kanaldan yürütülen çalışmalara bağlamak mümkün değildir.”
       Türk-Rus özel sektör kuruluşları ve bireysel olarak işadamlarının katkılarının bu noktada en büyük paya sahip olduğunu ifade eden Recep Tayyip Erdoğan, Türk müteahhit ve yatırımcılarının faaliyetlerini Moskova dışında da genişletmelerinin yararlı bir adım olacağını niteledi.
       
RUSÇA HERKESE TEŞEKKÜRLER
       Erdoğan, beklentilerinin ve arzularının 2 ülke arasındaki ticaretin artmasından yana olduğunu belirterek, işadamlarını, bu 2 ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin genişletilmesi ve Türk-Rus vatandaşları refahına katkılarından dolayı kutladı.
        Türk ve Rus halkının yeni yıllarını da kutlayan Erdoğan, yeni yılın tüm insanlık için barışa neden olmasını diledi.
       Erdoğan, “Barışa her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğu bir dönemdeyiz” dedi ve “herkese teşekkürler” anlamına gelen “Spaibo Bolson” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
       
KOÇ: MALİYETİ 45 MİLYON DOLAR
       
       
       Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç ise, Rusya’daki beşinci alışveriş merkezi Ramstore City’nin 45 milyon dolara mal olduğunu bildirdi. Rahmi Koç, Ramstore City’in açılış töreninde yaptığı konuşmada, Aralık aylarında Moskova’da alışveriş merkezi açmanın adet haline geldiğini söyledi.
       Bu yılın ilk 6 ayında Rusya’ya yapılan 3.7 milyar dolar yatırımın yüzde 44’ünün Moskova’ya yapıldığını bildiren Koç, Rusya’nın gelişmesinin birçok ülke tarafından gıpta ile karşılandığını ifade etti.
       Ramstore olarak 5 yıl içinde 100 milyon dolar vergi ödendiğini belirten Rahmi Koç, Ramstore’ların Moskova’daki stratejisi, gelişmesi ve karlılığının Amerikan üniversitelerinde “case study” (durum çalışması) olarak ele alınmasının iftihar verici olduğunu vurguladı.
        Moskova’daki mağaza sayılarının 15’e yükseldiğini açıklayan Rahmi Koç, Moskova’nın en büyük alışveriş merkezi Ramstore City’nin 45 milyon dolara mal olduğunu, toplam yatırımın bu yıl sonu itibariyle 220 milyon doları bulacağını ve yeni senenin ilk ayında 4 yeni Ramstore’un açılacağını belirtti.
       
REISIN: EN GÜZEL YILBAŞI HEDİYESİ
       Enka Onursal Başkanı Şarık Tara da konuşmasında, büyük ve güzel bir müessesenin devreye girdiğini söyledi. Çok mutlu bir gün olduğunu dile getiren Tara, “Koç Grubu ile inanılmaz yakınlığımız ve dostluğumuz ortaklığımız herkese numune olacak hadisedir” dedi.
       Moskova Belediye Başkan Yardımcısı Vladimir Reisin de, Rasmstore’un bugüne kadar açılanların en büyüğü olduğunu belirtirken, Türk işadamlarına 2 ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür etti.
       Türk işadamları sayesinde Moskovalıların en güzel yılbaşı hediyelerini aldıklarını belirten Reisin, yeni iş sahaları yaratıldığını vurgularken, mağaza zinciri yapan şirketlerin Moskova’da düzgün bir politika takip ettiklerini, güzel bir rekabet olduğunu, Ramstore’ların fiyatlarıyla rekabetin kızıştığını kaydetti.
MOSKOVALILARIN AKININA UĞRADI
        Rusya’daki 5. alışveriş merkezi olan Ramstore 3 katlı ve 72 bin metrekare kapalı alana sahip. Merkezin girişinde 9 bin metrekarelik en büyük Ramstore hipermarkette, 40 binin üzerinde mal tüketicilerin beğenisine sunuluyor.
       Moskova’nın kuzeyinde en önemli otoban bağlantısı ve en işlek havaalanı olan Sheremetievo yolu üzerinde bulunan Ramstore City içerisinde, dünyaca ünlü 130 mağaza bulunuyor. Ayrıca, fast food ve klasik restoranlar, egzotik bitkilerin yer aldığı Japon bahçeleri, 700 metrekare alanda 357 izleyici kapasiteli ve Moskova’nın ilk üç boyutlu sinema salonları ile eğlence alanları yer alıyor.
       Ramstore City açılışını takiben Moskovalılar, merakla bekledikleri yeni ve en büyük Alışveriş Merkezi’ni yoğun bir ilgiyle gezdiler. Açılışta, yılbaşı hediyelik ürünleri, gıda ve ev ihtiyaçları büyük ilgi gördü.
       Bu arada, yurtiçindeki deneyimini yurt dışına taşıyan Migros, Rusya’daki yatırımının 5. yılında Moskova’daki mağaza sayısını 1 yılda 9’dan 15’e çıkardı. Ramstore’lar Rusya’daki kapalı alanını 2002 yılında 2’ye katlayarak 200.000 metrekareye yükseltti.
       
RAMSTORE’LAR 2003’TE MOSKOVA DIŞINA
       Moskova’yı çepeçevre kuşatan Ramstore’lar, 2003 yılından itibaren Rusya’da Moskova dışında da büyümeyi planlıyor. Bu yıl yapılan 70 milyon dolar yatırımla birlikte 5 yıl süresince gerçekleştirilen toplam yatırım 220 milyon dolara ulaştı.
       Yıl sonu yurt dışı toplam ciro hedefi 280 milyon dolar olan Migros, Rusya, Kazakistan, Azerbaycan, Bulgaristan’da bulunan yurt dışı mağaza ve alışveriş merkezi sayısını 23’e çıkardı. 2003 Ocak ayında da 4 yeni Ramstore’un hizmete girmesini planlanıyor.
        Migros’un, bu yıl yurt dışında 6’sı Rusya’da, 1’i Bulgaristan’da, 1’i de Azerbaycan’da olmak üzere toplam yeni açılan mağaza sayısı 8 oldu.
       
KİMLER KATILDI?
       6 ay gibi rekor bir sürede Enka İnşaat tarafından tamamlanarak, hizmete giren Ramstore City’nin açılışına Erdoğan’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent, bazı milletvekilleri, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Atay, Enka Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tara, Enka Yönetim Kurulu Başkan Vekili Haluk Gerçek, Koç Grup Başkanları Hasan Yılmaz, Bülent Bulgurlu, Nadir Özşahin ve Mehmet Ali Berkman ile Migros Genel Müdürü ve Ramenka Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Bozer katıldı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları