Güncelleme: 12:53 TS 24 Ara., 2002
|
|
Ankara NTV |
ABDnin Ankaradan talepleri
|
|
ABDnin Türkiyeden bir an önce karar vermesini istediği iki önemli talebi var.
|
|
Birincisi, İncirlik, Diyarbakır, Malatya, Muş ve Batman havaalanlarıyla Mersin, İskenderun ve Antalya limanlarının bildirimsiz kullanımı.
İkincisi ise Amerikan askerlerinin Türkiye topraklarında konuşlanması ya da Kuzey Iraka geçmesi.
Ankara, bu iki istekten hangisine olumlu yanıt verirse versin, bir anlamda savaşa da doğrudan girecek.
TAKVİM BASKISI
ABDyi bu derece baskı kurmaya iten neden ise daha önce Ankaraya ilettiği takvimden kaynaklanıyor. Buna göre, Washington, aralık ayı sonuna kadar üslerdeki incelemeyi tamamlamayı, ocak ayı içinde üslerdeki eksiklikleri gidermeyi ve ocak sonu, şubat başından itibaren de uçak ve personeli getirmeyi planlıyor.
Ocak başında üslerdeki inşaat faaliyetlerinin başlaması ancak Ankaranın üsleri harekat için kullanıma açma kararıyla mümkün olabilecek. Bunun için de Meclis kararı gerekecek.
TÜRKİYENİN TAVRI
Washington yönetiminin İncirlik, Malatya, Diyarbakır, Batman ve Muş havaalanlarıyla Mersin, İskenderun limanları ve hava sahası kullanımı talebine sıcak bakılıyor. Aynı üs kolaylığının Körfez Savaşı sırasında da verilmesi ve ABD ile stratejik ilişkiler bu taleplere sıcak yaklaşılmasının ana nedenleri.
TOPRAKLARIN ABD ASKERİNE AÇILMASI
Hükümetin karar vermekte en çok zorlandığı konu ise Türkiye topraklarının ABD askerlerinin kullanımına açılması ve Kuzey Iraktaki dengeler. Askerin ve dışişlerinin ortak görüşü, Türkiye topraklarında sayıları onbinleri bulacak sayıda yabancı askerin bulunmasına karşı çıkılması yönünde. Ümit Sezgin yazdı: Ucundan destek olmaz
Bunun Türkiyeyi doğrudan savaşın tarafı yapacağı yani Türkiyeyi resmen savaşa sokmak anlamına geleceği vurgulanıyor. Ancak üsleri açma kararının belli sayıda ABD askerininin Türkiyedeki varlığını kabul etme anlamına geldiği de biliniyor. Bu noktada, eğilim, ABD kara birlikleri ve bunlara ait teçhizatların Türkiye topraklarını kullanarak Kuzey Iraka konuşlanmasına, Türkiye topraklarındaki geri üs bölgelerinde ise sadece lojistik planlama için çok sınırlı sayıda ABD askerine izin vermek.
TÜRKİYENİN KARŞI TALEPLERİ VE B PLANLARI
Ankara, zirvelerde Kuzey Irak konusunda da karar vermek zorunda. Yani alınacak karar sadece yabancı askerlerin kabul edilmesiyle sınırlı olmayacak Türk askerinin yabancı ülke topraklarında konuşlanmasını da içermeli.
Kuzey Irakın kontrolünün kendisinde kalmasını isteyen Ankaraya Washington yönetimi sıcak yaklaşmıyor. Washingtonun tek başına bulunmasını da Ankara kabul etmiyor. Bu durumda Türkiyenin Kuzey Irakta ne şekilde, hangi güçle ve nereye kadar bulunacağına da karar vermek zorunda.
ABD yönetimi, Ankaranın karar vermekte zorlanacağı ihtimaline karşı NATO kozunu da öne sürebileceğini resmi kanallardan iletti. bu durum, bir yandan sağlayacağı kolaylıklara karşı ekonomik ve askeri yardım bekleyen Ankaranın eli zayıflatırken, diğer yandan da ittifak dayanışmasını öne sürerek harekata katkısını kamuoyuna daha kolay anlatacağı için bir anlamda da rahatlatmış olacak. |
|