Home page
Haber Menüsü


Yaşasın Elijah büyüdü!
Tüm dünyada en çok konuşulan filmlerden olan ünlü Tolkien uyarlaması Yüzüklerin Efendisi: İki Kule’nin en genç kahramanı Elijah Wood, Paul Fischer ile yaptığı röportajda hem Orta Dünya macerasını hem de bu filmin kariyerindeki önemini anlattı.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    23 Aralık—  Henüz 21 yaşında olan ancak neredeyse yaşı kadar filmde boy gösteren deneyimli aktör filmin çekimleri tamamlandıktan sonra yaptığı imaj değişikliğiyle hem Hobbit karakterinden hem de çocukluktan sıyrıldığının mesajını veriyor. Ancak, saçlarını kazıtmak ve kirli sakal bırakmak ona biraz olgun bir hava verse de katıksız mavi gözlerinde hala şaşkın, heyecanlı ve kafası karışık bir çocuğun masumluğu var.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu değişimin nedeni sorulduğunda “Uzun zamandır kendimde yapmak istediğim bir değişiklikti. Yalnızca doğru zamanı bekliyordum. Artık geldi diye düşünüyorum” diyor.
       Filmin kariyerine nasıl bir artı getirdiği ile ilgili olarak “Daha önce hiç böyle büyük bir projeye dahil olmamıştım. Bu güne kadar karşıma birçok fırsat, birçok senaryo çıktı. Bunların bazıları da yapmayı uzun süredir istediğim şeylerdi ama artık fırsatlar daha erişilebilir oldu” diyor genç aktör.
       Bundan sonrası içinse yine herşeyin kendisine bağlı olduğunu düşünen Wood, şu sıralar ‘Thumbsucker’ adlı film için hazırlanıyor. Yüzüklerin Efendisi filminden sonra rol aldığı ve yalnızca Toronto Film Festivali’nde gösterilen 2002 yapımı ‘Try Seventeen’ hakkında “Şu sıralar daha ufak projelerle ilgilenmek istiyorum. Bence önemli olan şey senaryo. Eğer senaryo kaliteliyse projenin ne kadar büyük ya da küçük olduğunun çok önemi yok” diyor. Nitekim genç aktörün bağımsız bir yapım olan ve ‘Yüzüklerin Efendisi’ gibi devasa bütçeli bir filmle karşılaştırılabilir hiçbir yanı olmayan bu filmden ‘sadece’ 250 bin dolar aldığı söyleniyor.
       
GENÇ HOBBİT KARANLIĞA KARŞI


       
       ‘Yüzüklerin Efendisi: İki Kule’de küçük olan herhangi birşeyden sözetmek mümkün değil tabii. Üç saatlik film Tolkien öyküsünün en karanlık bölümü olarak anılıyor. Hikayede, Yüzük Kardeşliği dağılıyor ve Samwise Gamgee (Sean Astin) ile Frodo (Wood) yüzüğü yok etmek için Mordor’a doğru tek başlarına yola çıkıyor. Orta Dünya’da çıktığı bu zor yolculuğu kişisel yolculuğuna benzeten Wood, bu deneyimini “Çekimler için Yeni Zelanda’ya giderken yaşadığım duygu Frodo rolü için inanılmaz bir ilham kaynağı oldu. Yüzüğün ağırlığını iliklerimde hissettim. Yüzüğün karanlık tarafı ise her zaman korkutucu ama bir o kadar da çekiciydi. Ya herşey ya iyi olacaktı ya da berbat” sözleriyle açıklıyor. Bekleme sürecini ise “yaklaştıkça, daha çok korkutan” bir deneyim olarak niteliyor.
       Elijah Wood, 1.65 boyu, masmavi iri gözleri ile bir Hobbit için ideal bir seçimdi elbette. 8 Temmuz 1999’da Frodo rolü için seçildiğinde bu hiç kimse de şaşkınlık yaratmadı. Yönetmen Peter Jackson da, Elijah’nın bu rolü nasıl canlandırması gerektiğini içgüdüsel olarak kavradığını belirterek “İnanılmaz bir rol kabiliyeti var. Böyle bir yeteneği bu kadar genç bir insanda görmek mutluluk verici” diyor.
       Elijah’ın film için seçilmesi de hayli ilginç. Jackson’ın film projesini duyan Wood, bunun kariyerinin en önemli filmlerinden biri olacağını hissetmiş ve yakın dostu olan yönetmen George Huang ile birlikte bir tanıtım kaseti çekmiş. Farklı açılardan yapılan çekimlerin montajlanmasıyla oldukça profesyonel hale getirilen video kaset Yeni Zelanda’ya gönderilmiş. Wood, birkaç ay sonra da rolü kaptığını öğrenmiş.

       Çekimler başlamadan önce rol arkadaşları Dominic Monaghan, Billy Boyd, ve Orlando Bloom ile Avustralya’ya tatile gittiklerini söyleyen Elijah, daha oradayken filme adapte olduklarını ve birbirlerine Hobbit demeye başladıklarını söylüyor. “Daha birinci ayda karakterlerimize bürünmüştük. Birbirimize Hobbit diyorduk çünkü gerçekten o karakterlerin önemli özelliklerini kapmıştık. Hep beraberdik; sette, yemeklerde, heryerde beraber olmak çok hoşumuza gidiyordu.”
       Çekimler bittikten sonra da Ian Mckellen da dahil olmak üzere bir çok oyuncu bu yakınlığı Elf dilinde yazılmış ‘kardeşlik’ dövmeleriyle ölümsüzleştirmiş.
       Sette herzaman neşeli bir hava olduğunu söyleyen Wood, rol arkadaşı Boyd’un yaşadıkları deneyimle ilgi söylediği “Rol yapmamıza gerek yoktu ki; çünkü zaten bir maceranın içindeydik. Yani yapma bir volkanın içinde değil, gerçek bir volkanın içinde yürüdük; bu zaten bütün erkek çocukların hayali değil midir? Eline bir kılıç alıp kötülere karşı dağlarda savaşmak…” sözlerine katılıyor.
       
HOBBİTLER’İN EFENDİSİ


       “Eğer Yeni Zelanda Shire’sa Peter da Hobbitler’in Efendisi’dir” dediği Jackson’ın detaylar üzerinde titizlikle durmasının film adına herşeyin mükemmel gitmesini sağladığını düşünüyor. Örneğin Wood, güne sabah 5:30’da başlayıp bir saatini ayakta, protez Hobbit ayaklarının takılmasını beklemekle geçiyormuş. Genç aktör, Hobbitlerin daha küçük görünmesini sağlayan ‘Mavi Ekran’ önündeki çekimlerinse en can sıkıcı anlar olduğunu söylüyor.
       Bu arada Elijah Wood’un favori filminin serinin üçüncü ve son filmi olan Kralın Dönüşü olduğunu öğreniyoruz. Hikayenin sonu olması itibarıyla olayların açıklığa kavuşması bunun nedenlerinden biri. Ancak Wood, hikayenin gerçeklikle örtüştüğü noktada heyecanının katlandığını söylüyor: “Hikayenin sonunda herkes biraz kaybediyor”
       Genç aktör en azından 2003 yılı sonuna kadar ‘Yüzük’ün etkisinden çıkamayacak gibi görünüyor. Ekip içindeki dostluğun çok uzun süreceğinden emin olan Wood “Birlikte tatil yaptık. Kadınlara baktık, güldük, eğlendik ama tabii bu benim en küçükleri olmam gerçeğini değiştirmiyor” diyor. Çekimler bittiği halde içindeki Hobbit’liğin hala yaşadığını düşünen Wood, “Hobbitler saftırlar. Onlar hayata, arkadaşa, arkadaşlığa, iyi yemeğe, iyi sohbete aşıktırlar. Yani hayat hakkındaki bütün güzel şeylere. Frodo rolünü oynamadan önce de biraz öyleydim ama sanırım şimdi bu özellikleri daha çok taşıyorum” diyor.
       
YAŞAM ÖYKÜSÜ


Annesiyle
       Elijah Wood’un kariyeri elbette Yüzüklerin Efendisi ile sınırlı değil. Bu nedenle de geçmişine değinmemek haksızlık olur. 28 Ocak 1981 yılında Iowa eyaletinin Cedar Rapids kentinde dünyaya gelen aktör henüz 7 yaşındayken Avant Studios adlı bir modellik okuluna gitmeye başladı. Annesi Debbie ve babası Warren’ın ayrılmış olsalar da onu çok desteklediklerini söyleyen Wood, katıldığı bir yetenek fuarında, keşfedilip ilk sözleşmesini imzaladıktan sonra Los Angeles’a yerleşmek istemiş. Annesi ise hiç tereddüt etmeden bu isteği kabul etmiş ve bir hafta sonra taşınmışlar. Elijah’ın kendisinden yedi yaş büyük Zach adında bir ağabeyi, Hannah adında kendisinden iki yaş küçük bir kızkardeşi ve iki köpeği var.
       
İLK DENEYİM
       Wood ilk önemli çıkışını bu taşınmanın hemen ardından Paula Abdul’un ‘Forever Your Girl’ adlı şarkısının videosunda küçük bir rol alarak gerçekleştirdi. Ardından 1989’da ‘Back to the Future 2’de küçük bir rol aldı. Ancak küçük oyuncunun dikkatleri üzerinde toplaması, 1990’da Barry Lewinson’un ‘Avalon’ filminde Aidan Quinn’in oğlunu canlandırmasıyla olacaktı. (‘Avalon’, ilk bölümlerini ‘Diner’ ve ‘Tin Men’in oluşturduğu Baltimore üçlemesinin son filmi.) Eleştirmenlerin beğenisini toplayan ve dört dalda Oscar adayı gösterilen filmin bu başarısından Wood da nasibini aldı.
Huck Finn'in Maceraları

       1990 yapımı ‘Internal Affairs’ta da Richard Gere ile birlikte kamera karşısına geçen çocuk yıldız, artık daha büyük ve önemli bir rol için hazırdı. Bu hayal ‘Paradise’ ile gerçekleşti. 1991 yapımı filmde Wood, Melanie Griffith ve Don Johnson ile birlikte kamera karşısına geçecek ve ayrılmış olan çiftin yeniden biraraya gelmesini sağlayan genç Willard Young’u canlandıracaktı. Filmdeki performansıyla beğeni toplayan aktörün sonraki çalışmaları, Mel Gibson ve Jamie Lee Curtis’in rol aldığı ‘Forever Young’ (1992) ile aynı yıl çekilen ‘Radio Flyer’ oldu.
       
CULKİN GİTTİ, WOOD GELDİ


The Good Son
       1993 yılında Joseph Ruben’in yönettiği ‘The Good Son’da dönemin en meşhur çocuk oyuncusu Macaulay Culkin ile birlikte başrolleri paylaştı. Wood’un filmdeki performansı büyük övgü topladı. Aktörün bir sonraki filmi ‘The Adventures of Huck Finn’ oldu (1993). Bu filmde farklı bir karakter çizmiş olsa da, 1994 yapımı ‘The War’daki rolüyle yine eski tarzına dönüş yaptı.
       1994 yılında ‘North’ta da rol alan aktör acımasız eleştirilere hedef olan filmi ‘en çekilir kılan’ öge olarak rüştünü ıspatladı. Aktörün bir sonraki filmi 1996 yapımı ‘Flipper’ da başarısız bir filmdi. Wood, bu filmle ilgili olarak bir arkadaşının ona neden senaryosu bu kadar kötü olan bir filmde oynamayı kabul ettiğini sorduğunu, yanıtınsa çok basit olduğunu söylüyor: “Üç ay boyunca yunuslarla yüzebilmek için”.
       
YAŞASIN BÜYÜYORUM!
Buz Fırtınası

       Rol aldığı her filmin onu başka bir hayata dahil ettiğini ve büründüğü her karakterin ona birşeyler öğrettiğini söyleyen Wood, milyonlarca seyircinin gözü önünde büyüdü ve ergenlik çağına geldiğinde Ang Lee imzalı ‘The Ice Storm-Buz Fırtınası’nda rol aldı. Wood’un “İlk kez çocukluktan çıktığımı hissetmeye başladığım film”, dediği yapım, gerek eleştirmenlerin gerek de sinemaseverlerin beğenisini topladı. Bu da, filmin genç aktörün kariyerinde önemli bir yer tutmasına sebep oldu.
       1998’de ‘Deep Impact’ ve ‘The Faculty’de rol aldı. Ticari anlamda küçümsenemeyecek başarı elde eden bu filmler, Wood’un ‘çocuk-star’lıktan ‘etkileyici genç aktör’lüğe geçişinin de başlangıcı oldu. Bir sonraki yıl James Toback’ın ‘Black & White’ında rol aldı. Bunu, ‘The Bumblebee Flies Anyway’ ve ‘Chain of Fools ’ takip etti. (2000) Ancak bu üç film de sinemalarda gösterime giremedi.
       Wood’un yeteneğini tümüyle sergileme ve dünya çapında şöhreti yakalama fırsatı bulduğu ‘Yüzüklerin Efendisi’ üçlemesi, J.R.R Tolkien’in kitabından Peter Jackson tarafından sinemaya aktarıldı. Filmde Ian McKellen, Cate Blanchett, Liv Tyler gibi pek çok ünlü oyuncuyla birlikte kamera karşısına geçen Wood, Frodo Baggins karakterini başarıyla canlandırdı. Aktörün 2001’de rol aldığı bir diğer yapım ise yönetmenliğini Edward Burns’ün üstlendiği ‘Ash Wednesday’ oldu. Bir suç draması olan filmde Oliver Platt ve Rosario Dawson da rol aldı.
       
IVIR ZIVIR


       
* Tam adı Elijah Jordon Wood, lakaplarıysa Monkey, The Funny, Elwood ve ‘Lij
* Henüz adı bir genç kızla anılmadı. Gözlük takıyor ve tırnaklarını yiyor ama Clove marka sigara içmekten ve kırmızı bir Ferrari’yle turlamaktan geri kalmıyor. Kahve içmeyi de çok seviyor.
* Köpeklerinin adı Rascal ve Levonne. Genel olarak hayvanları çok seviyor ve eğer mümkün olsa yağmur ormanlarını geri getirmek istediğini söylüyor.
* Fotoğraf çekmeyi, okumayı, yemek yapmayı ve şarkı söylemeyi seviyor. Sevdiği spor dallarıysa eskrim, kayak, hokey, basketbol ve yüzme.
* Star Wars kahramanlarıyla ilgili herşeyi topluyor. Ufak bir koleksiyon denebilir.
* En sevdiği gruplar Beatles ve Smashing Pumpkins. Rap ve Heavy Metal dinlemekten nefret ediyor. Bir de country müzikten hoşlanmıyor.
* En sevdiği filmler Star Wars serisi ve Braveheart. Sevmediği tek filmse Godzilla. Tim Roth ve Emma Thompson ise favori meslektaşları. Victor Hugo’nun Norte Dame’ın Kanburu kitabıyla Tolkien’ın Hobbit’ini tekrar tekrar okuyor.
* 1994 yılında The Good Son filmindeki rolüyle en iyi performans gösteren çocuk oyuncu ödülüne layık görüldü. Aynı yıl rol arkadaşı Mackulay Culkin’in yerine Akademi Ödül Töreni’nde sunum yaptı.
* Yüzüklerin Efendisi serisinde kullanılan yüzük Elijah’ta duruyor.


Fakülte
       
FİLMOGRAFİ
* Thumbsucker (2003) .... Justin Cobb
* Lord of the Rings: The Return of the King, The (2003) .... Frodo Baggins
* Lord of the Rings: The Two Towers, The (2002) .... Frodo Baggins
* Try Seventeen (2002) .... Jones Dillon
* Ash Wednesday (2002) .... Sean Sullivan
* Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, The (2001) .... Frodo Baggins
* Chain of Fools (2000) .... Mikey
* Bumblebee Flies Anyway, The (2000) .... Barney Snow
* Black and White (1999) .... Wren
* Faculty, The- Fakülte (1998) .... Casey Connor
* Deep Impact - Derin Darbe (1998) .... Leo Biederman
* Oliver Twist (1997) (TV) .... The Artful Dodger
* Ice Storm, The - Buz Fırtınası (1997) .... Mikey Carver
* Flipper (1996) .... Sandy
* War, The - Savaş (1994) .... Stuart ‘Stu’ Simmons
* North (1994) .... North
* Good Son, The - İyi Evlat (1993) .... Mark
* Adventures of Huck Finn, The - Huck Finn’in Maceraları (1993) .... Huck Finn
* Witness, The (1992) (TV) .... Little Boy
* Forever Young - Daima Genç (1992) .... Nat Cooper
* Day-O (1992) (TV) .... Dayo
* Radio Flyer (1992) .... Mike
* Paradise (1991) .... Willard Young
* Avalon (1990) .... Michael Kaye
* Child in the Night (1990) (TV) .... Luke
* Internal Affairs (1990) .... Sean
* Back to the Future Part II - Geleceğe Dönüş II (1989)
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları