|
AKPnin seçimlerden sonra açıkladığı Acil Eylem Planı, yeni uygulamalarla genişletilerek hükümet kararı haline getiriliyor.
Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şenerin, bu hafta yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında kesinleştirileceğini belirttiği Acil Eylem Planında kamu yönetimine ilişkin 45, ekonomik reform programına ilişkin 93, demokratikleşme ve hukuk konularında 23 ve sosyal politikalarla ilgili olarak da 46 eylem planı bulunuyor.
HAZİNE TEK HESABI UYGULAMASI
Planın ilk bir aylık uygulamalar bölümünde iki önemli konu yer alıyor. Buna göre, ilk ay içinde kamu kuruluşlarının alt kademelerine yetki devri yapılacak. Hazine Tek Hesabı uygulamasının ise kapsamı yaygınlaştırılacak.
Aralık sonuna kadar tamamlanması öngörülen düzenleme ile tüm kamu kaynaklarının Merkez Bankası veya kamu bankalarında tutulması uygulamasına geçilecek. Hükümetin üç aylık dönemde tamamlamayı planladığı uygulamalar ise yatırımların teşvikine yönelik...
Bu kapsamda öncelikle teşvik tedbirleri yeniden düzenlenecek. Yatırımcılara bedelsiz arsa tahsisi yapılacak.
YABANCI YATIRIM YASASI
Üç ile altı ay arasında ise ihracat için stratejik planlama yapılarak, doğrudan yabancı yatırımın özendirilmesi için gerekli düzenlemeler çıkarılacak.
Acil Eylem Planının en önemli düzenlemelerinden birini Zorunlu Tasarruf Fonunun tasfiye edilmesi oluşturuyor. Altı ay içinde yapılacak düzenlemeyle fon tasfiye edilerek, hak sahiplerine kamu finansman dengeleri de gözetilerek belli bir plan dahilinde ödeme yapılacak.
Bu süre içinde Muhasebe-i Umumiye Kanunu yenilenecek ve İstanbul Yaklaşımının yanısıra Anadolu Yaklaşımı geliştirilecek. Çerçeve Tarım Kanunu da altı ay içinde çıkarılacak.
SOSYAL TESİSLER SATILACAK
Hükümet, altı ay ile bir yıl arasındaki bir sürede ise sosyal tesisleri satacak, satılamayanları uzun süreli kiraya verecek. Bu dönemde vergi, vatandaşlık ve sosyal güvenlik numaralarının birleştirilmesi, yerel yönetimlerin mali yapılarının güçlendirilmesi, tarımsal desteklerin yeniden düzenlenerek doğrudan gelir desteğinin ürün çeşitlerine göre ödenmesi için de düzenlemeler yapılacak.
PERSONEL REJİMİ DE DEĞİŞECEK
Hükümet, bir yıl içinde yapmayı planladığı konular arasına ise personel rejimini koydu. Buna göre, kadro karşılığı sözleşmeli personel uygulaması hak kaybı olmadan kaldırılacak.
Devlette asil ve sürekli çalışanlar dışında kalan personel, İş Kanununa tabi kılınacak. Personele özendirici emeklilik hakkı getirilecek. Müsteşarların görev süresi hükümetin görev süresi ile sınırlandırılacak.
Maaş ve ücret sistemi sadeleştirilerek statüler azaltılacak. Uzun vadede ise performansa dayalı ücret sistemine geçilecek.
Bir yıllık sürede Tarım Ürünleri Sigortası Kanunu çıkarılacak. Sağlık hizmetlerinin sunumu ile finansmanı ayrılacak. Genel Sağlık Sigortası Sistemi ve Kurumu kurulucak. Sosyal güvenlik kuruluşlarında norm ve standart birliği sağlanacak.
ÖZELLEŞTİRME 1-3 YILLIK PROGRAMDA
Bir ile üç yıl arasında yapılacaklar bölümünde ise ağırlığı özelleştirme uygulamaları oluşturuyor. Buna göre, özelleştirme uygulamalarına yurtdışında çalışan kişilerin katılımını teşvik edecek düzenlemeler yapılacak.
Halk Bankası 2003, Ziraat Bankası ise 2004 yılı sonunda özelleştirilecek. | |