Home page
Haber Menüsü


Kopenhag’da yoğun Kıbrıs trafiği
Kopenhag’da da Türk ve Rum tarafları anlaşma noktasına getirmeye çalışacağını söyleyen BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi De Soto, mekik diplomasisi yürütüyor.
Kopenhag
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    12 Aralık—  Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden müzakere tarihi alıp alamayacağının netleşeceği Kopenhag Zirvesi öncesinde, Türkiye’nin üyeliğinin yanı sıra Kıbrıs konusunda da başdöndürücü bir diplomasi trafiği yaşanıyor. Kopenhag’da BM Genel Sekreteri Annan’ın özel temsilcisi De Soto’nun yanı sıra, İngiltere özel temsilcisi Hannay da devrede. BM Genel Sekreteri Annan’ın ise, zirveye gitmeyeceği belirtiliyor.  

   
 
       
    MSNBC News Denktaş Kopenhag'a gidemiyor
MSNBC News 'Kopenhag'da Kıbrıs'ın çözümü zor'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
AB-Türkiye ilişkilerinin geçmişi, AB'nin tarihçesi, üye ve aday ülkelerin profilleri için resmin üstüne tıklayın.
       BM’nin Kıbrıs özel temsilcisi Alvaro De Soto, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla taraflar arasında mekik diplomasisi yürütmek amacıyla dün Kopenhag’a gelmişti. De Soto, tarafları son ana kadar ikna etmeye çalışacağını belirtmişti. De Soto öğle saatlerinde Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ile Müsteşar Yardımcısı Baki İlkin ile bir araya geldi.
Kıbrıs için ‘Doğu Alman modeli’ önerisi

       Görüşmenin ardından açıklama yapan De Soto, Kıbrıs konusuyla ilgili tüm taraflarla danışmalarının devam ettiğini ifade etti. De Soto, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın Kopenhag’da olmamasının kendisi için bir hayalkırıklığı olup olmadığı sorusu üzerine, Denktaş’ın Kopenhag’a gelmesinin mümkün olmadığını önceden bildiğini söyledi ve “Onun liderliğinin ve konumunun yerini hiçbir şey tutamaz, doktorlarından çalışmaya devam edebileceği haberlerini alıyoruz ve buradaki gelişmeleri yakından izlediğini biliyoruz” dedi.
Simitis: Kopenhag’da Kıbrıs’ın çözümü zor

       
‘VURUŞ MESAFESİ İÇİNDEYİZ, UMUT VAR’
       Kopenhag’da Kıbrıs için bir çerçeve anlaşmasının imzalanıp imzalanamayacağına ilişkin soruya, “Yürekten umuyorum” yanıtını veren De Soto, “Umut var mı?” diye soran gazeteciye, “Evet var” dedi. Tarafların yeni metin üzerinde uzlaşmaya vardıklarını söylemek için henüz erken olduğunu belirten De Soto, “Oyun devam ediyor” diye konuştu. “Sonuca yakın mıyız?” sorusuna yanıt olarak, “Vuruş mesafesi içindeyiz” diyen De Soto, şöyle devam etti: “Vuruş mesafesi içindeyiz, sonuca ulaşmak için kararlar, belki de zor kararlar almak gerekiyor. Fırsatı yakalamak için gerekli olan, AB karar almadan bir anlaşmaya varmak. Bu şekilde, birleşik Kıbrıs AB’ye girebilir.”
       
İNGİLTERE VE ABD DEVREDE
       De Soto’nun akşam saatlerinde KKTC Dışişleri ve Savunma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile bir araya gelmesi bekleniyor. Kıbrıs konusunda İngiltere ve ABD devreye girdi. İngiltere özel temsilcisi David Hannay Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides ile bir araya geldi.
       ABD Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs özel koordinatörü Thomas Weston, Kıbrıs’ta çözüm konusunda iyimser olduğunu söyledi. Weston, AB Kopenhag Zirvesi’nde çözüm için perspektifin çok iyi olduğunu belirtti.
       
ERTUĞRULOĞLU: BELGE İMZA AŞAMASINDA DEĞİL
       Öte yandan Kopenhag Zirvesi’ne katılan KKTC Dışişleri ve Savunma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, imzalanma aşamasına gelen bir belge olmadığını söyledi. Ertuğruloğlu, “Kopenhag’a iyi niyetimizi göstermeye gidiyoruz” diye konuştu. Kopenhag Zirvesi’ne Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı temsilen katılan Tahsin Ertuğruloğlu, müzakere sürecinin devamını arzuladıklarını, ama bu belgenin müzakere zemini olamayacağını söyledi. Kıbrıs konusunun Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğiyle ilişkilendirilmemesi gerektiğini söyleyen Ertuğruloğlu, bir oldu-bittiyle karşı karşıya olma endişesini taşıdıklarını belirtti.
       Bu arada, Kopenhag’da zirve için ayrılan merkezde Kıbrıslı Türk ve Rum temsilcilerin doğrudan görüşme yapmaları için salon hazırlandığı belirtiliyor.
       
SOYSAL: ERTUĞRULOĞLU TAM YETKİLİ
       Öte yandan, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’la görüşen Denktaş’ın anayasa danışmanı Mümtaz Soysal, Kopenhag zirvesi ile ilgili temas halinde olduklarını söyledi.
       Soysal, zirveye katılan KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun Kıbrısla ilgili yapılması gereken doğru birşey varsa yapmaya yetkili bulunduğunu söyledi.
       KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın anayasa danışmanı Mümtaz Soysal dün akşam saatlerinde Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi’ne giderek Rauf Denktaş’la görüştü. Görüşmenin kısa bir bölümüne KKTC Ankara Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç da katıldı.
       Yaklaşık 45 dakika süren görüşmeden sonra, Mümtaz Soysal, Kopenhag zirvesinde Kıbrıs konusundaki gelişmelerle ilgili Denktaş’la temas halinde bulunduklarını söyledi.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları