Home page
Haber Menüsü


“Uyum” komisyonlardan geçiyor
Anayasa’ya uyum yasalarını içeren yasa tasarısı Meclis Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi. Tasarının bugün Meclis Genel Kurulu’nda ele alınarak yasalaşması bekleniyor.
Ankara
NTV-MSNBC
10 Aralık— Adalet Komisyonu’nda ele alınan uyum paketine, ara seçimlerle ilgili yapılan Anayasa değişikliği de alındı. Buna göre; “bir seçim bölgesinde milletvekilliğinin boşalması halinde, 90 günden sonraki ilk pazar günü seçime gidilir” hükmü pakette yer aldı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bu değişikliğin Siirt seçimlerini etkileyip etkilemeyeceği sorusuna, “YSK kararı yorumlar” diye yanıt verdi.

   
 
       
    MSNBC News 2. Uyum Paketi Meclis'te
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Demokratikleşme paketi olarak adlandırılan Anayasa’ya uyum yasa tasarısı Meclis Anayasa Komisyonu’nda dün akşam saatlerinde görüşüldü.
       Anayasa’ya uyum yasalarını içeren tasarı, Komisyonu’da kabul edildi. Tasarının bugün Meclis Genel Kurulu’nda ele alınarak yasalaşması bekleniyor.
       Geç saatlere kadar süren toplantıda, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, işkence suçlarıyla ilgili konuştu. Çiçek, tasarının işkence suçlarından dolayı verilen cezaların para cezasına çevrilemeyeceği ve ertelenemeyeceğine ilişkin maddesinin daha çok Türkiye’nin yurt dışındaki imajıyla ilgili olduğunu söyledi.
       Türkiye’nin özellikle yurtdışında sık sık işkence iddiaları ile gündeme geldiğini ifade eden bakan Çiçek, “İşkence konusu artık Türkiye‘nin gündeminden çıkmalı” dedi.
       Anayasa Komisyonu’nda, Adalet Komisyonu’nda tasarı üzerinde yapılan değişiklikler de dikkate alındı. Komisyondan geçen tasarı bugün Genel Kurul’da görüşülecek.
       
TASARI NELER GETİRİYOR?
       Tasarı ile OHAL’de gözaltı süresi 10 günden 7 güne indiriliyor. Hükümlü ve tutuklulardan olağanüstü hal ilanına neden olan suçların soruşturmasında ifadesine başvurmaları gerekenler, OHAL Valisi’nin teklifi üzerine yetkili Cumhuriyet Başsavcısı’nın talebi ve hakimin kararı ile her defasında 7 günü geçmemek üzere ceza infaz kurumu veya tutukevine alınabilecek. Bu süre, hükümlü ve veya tutuklulukta geçmiş sayılacak. Hakim her defasında karar vermeden önce hükümlü ve tutukluyu dinleyecek. Ayrıca hükümlü ve tutuklunun tutukevinden ayrılış ve dönüşünde sağlık durumu, raporla tespit edilecek.
       Basın Yasası’nın 15. maddesinde yapılacak değişiklikle, basın-yayın organı sahipleri haber kaynaklarını açıklamaya zorlanamayacak.
       Tasarıda, yabancıların TBMM’ye dilekçe vermelerine ilişkin bir düzenleme de yapılıyor. Türkiye’de ikamet eden yabancılar, karşılıklılık esası gözetilmek ve dilekçelerinin Türkçe yazılması kaydıyla bu haktan yararlanabilecekler.
       Tasarıya göre, cemaat vakıflarının da diğer vakıflarda olduğu gibi taşınmaz mal edinmeleri için Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden izin alınması sistemi getiriliyor. Buna göre, Cemaat Vakıfları, vakfiyeleri olup olmadığına bakılmaksızın dini, hayri, sosyal, eğitsel, sıhhi ve kültürel alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere taşınmaz mal edinebilecek ve taşınmaz malları üzerinde tasarrufta bulunabilecek.
       
DERNEKLER KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK
       Dernekler, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi kurumlarıyla yazışmalarında Türkçe kullanacak. Dernekler tarafından yapılan bildiri, beyanname ve benzeri yayınlar devletin iç ve dış güvenliğini, Cumhuriyet’in temel niteliklerine aykırı mahiyette ve suç işlemeye veya yakalanmaya veya isyana teşvik edici nitelik taşıdığı, devletin gizli belgelerine açıklamak veya başkalarının şöhret ve haklarına, özel ve aile hayatlarına tecavüz etmek amacına yönelik bulunduğu taktirde toplattırılabilecek.
       Mahallin en büyük mülki amiri bu kararını 24 saat içinde asliye ceza hakimliğine bildirecek. Hakim, mülki amirin bu kararını en geç 48 saat içinde inceleyerek karara bağlayacak. Bu süre içinde karar verilmemesi halinde mülki amirin kararı hükümsüz sayılacak.
       Anayasa’da belirtilen Cumhuriyetin temel nitelikleri ile İnkilap Kanunları’nın korunması hükümlerine, milli güvenliğe ve kamu düzenine, genel sağlık ve ahlaka aykırı olarak ya da başkaların hürriyetini kısıtlamak amacıyla dernek kurulamayacak.
       Dernekler tüzüklerinde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere uluslararası faaliyette bulunabilecekler, yurt dışında şube açabilecek ve yurt dışında kurulmuş dernek veya kuruluşlara üye olabilecek.
       Yabancı dernekler, uluslararası alanda işbirliği yapılmasında yarar görülen hallerde ve karşılıklı olmak şartıyla Dışişleri Bakanlığı’nın olumlu görüşü alınmak suretiyle İçişleri Bakanlığı’nın izniyle Türkiye’de faaliyette bulunabilecek, şube açabilecek, üst kuruluşlar kurabilecek ve kurulmuş üst kuruluşlara katılabilecek.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları