Home page
Haber Menüsü


Kasım enflasyonu sürpriz yaptı: %1.6
Kasım ayında enflasyon, beklentilerin altında gerçekleşti. DİE verilerine göre, toptan eşya fiyatları yüzde 1.6 artarken, tüketici fiyatları yüzde 2.9 artış gösterdi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
3 Aralık— Kasım ayında enflasyon, beklentilerin altında gerçekleşti. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerine göre, toptan eşya fiyatları (TEFE) yüzde 1.6 artarken, tüketici fiyatları (TÜFE) yüzde 2.9 artış gösterdi. Kasım ayında 11 aylık TEFE artış oranı yüzde 27.5 olurken, TÜFE’deki artış ise yüzde 27.7 olarak gerçekleşti.

   
 
       
   
MSNBC News Kasım ayı enflasyon tahmini %2.6
MSNBC News Enflasyon düşecek inancı güçlendi
MSNBC News Enflasyonla büyüme dengesi korunmalı
MSNBC News 'Önce enflasyon aşağı çekilmeli'
MSNBC News Ekim'de enflasyon sürprizi yok:%3.1
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kasım ayı itibariyle yıllık enflasyon ise toptan eşyada yüzde 32.8, tüketici fiyatlarında yüzde 31.8 olarak belirlendi.
        Bu yılın 11 ayında enflasyon oranları, toptan eşyada yüzde 27.5, tüketici fiyatlarında ise yüzde 27.7 oldu.
       Bu arada Kasım ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise toptan eşyada yüzde 54.6, tüketici fiyatlarında yüzde 48.2 olarak hesaplandı.


       Öte yandan çekirdek enflasyon olarak nitelenen imalat sanayiinde özel sektördeki fiyat artışı Kasım ayında yüzde 1.6 oldu.
       
GERİLEME DAHA DA SÜRECEK
       Ekonomistler, tüketici fiyatlarındaki artışın beklentiler paralelinde, toptan eşya fiyatlarındaki artışın ise beklentilerin altında kaldığını belirttiler.
       Uzmanlar, tarımdaki fiyat artışlarının mevsim normallerinin altında kaldığını belirtirken, hükümetin yeni işbaşına gelmesi nedeniyle kamu zamlarının gerçekleşmediğini belirttiler. Uzmanlar, yıl sonu itibariyle yüzde 35’lik enflasyon hedefinin altında kalınacağını da kaydederken, TÜFE’nin yüzde 30 düzeyine inebileceğini hatırlattılar.
       
TARIMDA AYLIK FİYAT ARTIŞI %3.3
       Kasım ayında toptan eşya fiyatlarında devlet sektöründe yüzde 0.3, özel sektörde yüzde 2.1 artış kaydedildi.
       Söz konusu ay, sektörel bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 3.3 ile tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektöründe gerçekleşirken, fiyatlar imalat sanayi sektöründe yüzde 1.1, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 2.6 oranında arttı. Madencilik ve taşocakçılığı sektöründe ise fiyatlar yüzde 0.4 oranında geriledi.
       Kasım ayında fiyatı en fazla artan alt sektör ise yüzde 5.7 ile mobilya imalatı oldu. Bu sektörü 5.4 ile tütün ürünleri imalatı, yüzde 3.7 ile gıda ürünleri ve içecek imalatı, yüzde 3.6 ile tarım, avcılık, yüzde 3.2’er ile ana metal sanayi ve suyun toplanması, arıtımı ve dağıtımı, yüzde 2.9 ile ağaç ve mantar ürünleri imalatı, yüzde 2.8 ile giyim eşyası imalatı, yüzde 2.5 ile elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı izledi.
       Kasım ayı itibariyle, son bir yıllık dönemde ise sektörel bazda en yüksek fiyat artışı, yüzde 45.5 ile tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılıkta gerçekleşti. Yıllık enflasyon, madencilik ve taşocakçılığı yüzde 42.3, imalat sanayinde yüzde 29.0, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 29.5 oldu.
       Alt sektörler bazında, yıllık en yüksek fiyat artışları yüzde 61.2 ile giyim eşyası imalatı, yüzde 59.1 ile suyun toplanması, arıtımı ve dağıtımı, yüzde 50.8 ile deri mamul imalatı ve hizmetleri, yüzde 49.3 ile ham petrol doğalgaz çıkarımı yüzde 46.5 ile ormancılık, tomrukçuluk da görüldü.
       
GIDA, İÇKİ VE TÜTÜNDEKİ ARTIŞ %5.9
       Tüketici fiyatları endeksine göre, Kasım ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 5.9 ile gıda, içki ve tütün harcamalarında görüldü.
       Aynı dönemde harcamalar, giyim ve ayakkabı yüzde 3.3, konutta yüzde 2.0, ev eşyasında yüzde 1.9, sağlıkta yüzde 2.0, ulaştırmada yüzde 1.0, eğlence ve kültürde yüzde 1.8, eğitim yüzde 0.1, lokanta, pastane ve otelde yüzde 1.3, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1.6 oranında arttı. Yıllık bazda da ana harcama grupları itibariyle en fazla artış yüzde 53.8 ile eğitimde görüldü.
       Aynı dönemde, gıda, içki ve tütünde yüzde 28.3, giyim ve ayakkabı yüzde 40.4, konut yüzde 30.0, ev eşyası yüzde 28.2, sağlık yüzde 30.2, ulaştırma yüzde 39.3, eğlence ve kültür yüzde 28.0, lokanta, pastane ve otel yüzde 31.1, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 31.4 oranlarında arttı.
       
EN AZLA ARTIŞ PATLICANDA
       Bu arada, Kasım ayının zam şampiyonu yüzde 73.4’lük fiyat artışıyla patlıcan oldu. Kasım ayında bir önceki aya göre, en yüksek fiyat artışları, yüzde 58.7 ile domates, yüzde 39 ile sivribiber, yüzde 12.9 ile manto, yüzde 12.4 ile yeni rakı, yüzde 11.2 ile patates, yüzde 10.5 ile bot, yüzde 10.5 ile nakliye ücreti, yüzde 10.2 ile palto, yüzde 8.5 ile maltepe sigarası, yüzde 7.5 ile kakao fiyatlarında görüldü.
       Aynı dönemde, mazot yüzde 1.2, tavuk eti yüzde 1.2, benzin yüzde 1.7, mücevher yüzde 2, gazyağı ücreti yüzde 3.5, limon yüzde 3.8, kalorifer yakıt ücreti yüzde 4.8, muz yüzde 5.4, pırasa yüzde 6.4, ıspanak yüzde 8.5, lahana yüzde 8.6 ve mandalina fiyatı da yüzde 10.4 oranında geriledi.
       
EN DÜŞÜK FİYAT ARTIŞI ANKARA’DA
       ürkiye genelinde Kasım ayında tüketici fiyatlarındaki ortalama artış yüzde 2.9 olurken, iller bazında en düşük fiyat artışı yüzde 2.3 ile başkent Ankara’da kaydedildi. Yıllık bazda en düşük fiyat artışı ise yüzde 27.8 ile Konya’da görüldü.
       Aylık bazda en düşük fiyat artışının kaydedildiği Ankara’yı, yüzde 2.5 ile Samsun, Trabzon ve İstanbul, yüzde 2.7 ile de Kocaeli ve Konya izledi.
       Kasım ayı itibariyle son bir yılda tüketici fiyatlarında yüzde 27.8 ile en düşük artış Konya’da yaşandı. Konya’yı yüzde 29.2 ile Kayseri, yüzde 29.4 ile de Ankara izledi. Yıllık fiyat artışlarının en yüksek gerçekleştiği il ise yüzde 38.3 ile Zonguldak oldu.
       
İSTANBUL’DA FİYAT ARTIŞI YÜZDE 3
       Bu arada, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi’ne göre, Kasım ayında perakende ve toptan fiyatlar yüzde 3 yükseldi.
        İTO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, yıllık ortalama artışlar perakende fiyatlarda yüzde 48.9, toptan fiyatlarda yüzde 50.4 olarak gerçekleşti.
        Bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, perakende fiyatlar yüzde 31.3, toptan fiyatlar ise yüzde 27.2 artış gösterdi.
       
EKİM’DE 20 AYIN EN DÜŞÜK DÜZEYİNDEYDİ
       Enflasyon Ekim’de TEFE’de yüzde 3.1, TÜFE’de ise yüzde 3.3 olarak açıklanırken; yıllık enflasyon TEFE’de yüzde 36.1, TÜFE’de yüzde 33.4 olarak gerçekleşmişti.
       Böylece enflasyon TÜFE’de son 20 ayın, TEFE’de ise son 19 ayın en düşük seviyesine indi.
       Ekim ayında, yüzde 3.1’lik toptan eşya fiyat artışının 0.3’lük bölümü kamu sektöründen, 2.8’lik bölümü ise özel sektörden kaynaklandı.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları