Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 14:03 TS 22 Tem., 2000
Özbekistan’da 21 Türk firmasının lisans iptal edildi
Türkiye’nin Taşkent Büyükelçisi Umur Apaydın, Özbekistan Çalışma Bakanlığı’nca lisansları iptal edilen 21 Türk firmasının lisanslarının iadesi konusunda, Özbekistan Dışişleri Bakanlığı nezdindeki girişimlerinin sürdüğünü söyledi.
Taşkent
AA
21 Temmuz— Türkiye’nin Taşkent Büyükelçisi Umur Apaydın, Özbekistan’daki Türk şirketlerinin lisanslarının iptali ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, geçen hafta, söz konusu firma temsilcilerini davet ederek, büyükelçilikte bir toplantı yaptığını, firmaların şikayet ve sıkıntılarını dinlediğini ve ardından konuya ilişkin Özbekistan Dışişleri Bakanlığı nezdinde sözlü ve yazılı girişimlerde bulunduğunu bildirdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Lisans iptallerinin bir takım küçük sebeplere dayandığını belirten Büyükelçi Apaydın, Özbekistan Dışişleri Bakan Yardımcısı İsan Mustafayev’e, Özbekistan’daki Türk firmalarının iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri canlı bir biçimde ayakta tutan öğeler olduğunu anlattığını söyledi.
       Apaydın, “Kanaatim o ki, bu hareket, sadece Türk firmalarına karşı yapılmış bir hareket değildir. Başka ülke firmalarının da lisansları iptal edilmiştir” şeklinde konuştu.
       
İPTALLER DEVAM EDECEK
       Öte yandan, Özbekistan Çalışma Bakanı Birinci Yardımcısı (Müsteşarı) Enver Akbarov da, sadece Türk firmalarının değil, başka ülke firmalarının da lisanslarının iptal edildiğini söyledi.
       Özbekistan’da faaliyet gösteren yerli ve yabancı firmaların, 3 ayda bir, İçişleri Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı, Vergi Dairesi ve Çalışma Bakanlığı’nca denetlendiğini ifade eden Akbarov, “Halen de denetimler sürüyor, yasal eksiklikleri görülen diğer firmaların da lisansları iptal edilebilir” şeklinde konuştu.
       Denetimler sonucunda, her bakanlığın kendi yaptırımları bulunduğunu ancak, çalışma lisanslarının iptaline ilişkin son komisyon kararının, Özbekistan çalışma yasalarına uymayanlara karşı uygulandığını ifade eden Akbarov, “herkesin bulunduğu ülkenin yasalarına uyması gerekir” dedi.
       
SADECE TÜRKLERE YÖNELİK DEĞİL
       Özbekistan Çalışma Bakanlığı Uluslararası Ekonomik İlişkiler Daire Başkanı Saidkamil Saidnezirhanov da, bu uygulamanın sadece Türk firmalarına yönelik olmadığını vurguladı.
       Saidnezirhanov, bakanlığının Taşkent Bölge Müdürlüğü’nde oluşturulan Denetim Komisyonu’nca 21 Türk, 20 kadar Afganistan, 18 Pakistan, 10 Hindistan, 10 ABD, 6 İngiliz ve 15 İran olmak üzere yaklaşık 100 firmanın lisanlarının iptal edildiğini ifade etti. Saidnezirhanov, söz konusu firmaların 1999 yılı başından bu yana en az 3-4 kez uyarıldığını da kaydetti.
       
FİRMALARI KAPATMADIK
       Saidnezirhanov, iptal edilen lisansların özelliği ile firmaların hangi haklardan mahrum kalacağı konusunda da şu bilgileri verdi: “Özbekistan’da, firmalar Adalet Bakanlığı’nca tescil edilir. Kapatma da Adalet Bakanlığı’nca yapılır. Biz, Çalışma Bakanlığı olarak firmaları kapatmadık, firmaların, çalışma yasalarına uyup uymadıkları noktasından yaptığımız denetimlerde eksiklikleri görülen firma yetkililerinin çalışma ve yabancı işgücü çalıştırma lisanslarını iptal ettik. “
       İptal işlemiyle, firmanın yabancı sahibi veya ortağının ve yanlarında çalıştırdıkları yabancı işgücünün Özbekistan’da çalışma izinlerinin iptali anlamına geldiğini belirten Saidnezhanov, “bu uygulama ile (kişilerin çalışmaları) durdurulmuştur. Firmalar, çalışmalarına devam edebilir.
       Özbek ortağı olan firmaların lisanları derhal iptal edildi, yüzde 100 yabancı firmalara ise 3 ila 6 ay arasında süre tanındı” dedi. Saidnezirhanov, Özbekistan’ı terketmek zorunda olacak firmaların, yatırımlarını kime bırakıp gideceklerine ilişkin olarak da şu karşılığı verdi: “Bu kişilerin Özbek ortakları var. Bu ortakları firmanın işini devam ettirebilir. Zaten, yabancı yatırımcının yılın 12 ayını Özbekistan’da geçirmesi de gerekmez. “
       
YENİ VİZE İLE GELİRLERSE İŞLERİNE DEVAM EDEBİLİRLER
       Lisansları iptal edilen kişilerin, yasal eksikliklerini tamamlamaları halinde yeniden işlerine dönebileceklerini de belirten Saidnezihanov, bu konuda da şu bilgileri verdi: “Komisyon kararından geriye dönüş yok. Bu kişiler, öncelikle Özbekistan’ı terkedecekler. Daha sonra, kendi ülkelerindeki Özbekistan konsolosluklarından alacakları çalışma vizesiyle gelirlerse, işlerine yeniden devam edebilirler. Bu şekilde, yeniden gelen bir insan da artık yasaları bozmaz. Aslında, yasa gereği, bu kişileri, masrafları kendilerine ait olmak üzere, polis nezaretinde yurtdışı etme hakkımız bulunduğu halde bunu kullanmıyoruz. “
       Çalışma lisansları iptal edilen kişilere konsolosluklarda yeniden vize verilmemesinin söz konusu olabileceğinin hatırlatılması üzerine de Saidnezirhanov, “Bu isimler bizde kalıyor. Bunları dış temsilciliklerimize bildirmiyoruz. Yeniden vize almaları mümkündür” dedi.
       Saidnezirhanov, lisanların iptal gerekçelerinin de “izinsiz işçi çalıştırma, vizesiz veya oturum süresi bitmiş işçi çalıştırma, adres değişikliğini bildirmeme, işçi ücretlerini asgari ücretten düşük gösterme, asgari ücretin yükselmesine karşılık ücretin yükseltilmemesi, firma sahibinin, firmanın başına sorumlu bir kişiyi tayin etmeden yurtdışı seyahata çıkması” olduğunu söyledi.
       Bakanlık temsilcisi, çalışma yasalarına uymayanlara karşı yerli yabancı ayırımı yapmadıklarını ve uygulamanın daha ziyade çalışanların sosyal güvenlikleriyle ilgili olduğunu da söyledi.
       Saidnezihanov, bir başka soru üzerine de Özbekistan ile Türkiye arasında Sosyal Güvenlik Anlaşması imzalandığı takdirde bu sorunların çözümlenebileceğini ifade etti.
        “Başta Almanya olmak üzere, yurtdışında büyük işgücü potansiyeli olan Türkiye’nin bu tecrübelerinden yararlanmak isteriz” diyen Saidnezihanov, bunun açık bir davet olarak görülebileceğini de sözlerine ekledi.
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları