| | | Araştırmaya göre, kredi kartı ile 1 milyar lira tutarında borçlanan bir tüketici, borcunu asgari ödeme tutarı üzerinden ancak 38 ayda kapatabiliyor. Araştırmada, kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarı üzerinden son ödeme gününde yapılması halinde, hesap kesim tarihi ile son ödeme tarihi arasında geçen süre için tüketicilerin toplam borç üzerinden faiz ödediğine dikkat çekilerek, tüketicilerin borçlarını ödemek için son ödeme gününü beklememeleri istendi. Bu durum, şu örnekle açıklandı:
Tüketicinin 1 milyar lira tutarında kredi kartı borcu bulunduğunun farz edilmesi halinde, bu borcun beşte biri olan 200 milyon liralık kısmının banka ekstresinde belirtilen son ödeme tarihine kadar yatırılması gerekiyor. Bu süre ise genel olarak ortalama 10 günü kapsıyor. Ancak bu 10 günlük süre içerisinde 1 milyar liranın tamamına faiz işletiliyor. Asgari ödeme tutarının (200 milyon) ilk gün ödenmesi halinde ise bu on gün için geriye kalan 800 milyon lira üzerinden faiz işletiliyor.
Tüketicinin 10 günlük sürem var diye rehavete kapılıp ödemeleri son güne sarkıtmalarının kendilerinin zararına olduğu belirtildiği araştırmada, bankaların uyguladığı ortalama faizin şu anda aylık yüzde 8.5 olduğuna da vurgu yapılırken, buna devletin aldığı bazı vergi ve fonlar eklendiğinde bu rakamın yaklaşık yüzde 9.77ye çıktığı belirtildi. Araştırmada bu nedenden dolayı tüketicinin sadece faiz oranına bakarak değerlendirme yapmaması gerektiği kaydedildi.
Tüketicilerin kredi kartı borcu ödemelerinde zarara uğramamaları için daha bilinçli hareket etmeleri gerektiği vurgulanan araştırmada, kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarları yerine mümkünse tamamının kapatılarak, azami zararların önünü geçilmesinin önemine değinildi.
| |