|
Nielsen, Şubat ayına kadar uluslararası mali kuruluşlardan mali yardım alamamaları durumunda, döviz rezervleri pozisyonunun, ekonomiyi yönetilemez bir hale getireceğini, Mayıs ayına kadar da döviz rezervi kalmayacağını kaydetti.
Dört yıl boyunca süren ekonomik durgunluk, bir zamanların, yükselmekte olan piyasalar içinde örnek gösterilen Arjantin’i rekor bir işsizlik düzeyine getirdi. Arjantin, geçen hafta da, Dünya Bankası’na olan 800 milyon dolarlık borcunu ödeyememişti.
KUR REJİMİ EKONOMİYİ ZORA SOKTU
Forum’a katılanlar, Arjantin’in bu hale gelmesindeki en önemli sorunun çıpa olarak uyguladığı para döviz politikası olduğu görüşünde birleştiler.
Katılımcılara göre, Arjantin, IMF’nin de tavsiyesiyle, milli para birimi peso’yu birebir ABD Doları’na endekslemekle büyük bir hata yapmıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın ekonomiden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Alan P. Larson, Forum’da, Arjantin ile birlikte çalışma taahhütünde bulundu.
Larson, Arjantin’in borç sorununu çözecek en iyi çarenin, ticaretini artırmaması olacağını ifade etti.
Nielsen ise dolaylı olarak, IMF’nin en büyük hissedarı ABD yönetimini suçlarken, anlaşmayı IMF’nin tıkayıp tıkamadığının sorulması üzerine, tango için iki kişinin gerektiğini, Arjantinli olarak bu konuda şöhretlerinin bulunduğunu belirterek “biz nasıl tango yapılacağını biliriz” dedi.
IMF ÖDEME SÜRESİNİ 1 YIL UZATTI
Bu arada, Uluslararası Para Fonu (IMF), Arjantin’in talebi üzerine, vadesi gelen 141 milyon dolarlık geri ödemenin süresini bir yıl uzattı.
IMF’den yapılan açıklamada, 22 Kasım’da vadesi dolacak olan Ek Rezerv Kolaylığı (SRF) çerçevesinde alınmış olan 141 miyon dolarlık geri ödemenin bir yıl daha uzatıldığı kaydedildi. Fon tüzüğüne göre, SRF’ler, üye ülkenin isteğiyle bir yıl uzatılabiliyor.
IMF İcra Direktörleri, yaptıkları yazılı açıklamada, Arjantin ile IMF arasında halen bir anlaşmaya varılamamasından duydukları kaygıyı ilettiler ve bu konuda yakında bir uzlaşmaya varılabileğini ümit ettiklerini ifade ettiler. |
|