Home page
Haber Menüsü


Banka yeterlilik rasyoları iyileşiyor
BDDK raporuna göre, Haziran itibariyle sermaye güçlendirme programındaki 25 özel bankanın sermaye yeterlilik oranı yüzde 15.8’e çıktı.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
18 Kasım— Banka sermayelerinin güçlendirilmesi programı kapsamında yer alan 25 özel bankanın sermaye yeterliliği rasyosu, Haziran ayı itibarıyla yüzde 15.8 olarak gerçekleşti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılan açıklamada, söz konusu bankaların 2002 yılı ilk 6 aylık döneminde mevduat ve özkaynak artışıyla sağladığı fonları, menkul kıymetlere yönelttiği belirtilirken, bu bankaların karlılıklarında “iyileşme gözlendiği” ifade edildi.

   
 
       
   
MSNBC News Coşkun: BDDK'ya müdahale yok
MSNBC News BDDK'dan Vakıfbank'a sermaye desteği
MSNBC News BDDK: Reytingcilerin değerlendirmesi eksik
MSNBC News Tarişbank, Denizbank ile birleşiyor
MSNBC News Türker, BDDK'nın dava edilmesine izin vermedi
MSNBC News Bankacılıkta Basel Kriterleri yenileniyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
SERMAYE ORANLARI DÜZELİYOR
       Özel bankaların daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulması, yaşanan krizlerin etkisiyle mali bünyeleri ve karlılık performansları kötüleşen özel bankaların daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulmasının, programın çok önemli bir parçasını oluşturduğu ifade edilen raporda, bu alanda yapılan çalışmalar konusunda şöyle denildi:
        “Özel bankalara yönelik program kapsamında öncelikle özel bankaların kendi kaynakları ile sermaye Bankacılık Sektörü Yeniden Yapılandırma Programı yapılarını güçlendirmeleri ve piyasa risklerinin sınırlandırılması yönünde adımlar atılmış ve bu alanlarda önemli gelişmeler sağlanmıştır. Ayrıca Banka Sermayelerinin Güçlendirilmesi Programı kapsamında, 25 özel banka üçlü denetime tabi tutulmuştur. Bu denetimler sonucunda, 2001 yıl sonu itibariyle yaklaşık 2 milyar dolar sermaye açığı tespit edilen Pamukbank TMSF’ye devredilmiş, Vakıflar Bankası’nın sermaye açığını gidermek için yapmış olduğu sermaye benzeri kredi talebiyle ilgili işlemler, Ağustos 2002 itibariyle sonuçlandırılmış, sermaye ihtiyacı tespit edilen Şekerbank ise Eylül 2002 itibariyle gerekli sermaye artırımında bulunmuştur.”
        Banka Sermayelerinin Güçlendirilmesi Programı kapsamında yer alan 25 bankanın konsolide verilerine göre, 2002 yılı ilk altı aylık döneminde bu bankaların mevduat ve özkaynak artışı ile sağladığı fonlar ağırlıklı olarak menkul kıymetlere yöneldiği kaydedilen raporda, karlılıkta gözlenen iyileşme ile birlikte, Haziran 2002 itibariyle söz konusu 25 bankanın sermaye yeterliliği rasyosu yüzde 15,8 düzeyinde gerçekleştiği bildirildi.
       
  Banka sayısı 55'e indi
1999'da faaliyet gösteren 81 banka sayısı 2002 Kasım itibariyle 55'e geriledi.
Türkiye'de bankacılık sektöründe faaliyet gösteren ve 1999 tarihinde 81 olan toplam banka sayısı 55'e indi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, Türkiye'de 1980 yılında faaliyet gösteren banka sayısı toplam 37 iken, bu sayı 1990'da 64'e, 1994'de 67'ye, 1999'da ise 81'e çıktı.
Bankacılık sektörünün toplam aktifleri içinde kamu bankalarının payı 1980 ve 1990 yıllarında yüzde 45 civarında iken bu oran, 2000 yılında yüzde 34 düzeyine geriledi. Ayrıca, Türkiye'de 1980 yılında toplam 8 olan kamu bankası sayısı, yıllar itibariyle düzenli olarak azalış kaydederek, 2002'de 3'e indi.
Türkiye'de, 1980 yılında 19 olan özel banka sayısı, 1990'da 25'e, 1994'de 29'a, 1999 yılında 31'e çıktı. Kasım 2000 ve Şubat 2001 tarihlerinde yaşanan krizden olumsuz yönde etkilenen banka sayısı 11 Kasım 2002 tarihi itibariyle 21'e düştü.
AA

       
FON BANKALARINDA PERSONEL AZALDI
       Açıklamaya göre, Fon bankalarının personel sayısı 37 bin 889’dan Haziran ayı itibariyle 6 bin 358’e düştü.
       Şube sayıları da bin 815’ten, 255’e indirildi. Eylül 2002 itibarıyla fon bankalarına ilişkin takipteki alacakların 1.1 milyar doları tahsil edildi. iştirak ve gayrımenkul satışlarından 305 milyon dolar gelir sağlandı.
       Kamu bankalarının finansal yeniden yapılandırma çalışmalarının tamamlandığı, söz konusu bankaların “kar eder” hale geldiği ifade edilen rapora göre, operasyonel yeniden yapılandırma kapsamında önemli adımlar atıldı, bankaların organizasyon, teknoloji, ürün, insan kaynakları, krediler, mali kontrol, planlama, risk yönetimi ve hizmet yapısı, çağdaş bankacılık ve uluslararası rekabetin gereklerine göre yeniden yapılandırıldı.
       Buna göre Aralık 2000 itibariyle 2.494 olan kamu bankalarının şube sayısı, Eylül 2002 itibariyle 1.687’ye, 61.601 olan personel sayısı ise 30.896’ya düşürüldü.
       
169 FİRMA YAKLAŞIM KAPSAMINDA
       Rapora göre, mali sektöre olan borçların yeniden yapılandırılması ve sorunlu varlıkların çözümlenmesi, gerekli yasal ve kurumsal altyapı çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte, Ekim 2002 tarihi itibariyle 169 firma, yaklaşık 2,9 milyar dolar tutarındaki borçları için finansal yeniden yapılandırma başvurusunda bulundu ve bunlardan 28 firmaya ait toplam 406 milyon dolar tutarındaki borç yeniden yapılandırıldı.
       
  Kamu bankalarının kârı 1.2 katrilyon
Ziraat Bankası ve Halkbank, Eylül 2002 itibariyle 1.2 katrilyon lira kâr etti.
BDDK ve TBB'nin yayınladığı raporda, Ziraat Bankası'nın, 2002 yılının ilk çeyreğinde 119 trilyon lira olan karının, ikinci çeyrekte 126 trilyon liraya, üçüncü çeyrekte ise 544 trilyon liraya ulaştığı belirtildi.
Halk Bankası'nın, Eylül sonu itibariyle 622 trilyon lira kar elde ettiği kaydedilen raporda, aynı dönemde kamu bankalarının toplam karının 1 katrilyon 166 trilyon lira olarak gerçekleştiği bildirildi.
Yapılan kaynak aktarımları sonucunda kamu bankalarının toplam ödenmiş sermaye tutarının, Aralık 2000'de 476 trilyon lira iken, Eylül 2002'de 3 katrilyon 372 trilyon liraya yükseldiği belirtilen raporda, aynı dönemde toplam özkaynaklarının da 713 trilyon liradan 5 katrilyon liraya çıktığı kaydedildi.
AA

       Ayrıca bankaların tahsili gecikmiş alacaklarını çözüme kavuşturmak ve aktiflerine seyyaliyet kazandırmak amacıyla oluşturulacak olan “Varlık Yönetim Şirketlerine” ilişkin yasal düzenlemelerin tamamlandığı kaydedilen raporda, şu görüşlere yer verildi:
        “TMSF, varlık yönetim şirketlerinin kuruluşu yönünde fizibilite çalışmalarına başlamıştır. Denetim ve gözetim çerçevesinin güçlendirilmesi Bankacılık kesiminin mali ve operasyonel anlamda yeniden yapılandırılması çalışmaları ile eş anlı olarak sektöre yönelik gözetim ve denetim çerçevesini güçlendirecek, bankacılık sistemini daha etkin ve rekabetçi bir yapıya kavuşturacak, sektörün dayanıklılığını geliştirecek ve sektöre güveni kalıcı kılacak yasal ve kurumsal düzenlemelerin gerçekleştirilmesinde de önemli gelişmeler kaydedilmiştir.”
  TMSF'nin Hazine'ye borcu 35 katrilyon
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun Hazine'ye borcu Ağustos sonu itibariyle 35 katrilyon lira olurken, Fon kapsamındaki bankaların döviz cinsinden açık pozisyon miktarı 11 Ekim'de 306 milyon dolara indi.
BDDK verilerine göre, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF), Hazine'ye 31 Ağustos 2002 tarihi itibarıyla 35 katrilyon lira (21.4 milyar dolar) borcu bulunuyor.
Rapora göre, TMSF'nin Hazine'ye Nisan-Mayıs 2002 döneminde yapmış olduğu 1 katrilyon lira tutarındaki geri ödeme ve Hazine'den kullanılan kaynaklara tahakkuk eden faizler dikkate alındığında, 31 Ağustos 2002 itibariyle TMSF'nin Hazine'ye borcu 35 katrilyon lira (21,4 milyar dolar) düzeyinde bulunuyor.
Fon bünyesindeki bankaların yabancı para açık pozisyon tutarının Pamukbank'ın Fon kapsamına alınmasıyla yükseldiği belirtilirken, ancak yapılan dövize endeksli kağıt desteği ile tekrar azalarak 11 Ekim 2002 itibariyle 306 milyon dolara gerilediği kaydedildi.
Bu arada, satışı kararlaştırılıp izin bekleyen satış işlemleri de dahil olmak üzere Fon bankalarının iştiraklerinin satışından 298,8 trilyon lira, gayrimenkullerinin satışından 147,5 trilyon lira gelir sağlandı.
AA

       Bu çerçevede sermaye yeterliliğinin belirlenmesinde, piyasa risklerinin de dikkate alınması ve bankaların iç denetim ve risk yönetimi sistemleri oluşturmaları sağlandığı kaydedilen raporda, bu kapsamda ayrıca, kredilerde risk yoğunlaşmasını önleyecek, bankaların mali kurumlar dışındaki iştiraklere katılımını sınırlayacak ve banka bilançolarının uluslararası muhasebe standartlarına uygun olarak hazırlanması ve yayımlanmasını sağlayacak düzenlemeler gerçekleştirildiği kaydedildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları