Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 21:00 TS 24 Tem., 2000
Rus-İsrail ortak yapımı Erdoğan'ın fiyatı oldukça düşük.
Erdoğan
Helikopterde öncelik ABD’li Bell’in
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin alımını planladığı 145 adet taktik-taarruz helikopter için açılan ihalede Amerikan ABD’nin Belltextron firması ile Rus/İsrail ortaklığı Kamov firması ile nihai görüşme aşamasına gelindi. Öncelik ABD’li şirketin.
Ankara
NTV
    24 Temmuz—  Üç firmanın yarıştığı ihale sonucunu Başbakan Bülent Ecevit düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Başbakan, yapılan değerlendirmede ABD’nin Belltextron firmasının helikopteri AH-1Z King Cobra’nın öne çıktığını ve nihai görüşme aşamasına gelindiğini bildirdi. Başbakan, taahütlerin yerine getirilmemesi durumunda ise bu ihale için Rusya ile İsrail’in ortak olarak ürettiği ve Erdoğan adı verilen helikopterden yana kullanılacağını bildirdi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ecevit Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nda yaptığı basın toplantısında şunları söyledi:
       “Değerlendirme sonuçlarını görüşmek amacıyla toplandık ve proje çalışanlarından ayrıntılı bilgiler aldık. Yaptığımız değerlendirmelerin sonucunda sözleşme görüşmelerine başlanabilecek hale gelindiği görülmüştür. Yapılacak sözleşme görüşmelerine esas olacak öncelik sırası birinci olarak Amerikan Bell firması, iki olarak Rus Kamov olarak belirlenmiştir. Görüşmelerde fiyat tekliflerinin uygun bulunmaması ve idari konularda olumlu sonuç alınamaması veya sözleşmede öngörülen yürürlük şartlarının yerine getirilmemesi hallerinde sözleşme görüşmelerine bir sonraki firmayla devam edilmesi uygun görülmüştür.
       Tümüyle havacılık sanayiine dönük ofset projeleriyle proje maliyetinin büyük bir bölümünün ülkeye geri dönecek olması ve yerli katkı oranının yüzde 30’lara ulaşacağının bildirilmesi ayrıca memnuniyet verici bir husustur. Şunu da hatırlatmakta yarar görüyorum; seçilen firmayla sözleşme görüşmelerine başlamak mutlaka o firmayla bu üretimi yapacağız, o firmanın öne sürdüğü şartlara mutlaka uyacağız şeklinde kesinlikle anlaşılmamalıdır.
       Projenin belirlenen hedeflerinden taviz vermeyecek ve bu proje için ayrılan kaynak sürdürülecektir. Kaynak miktarını aşmayacak şekilde görüşmeler sürdürülecektir. Yeni iş sahaları açacak ve kara kuvvetlerinin vurucu gücüne büyük katkı sağlayacak olan bu projenin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Üretilecek ilk helikopteri 2003 yılı ikinci yarısında görmeyi diliyoruz.”
       
CAMPBELL: TÜRKİYE’YE ÜSTÜN TEKNOLOJİ SUNACAĞIZ
       Türkiye’nin dev taarruz helikopteri ihalesinde sözleşme görüşmelerinde birinciliği ABD’nin Bell Helicopter Textron şirketinin kazanmasının ardından açıklama yapan şirketin Başkanı Lewis Campbell, “Türk hükümeti tarafından seçilmiş olmamızdan dolayı çok heyecanlı ve mutluyuz” dedi.
        Bell Helicopter Textron tarafından Anadolu Ajansı’na yapılan açıklamada, Cobra ailesinin en yeni üyesi olan AH-1Z King Cobra’nın, Amerikan Deniz Piyadeleri Komutanlığı için de geliştirilmekte olduğu belirtildi. Açıklamada, King Cobra’nın, dünyanın en modern ve özelliklerine göre en ucuz taarruz helikopteri olduğu savunularak, Bell Helicopter Textron’un, üretimi Türkiye’de Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) ile birlikte gerçekleştirmeyi umduğu ifade edildi.
        Yapılan açıklamada, 145 parçalık toplam projenin ilk bölümü olan 50 helikopterin maliyetinin yaklaşık 1. 5 milyar dolar olduğu belirtilerek, projede ana üstlenicinin TAI olduğu ve çok sayıda Türk şirketinin de üretime katılacağı hatırlatıldı. Şirketin Başkanı Campbell da, üretimde Türk şirketleriyle işbirliği yaparak, Türkiye’ye üstün teknoloji transferi ve hizmet sunacaklarını söyledi.
        Öte yandan A. A muhabirine görüşlerini açıklayan Amerikalı savunma sanayii uzmanları, Bell Helicopter Textron ile pazarlıkların başarıyla sonuçlanarak sözleşme imzalanması halinde, ABD yönetimi ve Kongresi’nin projeye onay verme ihtimalinin yüksek olduğunu belirttiler. Uzmanlar, ABD Başkanı Bill Clinton’ın, Ermeni lobisine mensup bir milletvekiline geçen haftalarda yazdığı mektupta, Türkiye’nin meşru savunma ihtiyaçları olduğuna ve ABD’nin, Türkiye’nin savunma çabalarını desteklemesi gerektiğini söylediğine işaret ederek, bunun önemli bir gelişme olduğunu vurguladılar. Kaynaklar, ABD Senatosu’nun 100 üyesinden 38’inin de, Dışişleri Bakanı Madeleine Albright’a bir mektup yazarak, Türkiye’nin helikopter projesine tam destek verdiğini hatırlattılar.
        Ancak savunma uzmanları, Kasım ayındaki başkanlık seçiminin yanı sıra Kongre’nin de yenileneceğini hatırlatarak, Türkiye’nin, Clinton yönetimi ve bu Kongre döneminde projeyi sonuca bağlamak istemesi halinde, sözleşme görüşmelerini çabuk bitirmesinde yarar olacağını söylediler.
        Türkiye’nin, Bell Helicopter Textron ile sözleşme imzalaması halinde, anlaşmanın Savunma Bakanlığı Pentagon, Dışişleri Bakanlığı ve Kongre tarafından onaylanması gerekiyor. Gözlemciler, Pentagon’ın bu projeye zaten tam destek verdiğini hatırlatarak, Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nda ise insan haklarından sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Harold Koh’un başını çektiği bir grubun, insan hakları gerekçeleriyle projeden yana olmadığını savundular.
       
HELİKOPTERLERİN ÖZELLİKLERİ
       Kısa listeye kalan üç firmanın önerdikleri helikopterlerin teknik özellikleri ise şöyle:
       ABD’nin Belltextron firmasının helikopteri AH-1Z King Cobra. Süper Cobra helikopterinin gelişmiş modeli olan ve halen tasarım aşamasında bulunan King Cobra’nın üzerinde 20 milimetre top, 16 adet Hellfire tanksavar füze, 4 adet Stinger ya da 2 adet AIM-9l hava füzesi bulunuyor. Helikopter ayrıca 70 milimetre roketler de atabiliyor.
       İtalyan Agusto firmasının helikopteri ise Mangusta A-129I. İtalyan yapımı bu helikopter de 20 milimetre top taşıyor. Helikopterde ayrıca 14 adet Hellfire, Tow füzeleri, 4 adet Stinger, ya da Mistral füzeleri bulunuyor. Helikopter 70 milimetre roketler de atabiliyor.
       Rus-İsrail ortak yapım helikopteri Erdoğan. Rus Kamov firmasıyla İsraillilerin ortak geliştirdiği Erdoğan isimli KA50-2 model helikopter de bu ihale için özel olarak üretildi. Üzerinde 20 milimetre top bulunan helikopter, AT-12 Vikhr tanksavar füzesi, 80 milimetre roket, ayrıca 12XAA-8 havadan havaya füzeleri de atabiliyor. Bu helikopterin ihaledeki en önemli şansı fiyatının diğerlerine göre daha ucuz olması.
       
HLEBANOV: “ŞANSIMIZ SÜRÜYOR”
       Rusya Başbakan Yardımcısı İlya Hlebanov, ülkesinin, Türkiye’nin helikopter ihalesini kazanma şansının sürdüğünü söyledi.
        Helikopter ihalesi çerçevesinde daha önce Devlet Başkanı Vladimir Putin’in temsilcisi olarak Türkiye’de temaslar yapmış olan Hlebanov, yaptığı açıklamada, “Ulusal bir helikopter yapım okulunun kurulmasını da içeren önerilerimizin, diğerlerinin tekliflerinden daha iyi olduğunu düşünüyoruz” dedi.
        Hlebanov, Rusya tarafının, helikopter satış konusunu “Türkiye ile görüşmeye devam etmeyi planladığını” kaydetti.
        İnterfaks’ın konu ile ilgili haberinde, “Rus askeri uzmanlarının, ABD’nin, kendi ürününün desteklenmesi için Türkiye’ye baskı yapabileceğini düşündükleri” de belirtildi.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları