Home page
Haber Menüsü


Bankalar kârlılıkta iyi gidiyor
Bankacılık sektörü, ekonomik krizin etkilerini silmeye başladı. Türkiye İş Bankası yılın ilk 9 aylık döneminde net 102.5 trilyon, Garanti Bankası ise net 71.8 trilyon lira kar ettiğini açıkladı.
İstanbul
NTV-MSNBC
14 Kasım— Ekonomik krizin yaralarını sarmaya çalışan bankalar, yılın üçüncü çeyreğinde daha iyi finansal sonuçlara ulaşıyor. Türkiye İş Bankası yılın ilk 9 aylık döneminde net 102.5 trilyon lira, Garanti Bankası ise net 71.8 trilyon lira kar ettiğini açıkladı.

   
 
       
   
MSNBC News Özen: Garanti'nin büyüme yılı 2003 olacak
MSNBC News Bankacılıkta Basel Kriterleri yenileniyor
MSNBC News Özince: Haksız rekabet çok büyük
MSNBC News Dışbank 9 ayda 52.5 trilyon kâr etti
MSNBC News Akbank'a IFC'den 55 milyon $ kredi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye İş Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, 9 aylık brüt kar 476.9 trilyon, net karı da 102.5 trilyon lira oldu. 9 aylık döneme ait enflasyona göre düzeltilmiş bağımsız sınırlı denetim raporlarında, bankanın gelir tablolarındaki net dönem karının 102 trilyon 520 milyar lira olduğu belirtildi.
       
MEVDUAT YÜZDE 14.2 ARTTI
       İş Bankası Genel Müdür Ersin Özince ise, yaptığı yazılı açıklamada, bankanın, bu yılın ilk 9 aylık bölümünde kredilerini dolar bazında yüzde 26.3, mevduatını ise yüzde 14.2 oranında artırdığını bildirdi.
       Özince, bankanın gerek kredi, gerekse mevduattaki piyasa payının yükselen bir trend gösterdiğini, TCMB verileri kapsamında Eylül sonu itibariyle kredilerdeki piyasa payının yüzde 14.8’e, mevduattaki piyasa payının da yüzde 11.7’ye ulaştığını kaydetti.
       2001 yılının olağanüstü koşullarının bir sonucu olarak kredileri “gecikmiş alacaklar” hesaplarına intikal ettirilen birçok firma ile, hem karşılık kararnamesindeki düzenlemeler, hem de İstanbul Yaklaşımı kapsamında kredilerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin olarak yapılan anlaşmaların süratle sonuçlandırıldığını belirten Özince, şöyle dedi:
       “2002 yılı sonunda önce bu kapsamda gecikmiş alacaklar hesaplarında izlenmekte olan önemli tutardaki kredilerin, normal kredi hesaplarına aktarılmasını bekliyoruz. Gecikmiş alacaklarda izlenen krediler ve diğer riskler için 2002 yılında 374.4 trilyon lira tutarında provizyon ayrıldı. Çeşitli riskler için pasifte oluşturulan birikimli karşılık toplamı 1 katrilyon lirayı aştı. Sahip olduğumuz teminatları da dikkate aldığımızda bu karşılıkların önemli bir bölümünü gelecek dönemlerde kar olarak ortaya çıkabilecek gizli bir rezerv olarak görüyoruz.”
       Bankanın yasal limitin 2.5 katından daha yüksek bir sermaye yeterlilik oranına sahip olduğunu belirten Özince, banka bilançosunun faiz, kur ve kredi risklerinden minimum düzeyde etkilenecek şekilde yönetildiğini, gecikmiş alacaklar için yasal düzenlemeler çerçevesinde ayrılması gerekli olan karşılıkların çok önemli bir bölümünün yılın ilk 9 aylık bölümünde tesis edildiğini, yılın kalan bölümünde bu tür krediler için 9 aylık döneme kıyasla çok daha düşük bir düzeyde ilave karşılık ihtiyacının ortaya çıkmasını beklediklerini kaydetti.
       
GARANTİ’NİN BRÜT KARI 285.2 TRİLYON
       Bu arada, Garanti Bankası 2002 yılın ilk 9 ayına ait enflasyon muhasebesi uygulanmış bilançosunda, vergi öncesi kârını 83 trilyon 304 milyar, net kârını ise 71 trilyon 816 milyar liraya çıkardığını açıkladı.
       Kredi karşılıkları dahil toplam 201 trilyon 920 milyar lira yasal karşılık ayıran Garanti’nin aktif büyüklüğü ise 30 Eylül 2002 itibarıyla 18 katrilyon 670 trilyon 10 milyar liraya ulaştı.
       
ÖZEN: BÜYÜMEYİ FİNANSE EDECEĞİZ
       Ağustos ayından bu yana ticaret odalarıyla kredi protokolleri imzalayan Garanti Bankası’nın Genel Müdürü Ergun Özen, “Sürdürülebilir büyümeyi ancak üretimle sağlayabiliriz. Gayrinakdi kredilerle birlikte 10 katrilyona yaklaşan kredi portföyümüzle, Türkiye’nin büyümesini finanse etmeye devam edeceğiz. Bugüne kadar Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul ve İzmir ticaret odalarının üyelerine kredi kullandırdık. Artan kredi hacmi, Garanti’nin kârlılığını da olumlu yönde etkiliyor” dedi.
       Özen, Anadolu’yu hem kredilerle hem de somut projelerle desteklemenin herkesin görevi olduğunu sözlerine ekledi.
       
KREDİLERDE PAY YÜKSELDİ
       Garanti, Eylül sonu itibarıyla kredilerde yüzde 11.7, mevduatlarda ise yüzde 10.1’lik pazar payına ulaştı. İlk altı ayın sonunda, bankanın kredi ve mevduattaki pazar payları sırasıyla yüzde 10.6 ve yüzde 9.8 seviyelerindeydi.
       Nakdi kredi portföyü, 2001 sonuna göre reel bazda yüzde 9.3 oranında büyüyerek 5 katrilyon 277 trilyon 54 milyar liraya yükseldi ve aktiflerin yüzde 28.3’ünü oluşturdu.
       Garanti’nin toplam özkaynakları 1 katrilyon 554 trilyon 406 milyara yükselirken, mevduat toplamı da bir önceki çeyreğe göre reel bazda yüzde 2.8 oranında büyüyerek 12 katrilyon 906 trilyon 704 milyar lira olarak gerçekleşti.
       
   
MSNBC News İMKB'DEN ŞİRKET HABERLERİ
MSNBC News İMKB şirketlerinin 2001 bilançoları
MSNBC News İBS-NTVMSNBC'den İMKB verileri ve şirket profilleri
TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları