Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 07:34 ET 15 Kas., 2002
AA
Türk sinemasının 88. yılı

Türk Sineması’nın 88. yılını kutlama programı çerçevesinde, Beyoğlu Belediyesi tarafından Sinema Platformu’nun işbirliğiyle ‘Sevgi Yürüyüşü’ düzenlendi.
Sinemanın emektar sanatçılarının ağırlıklı olarak katıldığı yürüyüş, Galatasaray Lisesi önünden başladı. “Türk Sineması 88. Yaşında” yazılı bez afişin arkasındaki kortejin yürüyüşü, Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda sona erdi. Daha sonra sanatçılar, İstiklal Marşı’nı okuyup anıta karanfil bıraktılar.
       Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş, burada yaptığı açıklamada, Türk Sineması’nın uzun yılları devirdiğini hatırlatarak, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin birlikte çalışmalarının önemine değindi. Topbaş, “Burada sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler, güzellikleri birlikte paylaşıyorlar. Sevinçte ve tasada bizim duygularımızı yansıtan sinema, insanlara birtakım olgular vermeye çalışan güzelliklerden oluşuyor. Türk Sineması, ’88 yılda daha fazla yol alabilirdi, çok daha güzel yerde olması gerekirdi’ diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
       
SANATÇI KATILIMININ AZLIĞINA TEPKİ
       Kutlama Programı Düzenleme Kurulu Üyesi ve yönetmen Yılmaz Atadeniz de, yürüyüşe çok az sanatçının katılmasından yakınarak, bunun nedeninin oyuncuların dizilerde oynamasından kaynaklanmış olabileceğini söyledi. Telif Hakları Yasası’nın sinema için önemini vurgulayan Atadeniz, bu konuda bütün sanatçıların biraraya gelmesi, ayrıca hükümetlerin muhakkak bir sanat ve kültür politikası bulunması gerektiğini kaydetti. Bu arada yürüyüşe katılan sanatçılar, gelmeyen meslektaşlarını eleştirdiler.
       Oyuncu Süheyl Eğriboz, böyle bir etkinliğe ünlü sinema yıldızlarının katılmasının şart olduğunu belirterek, “Nerede bir Cüneyt Arkın, nerede Fatma Girik? Buna ‘sinemaya ihanet’ derler” dedi. Sanatçı Meral Konrad da, Türk Sineması’nı hep ilerlerken görmek istediklerini, ancak arkalarına baktıklarında pek fazla kişiyi göremediklerini kaydederek, “Bu da üzücü bir olay. Hani sinema sanatçılarımız nerede? Ben onları kınıyorum” diye konuştu. Basın mensuplarının aynı konuda soru yönelttiği Kadir Topbaş da, kendilerinin sinemacılara ellerinden gelen desteği vermeye çalıştıklarını, ancak her şeyden önce sinemacıların birbirlerine destek olması gerektiğini söyledi.
       Topbaş, “Ama kendileri önce kendi olgularına sahip çıksınlar. Yağmur, çamur yok. Hiçbir mazeret yok. Sıkıntıları olabilir, ama katılmak lazım. Gizli kahramanlar bugün burada ve beraber çalıştıkları isimleri de yanlarında görmek istiyorlar” dedi. Bu arada sinemanın önemli 2 sivil toplum kuruluşu olan Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD) ile Sinema Oyuncuları Derneği (SODER) başkanlarının da yürüyüşe katılmadıkları görüldü.
       
SİNEMA EMEKÇİLERİNE PLAKET
       Beyoğlu Belediyesi’nce, Sinema Platformu’nun işbirliğiyle düzenlenen Türk Sineması’nın 88. yılını kutlama etkinlikleri kapsamında, sinemaya çeşitli alanlarda emek veren 20 kişiye plaket sunuldu. Atatürk Kültür Merkezi Sinema Salonu’nda düzenlenen törende konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kendisinin de Beyoğlu’nda büyüdüğünü ve sinemanın çocukluğunda tek eğlence kaynağı olduğunu söyledi.
       Hayranlık duyduğu sanatçılara bugün bizzat plaket takdim etmenin mutluluk verici olduğunu dile getiren Topbaş, sanatçılara, “birlik olarak haklarını savunmaları ve yeni hükümete sıkıntılarını anlatmaları” çağrısında bulundu.
       Törende daha sonra, Kenan Pars, Süheyl Eğriboz, Coşkun Göven, Kuzey Vargın, Ekrem Bora, Nebahat Çehre, Sevda Ferdağ, Fatma Belgen, Selma Güneri, Devlet Devrim, Fikret Uçak, Yavuz Yalınkılıç, Yavuz Figenli, Hidayet Pelit, Oksal Pekmezoğlu, Feridun Kete, Selahattin Geçgel, Adirne Muratyan, Mehmet Çakar ve Suat Kapkı’ya plaketleri sunuldu.
       Törende “Emek Özel Ödülü” de, yapımcılıktan yönetmenliğe kadar sinemanın çeşitli alanlarında çalışan İrfan Atasoy’a verildi.
       Bu arada plaket alan sanatçılar, yaptıkları konuşmada, kutlama etkinliklerine sinemanın pek çok ünlü isminin katılmamasına tepki gösterdiler. Plaket alan sinema emektarlarının toplu fotoğraf da çektirdiği törenin ardından, Derviş Zaim’in yönettiği “Tabutta Rövaşata” filminin gösterimi yapıldı.

 

 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları