Home page
Haber Menüsü


Doğalgazın yaygınlaşması karar bekliyor
Botaş Genel Müdürü Bildacı, illere doğalgaz dağıtımının hızlandırılması için, Bakanlar Kurulu kararı gerektiğini söyledi.
Ankara
AA
14 Kasım— Botaş Genel Müdürü Gökhan Bildacı, doğalgazın illere yaygınlaştırılması amacıyla ihaleleri yapılan iletim hatlarına iki yıldır başlanamadığını, bu konuda Bakanlar Kurulu Kararının çıkmasını beklediklerini söyledi. Bildacı, “yatırımları yetiştiremezsek, 2005’ten sonra doğalgazda büyük miktarda al ya da öde tehlikesi var” dedi.

   
 
       
   
MSNBC News Doğalgazda indirim fiyata yansıdı
MSNBC News Doğalgazda serbest rekabet dönemi
MSNBC News Botaş: Doğalgaz ödemesi riski kalktı
MSNBC News BOTAŞ: Doğalgaz fazlası sorunu yok
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Botaş Genel Müdürü Bildacı, yaptığı açıklamada, yatırımlara hemen başlanması halinde iki yılda tamamlanacağını ve bu süreçte doğalgaz götürülecek illerdeki yatırımların da gerçekleşebileceğini söyledi.
       Bildacı, ekonomik krizin etkisiyle tüketimin düşmesi ve iletim hatlarının yapılamaması nedeniyle yeni abonelere ulaşamamaktan dolayı, bu yıl 23 milyar metreküp olarak öngörülen doğalgaz tüketim miktarının ancak 18-19 milyar metreküp düzeyinde gerçekleşeceğini anlattı.
       Bildacı, projeksiyonlardaki değişime paralel yapılan görüşmelerle, gelecek yıl Mavi Akım Projesiyle Rusya’dan alınacak gaz miktarının 4 milyar metreküpten 2 milyar metreküpe düşürüldüğünü, İran ve Rusya ile yapılan sözleşmelerdeki ‘al ya da öde’ yükümlülüğünün de aşağılara çekildiğini vurguladı.
        Bu girişimlerin 2005 yılına kadar bir rahatlama sağlandığına işaret eden Bildacı, 2005 yılında Azerbaycan’dan da gaz alınmaya başlanacağına dikkat çekerken, bir an önce doğalgazın yurt geneline yaygınlaştırılması için, iletim hatlarının acilen yapılması gerektiğini bildirdi.
       Bildacı, Yunanistan’a doğalgaz satışıyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü, Mavi Akım projesinde de 20 Kasım’da test çalışmalarına başlanacağı, 20 Aralık’ta da normal akışın başlamasının beklendiğini söyledi. Genel Müdür Bildacı, Bakü-Tiflis-Ceyhan Hampetrol Boru Hattı Projesi’nde de, 2003 yılı Mart ayında sahaya inilerek ilk kazmanın vurulacağını belirtti.
       
KONTRATLARIN DEVRİ NASIL OLACAK?
       Bu arada, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan lisans almak için Mayıs ayına kadar süreleri bulunduğunu belirten Genel Müdür Bildacı, bu süreçte Kurul’a alım kontratlarının devrine ilişkin bir program vereceklerini kaydetti.
       Ancak bundan önce taşıma ücretlerinin belirlenmesi gerektiğini ve bu yönde çalışmaların sürdüğünü dile getiren Bildacı, bu çalışmanın yıl sonuna kadar tamamlanacağını ifade etti.
       “Kontrat devirlerinde sorun var. Doğalgaz yasasında değişiklik lazım” diyen Bildacı, kontrat devir ihalelerine ithalat lisansı almış olanların başvurabileceği hükme bulunduğunu, ancak kontrat yokken hiçbir girişimcinin ithalat lisansı almayacağını, ihaleyi kazananlara lisans verilmesi gerektiğini anlattı. Bildacı, yasada buna benzer birçok açık bulunduğunu ve yeni hükümet kurulduktan sonra konuyu hükümete ileteceklerini bildirdi.
       
HANGİ İLLERE DOĞALGAZ GİDECEK?
       Başlangıçta bu yıl 22 il, 2003 yılında 13 il ve 2004 yılında da 19 il olmak üzere, bu dönemde toplam 57 ile doğalgaz götürülmesi planlanıyordu. Ancak ihalelerdeki bürokratik engellerden kaynaklanan gecikme sonucu, bu yıl hizmete girmesi planlanan 22 ile doğalgaz götürülmesi işi gelecek yıla sarktı.
       Adapazarı, Ağrı, Aksaray, Amasya, Balıkesir, Bilecik, Çorum, Düzce, Edirne, Erzincan, Erzurum, Iğdır, İzmir, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Manisa, Samsun, Sivas ve Tekirdağ illerinin doğalgaza kavuşması, ihalenin hemen yapılmasıyla önümüzdeki yıllarda sağlanabilecek.
        Ancak doğalgazın bu illere iletilmesi de yetmiyor, EPDK’nın bu illerin dağıtım işlerini ihale etmesi ve ihaleyi kazanan firmanın bir an önce kent altyapısını, kullanıcıların da bu gazı tüketecek gerekli düzeneği kurması gerekiyor.
       Yeniden bir erteleme yaşanmaması halinde, halen doğal gaz kullanan İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir ve İzmit şehirlerine ilaveten, 2003 yılında Adapazarı, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Manisa, Kars, Sivas, Erzurum, Kayseri, Erzincan, Tokat, Kırşehir, Iğdır, Van, Ardahan, Nevşehir, Niğde, Aksaray,Karaman, Bayburt, Karabük, Bartın, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Samsun, Çankırı, Çorum, Yozgat, Amasya, Kırıkkale, Ordu, Giresun, Konya, Denizli, Burdur, Muğla, Isparta, Aydın, Uşak, Kütahya, Afyon, Malatya, Adana, K.Maraş, Mersin, Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Ağrı ve Elazığ’da da, doğalgaz kullanılmaya başlanacak.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları