| | | Rapora göre, 2001 yılında yaşanan ekonomik krizle birlikte, devletin ekonomiye aşırı derecede müdahale etmesi, yolsuzluğun artması, vergilerin yükselmesi ve yabancı sermayenin önündeki bürokratik engellerin kaldırılmaması bu sonuca neden oldu.
HIRVATİSTAN, SLOVENYA VE İZLANDA HIZLI YÜKSELDİ
Bu yıl avrupa ülkeleri arasında en önemli ilerlemeyi hırvatistan, slovenya ve izlanda gerçekleştirdi. geçen yıl 108inci sırada Türkiyenin gerisinde bulunan Hırvatistan, bu yıl 89uncu sıraya yükseldi. Geçtiğimiz yıl 23üncü sırada olan İzlanda, bu yıl 12inci sıraya ilerledi. Slovenya ise 79unculuktan 62inciliğe çıktı. rapordaki en etkileyici sonuçlardan biri de Estonyanın, Danimarka ve ABD ile 6ıncı sırayı paylaşması oldu.
Araştırma kapsamındaki 156 ülkeden 74ü (yaklaşık yarısı), global ekonomideki yavaşlama ve ABD liderliğindeki terörizme karşı savaşın ateşlediği siyasi istikrarsızlığa rağmen eskisine kıyasla daha hür ekonomilere sahip. Listedeki 85 ülke, çoğunlukla hür değil ya da baskı altında, Kuzey Kore de dünyanın ekonomik bakımdan en çok baskı altındaki ülkesi.
Bu araştırmada ülkeler, ticaret politikası, hükümetin ekonomiye müdahalesi ve kayıtsız ekonominin büyüklüğü dahil 10 faktöre göre değerlendirilip, ekonomik hürlük sıralamasına diziliyor. | |