Home page
Haber Menüsü


Yunan ve Rum basınında ‘Belçika modeli’
Erdoğan’ın Yunan devlet televizyonu Net’te Kıbrıs için ‘Belçika modeli’nden söz etmesi model üzerine yeni bir tartışmanın önünü açtı.
İstanbul
NTV-MSNBC
5 Kasım— ‘Belçika modeli’, Kıbrıs görüşmeleri sırasında daha önce de gündeme gelmişti. Ağırlıkla geçtiğimiz bahar aylarında tartışma konusu olan Belçika modeli Yunan ve Rum basınında da yankı bulmuştu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunan Devlet televizyonunun 2. kanalı Net’te yayınlanan röportajında, partisinin Kıbrıs için ‘Belçika modeli’ önerisini benimsediğini açıklaması Atina ve Rum kesiminde memnuniyetle karşılandı. ‘Belçika modeli’, Kıbrıs görüşmeleri sırasında daha önce de gündeme gelmişti. Ağırlıkla geçtiğimiz bahar aylarında tartışma konusu olan Belçika modeli Yunan ve Rum basınında da yankı bulmuştu.
       
ÜÇ BÖLGELİ MODEL
       Rum Politis gazetesinde, geçtiğimiz Mart ayında yer alan bir haberde, Avrupa Birliği finansmanıyla, Brüksel’deki akademisyenler ekibi tarafından, Belçika modeli örnek alınarak Kıbrıs’ta 3 bölgeli bir federasyon oluşturulmasının planlandığını yazmıştı. Habere göre, toprağın yüzde 54’ü federal Rum devletine, yüzde 20’si federal Kıbrıs Türk Devletine, yüzde 24’ü merkezi federal devlete ve yüzde 2’si de İngiliz üslerine verilecek. Plandaki temel mantık, merkezi federal devlete ait topraklarda bugün yaşayan Kıbrıs Türkleri’nin yerlerinde kalıp, federal yönetimin idaresine geçmeleri ve Kıbrıs Rumları’nın da bu bölgeye dönmeleriyle üçüncü karma bir bölgede ortaklıklara zemin yaratılması. Belçika’da, birinde Flamanların, diğerinde Valonların yaşadığı 2 bölge ile birleştirici halka olarak çalışan, karma üçüncü bir bölge, yani Brüksel bölgesi bulunuyor.
       
“DENKTAŞ BU MODELİ BENİMSİYOR”
       Yunanistan’da yayınlanan Elefterotipia gazetesinin 3 Nisan 2002 tarihli sayısında, Fanos Konstantinidis imzasıyla yayımlanan Lefkoşa çıkışlı haber-yorumunda şu görüşler yer alıyordu:
       “Belirtilere göre yabancı arabulucular, Kıbrıs’ta Belçika anayasası modelini uygulamayı olumlu bulmalarına rağmen resmen her iki tarafa bu yönde herhangi bir öneri yapılmamıştır.
       Kıbrıs Rum tarafı bu çözümü olumlu karşılamıyor, ancak Denktaş bu modeli benimsiyor ve Kıbrıs’ta uygulanmasını arzuluyor. Elde edilen bilgilere göre, Kıbrıs konusuna ilişkin görüşlerin ele alınması ve incelenmesi çerçevesinde bu modelin temel hususları üzerinde değerlendirmeler yapılıyor.
       AB Komiseri Gunther Verheugen ile diğer bazı üst düzey AB yetkilileri, Avrupa’da uygulanan ve düzenli bir şekilde çalışan bu model varken, Kıbrıs konusunda da başka formüller aranmasına gerek olmadığını söyleyerek bu modelin uygulanmasını destekliyorlar.
       Denktaş, devleti oluşturan iki tarafın (Valonlar ile Flamanların) birbirlerinin haklarına ve iktidarlarına saygı gösterdikleri Belçika örneğinden yararlanılabilecek bir çok hususun olduğunu söyledi. Ayrıca, Belçika’da, devlet mekanizması konusu ile farklı dillerin var olması konusuna büyük önem verildiğini söyleyerek, Belçika’nın bir AB üye ülkesi olarak Avrupa içinde özel haklara sahip olduğunu da sözlerine ilave etti.
       Kıbrıs Rum tarafı, iki bölgenin iktidar konusundaki sorunları nedeniyle AB’ye karşı ortak tezler sunma konusunda zorluklarla karşılaşması nedeniyle de bu modeli kabul etmediği belirtileri veriyor.”
       
“RUM KESİMİ REDDETMİYOR”
       Elefteros Tipos gazetesinin 5 Nisan 2002 tarihli sayısında ise, Angeliki Spanou imzasıyla yayımlanan yorumda ise Belçika modeli ile ilgili şu görüşlere yer verildi:
       “Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Kasulidis, Atina’da dün yaptığı açıklamalarda, Kıbrıs’ta Belçika modelinin uygulanması olasılığını reddetmedi.
       Kıbrıs Dışişleri Bakanı Kasulidis, Yunan Dışişleri Bakanı ve Bakan Yardımcısı ile görüşmelerde bulundu. Bakan Yardımcısı Tasos Yannitsis ile görüşmesinden sonra konuya ilişkin bir soruyu cevaplandıran Kasulidis, “Belçika Anayasası’nda, Kıbrıs sorununun çözümlenmesi yönünde katkısı olabilecek hususlar var” dedi. Kasulidis, Kıbrıs gerçeklerinin Belçika gerçeklerinden farklı olduğunu, bu nedenle de, bulunacak çözümlerin farklı olacağını sözlerine ekledi. Rauf Denktaş’ın kısa bir süre önce, “Belçika modelinden birçok şeyin öğrenilebileceğini, bunu oluşturan tarafların, birbirlerinin haklarına ve endişelerine saygı gösterdiklerini” vurgulamış olduğunu hatırlatmamız gerekir.
       
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları