Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 10:00 TS 21 Tem., 2000

 
 
Enka’nın dev enerji yatırımının temelini Yılmaz attı  
Intergen-Enka ortaklığının 1.3 milyar dolara mal olacak Adapazarı Doğalgaz Çevrim Santralı’nın temelini atan Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, kişi başına elektrik tüketiminin mutlaka yükseltilmesi gerektiğini söyledi.  
   
Adapazarı
NTV-MSNBC
 
    19 Temmuz  İntergen-Enka ortaklığı tarafından, “yap-işlet” modeliyle yapımı üstlenen Adapazarı doğalgaz çevrim santrallarının temeli, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz tarafından bugün atıldı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Yardımcısı Yılmaz, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, özellikle enerji sektörüne, özel sektör sermayesi ve dinamizminin kazandırılması gerektiğini bildirdi. Türkiye’nin gelişmiş ülkeler arasına girebilmesi için,


       elektrik tüketiminin artırılmasının şart olduğunu belirten Yılmaz, Türkiye’de kişi başına elektrik tüketiminin OECD ülkelerini dörtte biri kadar olduğunu, bu rakamın mutlaka yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.
       Yılmaz, Türkiye’nin enerji talebinin yıllık ortalama yüzde 10 arttığına değinirken, “Bu artışa cevap verebilmek için, yılda 3 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor. Devletin bunu tek başına yapması ise asli hizmetlerini yrine getirmesini güçleştirir” dedi.
       Özellikle enerji sektörüne, özel sektör sermayesi ve dinamizminin kazandırılması gerektiğine işaret eden Yılmaz, “Ancak maalesef bugün, devletin içinde dahi bu gerçeği dahi anlayamamış insanlar var” diye konuştu.
       
“EN BÜYÜK ENERJİ YATIRIMI”
‘Enerji sektörüne, özel sektör sermayesi ve dinamizminin kazandırılması gerekiyor. Ancak maalesef bugün, devletin içinde dahi bu gerçeği dahi anlayamamış insanlar var.’
MESUT YıLMAZ
Başbakan Yardımcısı
       Yılmaz, Intergen-Enka ortaklığınca inşa edilecek Adapazarı-Gebze doğalgaz santrallarının cumhuriyet tarihinin en büyük enerji yatırımı olduğunu da ifade etti. Eşi Berna Yılmaz ile birlikte geldiği, temel atma töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Yılmaz, başbakanlığı döneminde bazı yasal düzenlemeler yaparak enerji sektörüne özel girişimcilerin katkısının sağlandığını kaydetti.
       Yılmaz, 1998 yılında devreye giren santralların yüzde 66’sının, geçen yıl devreye girenlerin de yüzde 44’ünün özel sektörce gerçekleştirildiğini bildirdi. Başbakanlığı döneminde oluşturulan yap-işlet modeli çerçevesinde 5 santral ihale edildiğini ifade eden Yılmaz, bunlardan 45 milyar kilovatsaat (kwh) elektrik üretileceğini vurguladı.
       
TEK BAŞINA YÜZDE 16 PAY
       Müteahhit firmanın başvurusu sonucunda aynı bölgeye inşa edilecek olan Adapazarı ve Gebze doğalgaz santrallarının birleştirildiğini bildiren Yılmaz, “Temeli atılan santral tek başına Türkiye tüketiminin yüzde 16’sını karşılayacak” dedi. Adapazarı-Gebze doğalgaz çevrim santrallarını cumhuriyet tarihinin en büyük enerji yatırımı olarak niteleyen Yılmaz,

       tesislerde bin 500 işçi çalışacağını, bunun da deprem yaralarını saran Sakarya ili için önemli bir istihdam desteği yaratacağını kaydetti.
       
TARA: “3 SANTRAL 2. 2 MİLYAR $
       ENKA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şarık Tara da törende yaptığı konuşmada, kendilerinin üstlendiği 3 santralın 2. 2 milyar dolara mal olacağını ve toplam 3 bin 854 mw kurulu güce sahip bulunacağını anlattı.
       Tara, “2002’de Türkiye’nin artık elektrik sıkıntısı çekmeyecek” dedi. Şarık Tara, 18-20 ayda tamamlanacak Adapazarı-Gebze doğalgaz kombine çevrim santrallarından 16 yıl boyunca TEAŞ’a elektrik satacaklarını, fiyatın 4. 2 cent olduğunu, 2. 88 cent’in ise gaz karşılığı BOTAŞ’a verileceğini ve kendilerine sadece birim başına 1. 32 cent kaldığını anlattı.
       Intergen İcra Kurulu Başkanı Carlos Riva, düşük maliyetli, finanse edilebilir ve çevreye zarar vermeyecek enerji
‘18-20 ayda tamamlanacak Adapazarı-Gebze doğalgaz kombine çevrim santrallarından 16 yıl boyunca TEAŞ’a elektrik satılacak. Elektiğin fiyatı 4. 2 cent. 2. 88 centi gaz karşılığı BOTAŞ’a verilecek. Bize birim başına 1. 32 cent kalacak.’
ŞARıK TARA
Enka holding yönetim kurulu başkanı
       projelerinin geliştirilmesini taahhüt ettiklerini söyledi. Riva, Taşkısırı bölgesinde yap-işlet modeliyle gerçekleştirilecek santralın temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin enerji talebini karşılama kararlılığında bulunduğunu belirtti.
       Carlos Riva, şunları kaydetti: “Bugün burada bulunmamızı, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin liderliğine ve TEAŞ’ın kendisini Türkiye’nin enerji sorunlarının çözülmesine adamış olmasına borçluyuz. TEAŞ, şeffaf, açık ve rekabete dayalı bir ihale yapmış, bunun neticesinde de, dünya fiyatlarıyla rekabet edebilecek bir fiyatlandırmanın yanı sıra Türkiye’de ilk olarak özel sektör projelerini destekleyici ve ekonomik olarak emniyetli bir model oluşturmuştur. İntergen, Amerikan Export-İmport Bankası ve OPIC, Alman Hermes ve Belçikalı OND’nin destekleriyle, dünya çapında projeler gerçekleştirmektedir. “
       
ENERJİ İÇİN DESTEK
       Royal Dutch Petroleum Company Başkanı ve Royal Dutch Shell Group Başkan Yardımcısı Jarves Van der Veer de konuşmasında, şirketin Türkiye’de potansiyel görerek yatırım yapan ilk uluslararası şirketlerden biri olduğunu ve halen 3 milyonun üzerinde müşteriye hizmet verdiklerini anlattı.
       Shell’in kendisini Türkiye ve Türkiye’nin enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesine adadığını, bundan dolayı Türkmenistan gazının Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye’ye getirilmesi projesinin gerçekleşmesi için büyük çaba sarfettiklerini bildirdi.
       Veer, şöyle konuştu:
       “Türkiye’nin trans Hazar Projesi’ne verdiği önem herkes tarafından bilinmektedir. Bu proje sadece gaz taşınması ve güvenliğini sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda Hazar bölgesi ülkelerinin kendi kaynaklarını ve ekonomilerini geliştirmelerine de yardımcı olarak, Avrupa içinde giderek tercih edilmekte olan bir enerji koridoru açacaktır. Türkiye büyük potansiyele sahip, büyüyen ve hedefini gelecek yıllarda AB üyeliğine odaklamış bir ülkedir. Shell, daha önceden gördüğü bu potansiyel doğrultusunda yatırım yapan ilk uluslararası şirketlerden biridir. “
       
YİĞİTGÜDEN: RAHATLAMA SAĞLANACAK
       Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden, elektrik enerjisi tüketim artışının bu yıl beklenenden yüksek seyrettiğini bildirerek, “Yap-İşlet yöntemiyle ihale edilen santrallerin gerçekleşmesiyle arz talep dengesinde önemli bir rahatlama sağlanacak” dedi.
       Yiğitgüden, Enerji Bakanı Cumhur Ersümer’in ani rahatsızlığı dolayısıyla törene katılamadığına ilişkin mesajını okudu. Törendeki konuşmasında geçen yıl yaşanan deprem felaketi ve ekonomik sorunlara rağmen elektrik tüketiminin yüzde 5 arttığını anlatan Yiğitgüden, ondan önceki yıllarda bu artışın yüzde 12’lere kadar çıktığına dikkat çekti.
       Türkiye’de kişi başına elektrik tüketiminin hala bin 840 kilovatsaat (kwh) düzeyinde olduğunu belirten Yiğitgüden, 2020 yılında bu rakamı 6 bin 700 kwh olarak hedeflediklerini bildirdi. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) ortalamasının 7 bin kwh civarında olduğunu hatırlatan Yiğitgüden, “Hedefimizi inandırıcı bulmayanlar var. Türkiye’nin OECD düzeyine çıkmasını istemiyorlar mı?” dedi.
       Yiğitgüden, şöyle konuştu:
       “Elektrikte tüketim artışı da bu yıl beklenenden yüksek seyretti. Yap-İşlet yöntemiyle ihale edilen santrallerin gerçekleşmesiyle arz talep dengesinde önemli bir rahatlama sağlanacak. 1998’den bu yana 95 santral işletmeye alındı. 5 bin 345 megavat (mw) gücünde 36 santralın inşaatı ise sürüyor. ABD hükümetine enerji alanında gösterdiği destekten dolayı da teşekkür ediyorum. Diğer uluslararası finans kurumlarının da Türkiye limitlerini kaldırarak bilhassa enerji projelerine limitsiz kredi açmalarını ümit ediyorum. “
       
YARDIM: 14 MİLYAR METREKÜP OLACAK
‘1998’den bu yana 95 santral işletmeye alındı. 5 bin 345 megavat (mw) gücünde 36 santralın inşaatı ise sürüyor. ABD hükümetine enerji alanında gösterdiği destekten dolayı da teşekkür ediyorum.’
YURDAGÜL YIĞITGÜDEN
Enerji Bakanlığı Müsteşarı
       BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım ise Gebze ve Adapazarı santrallarının yılda toplam 3. 3 milyar metreküp doğalgaz tüketeceğini, bu konuda hiçbir sıkıntının olmadığını söyledi. Geçen yıl ulaşılan 12. 6 milyar metreküplük doğalgaz tüketimine oranla söz konusu rakamın büyük bir miktar olduğunu belirten Yardım, yapılan yatırımlarla batıdan gelen doğalgazın 10. 5 milyar metreküpten 1 Ocak’tan itibaren 13 milyar metreküpe, 2002 yılında da 14 milyar metreküpe çıkacağını bildirdi.
       2001 yılı Temmuz ayından itibaren Mavi Akım ve İran doğalgazının Türkiye’ye ulaşacağını ve bu projelerde hiçbir sorun olmadığını kaydeden Yardım, bu doğalgazı Türkiye’ye yaymak için de yeni ihalelelere çıktıklarını anlattı. Silivri doğalgaz sahasının 2004 yılından itibaren yeraltı deposu olarak kullanılmaya başlayacağını belirten Yardım, Tuz Gölü deposu ile ilgili olarak da bu hafta anlaşma imzalayacaklarını ve çalışmalara başlanacağını bildirdi. BOTAŞ Genel Müdürü Yardım, “2001 yılı sonunda, 14 Aralık’ta doğalgaz hazır olacak. Hiçbir problem yok” dedi.
       
TÖRENE KATILANLAR
       Törene Berna Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, FP Genel Başkanı Recai Kutan da katıldı. Temel atma töreninin bitiminde Şarık Tara tarafından, Mesut Yılmaz, Kutan, Okuyan, Sakarya Valisi Cahit Kıraç, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Duran, TEAŞ Genel Müdürü Selvi, BOTAŞ Genel Müdürü Yardım, Royal Dutch Shell Grup Başkan Yardımcısı Van der Veer’e plaket verildi.
       
SANTRALLARIN ÖZELLİKLERİ
       Temeli atılan Adapazarı santralı 777 megavat (mw) gücünde, Gebze santralı ise 1.554 megavat kurulu gücünde olacak. Adapazarı santralının yıllık üretimi 6. 33 milyar kwh, Gebze santralının yıllık üretimi ise 12. 66 milyar kwh olarak planlandı. Böylece iki santral 18. 99 milyar kwh elektrik üretebilecek.
       1.3 milyar dolara mal olması ve 18 ayda tamamlanması planlanan Adapazarı Doğalgaz Çevrim Santralı 777 MW gücünde. Intergen-Enka ortaklığının Adapazarı, Gebze ve İzmir’de yapacağı Avrupa’nın en büyük enerji santralı niteliğindeki santraller toplam 3.854 MW’lık elekrik üretecek.
       
20 YIL BOYUNCA ÜRETİM
       Santrallerde üretilecek bu elektrik enerjisinin, Türkiye’nin tüm hidroelektrik santrallarının üretimine, yani üçte birine eşit.
       Türkiye Elektrik Üretim İletim A.Ş. (TEAŞ) Genel Müdürlüğü ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde ihale edilerek InterGen-Enka ortaklığı tarafından üstlenilen proje, Adapazarı, Gebze ve İzmir Doğalgaz santrallerinden oluşuyor. InterGen-Enka konsorsiyumu, santrallerin sahibi ve işletmecisi olacak.
       20 yıl boyunca elektrik enerjisi üretilecek ve satış anlaşması çerçevesinde TEAŞ’a satılacak. Projenin finansmanı tamamen konsorsiyum tarafından üstlenildi.
       InterGen-Enka konsorsiyumunun yapacağı üç doğalgaz santralinde üretilecek elektriğin KWH fiyatının 4.2 cent olacak.
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları