|
25 Ekim Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD), 25 Ekim Dünya Makarna Gününde, Makarna al, kilo alma kampanyası başlattı. Makarnanın kilo aldırdığına ilişkin önyargılar konusunda tüketiciyi bilinçlendirmeyi amaçlayan kampanya, 1 yıl sürecek. |
Dünya Makarna Günü nedeniyle düzenlenen Makarnaya hak ettiği değeri veriyor muyuz? konulu toplantıda konuşan TMSD Başkanı Yavuz Nimeti Omuroğlu, Dünya Makarna Günü kutlamalarının bu yıl Türkiyede 6ncısının gerçekleştirildiğini bildirdi. Omuroğlu, Bugün makarna hakkında bilinçlendirme kampanyamızın başlangıcıdır. 1 yıl sürecek kampanya ile makarnayı Türk tüketicisine tüm yönleriyle doğru şekilde tanıtmayı amaçlıyoruz diye konuştu. TMSD Yönetim Kurulu Üyesi ve Filiz Makarna Genel Müdürü Serdar Sarıgül de sektörde halen 26 fabrikanın faaliyetini sürdürdüğünü, yıllık cirosu takriben 200 milyon dolar olan Türk makarna sektörünün, 4 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi. Türkiyede makarna tüketiminin yetersiz kaldığına da işaret eden Sarıgül, Ülkemizde fert başına yılda 5.2 kilo makarna tüketiliyor. İtalyada bu 28,5, Venezuellada 12,7, ABDde 9, Yunanistanda 8,8 kilo dedi. Bilinmeyen yönleri ile makarna Son yıllarda makarnalık buğday alanlarının yüksek verimli ekmeklik buğday çeşitleri tarafından ele geçirilmesinin, Türkiyenin makarnalık buğday ve mamulleri dış satımını tehdit ettiğini belirten Sarıgül, makarnalık buğday çeşitlerinin geliştirilmesini istedi. YÜZDE 8 KDV YÜZDE 1E İNDİRİLSİN Makarna gibi temel gıda maddesi olan unda KDV oranı yüzde 1 iken makarnada yüzde 8 olduğuna dikkat çeken Sarıgül, makarnada ve diğer temel gıda maddelerinde KDVnin yüzde 1e indirilmesini istedi. TMSD Yönetim Kurulu Üyesi ve Pastavilla Makarnası Genel Müdürü Cemali Kırmızıoğlu da, dünyada yılda 9,5 milyon tonluk bir ticaret hacmine sahip bulunan makarnanın üretiminde Türkiyenin dünyada 5inci sırada yer aldığını söyledi. Kırmızıoğlu, yıllık 2 milyon ton seviyesinde olan dünya makarna ihracatının yüzde 61ini İtalyanın gerçekleştirdiğini kaydetti. Makarnalı tarifler 1997 yılında 136 bin tona çıkan Türkiyenin makarna ihracatının bu tarihden sonra Rusyada meydana gelen ekonomik kriz, ABDnin İtalya ve Türkiye için başlattığı anti-damping soruşturması ve bunun sonucunda uyguladığı anti-damping vergisi ile ABnin ihracatı kotayla sınırlaması sonucunda 30 bin tonlara gerilediğini bildiren Kırmızıoğlu, Ancak 2001de bir miktar canlanmayla bu 36 bine çıktı. 2002 yılında da iyi gidiyor. İhracatı 50 bin ton seviyesine çıkarmayı amaçlıyoruz dedi. Kırmızıoğlu, kurulu kapasitesi yıllık 1 milyon tona yaklaşan Türk makarna sektöründe ihracat potansiyelinin çok yüksek olduğunu, ancak kapasite kullanım seviyesinin yüzde 40ların altında bulunduğunu belirtti. Cemali Kırmızıoğlu, Çin, Hindistan, Pakistan ve Afrikanın ihracatta hedef pazarlar olduğunu bildirdi. Toplantıda Diyet Uzmanı Dr. Yasemin Bradley de, makarnanın son derece besleyici ve faydalı olduğunu, beslenme uzmanları tarafından zayıflama programlarında kullanıldığını söyledi. | ||||
Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu | |||
|
|||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||
Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler | Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları |
|||||||||||||||||