Home page
Haber Menüsü


‘Makarna al, kilo alma’  
  Diyet Uzmanı Dr. Yasemin Bradley de, makarnanın son derece besleyici ve faydalı olduğunu, beslenme uzmanları tarafından zayıflama programlarında kullanıldığını söyledi.

İstanbul
AA
 
   25 Ekim —  Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD), 25 Ekim Dünya Makarna Günü’nde, “Makarna al, kilo alma” kampanyası başlattı. Makarnanın kilo aldırdığına ilişkin önyargılar konusunda tüketiciyi bilinçlendirmeyi amaçlayan kampanya, 1 yıl sürecek. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Dünya Makarna Günü nedeniyle düzenlenen “Makarnaya hak ettiği değeri veriyor muyuz?” konulu toplantıda konuşan TMSD Başkanı Yavuz Nimeti Omuroğlu, Dünya Makarna Günü kutlamalarının bu yıl Türkiye’de 6’ncısının gerçekleştirildiğini bildirdi. Omuroğlu, “Bugün makarna hakkında bilinçlendirme kampanyamızın başlangıcıdır. 1 yıl sürecek kampanya ile makarnayı Türk tüketicisine tüm yönleriyle doğru şekilde tanıtmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
       TMSD Yönetim Kurulu Üyesi ve Filiz Makarna Genel Müdürü Serdar Sarıgül de sektörde halen 26 fabrikanın faaliyetini sürdürdüğünü, yıllık cirosu takriben 200 milyon dolar olan Türk makarna sektörünün, 4 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi. Türkiye’de makarna tüketiminin yetersiz kaldığına da işaret eden Sarıgül, “Ülkemizde fert başına yılda 5.2 kilo makarna tüketiliyor. İtalya’da bu 28,5, Venezuella’da 12,7, ABD’de 9, Yunanistan’da 8,8 kilo” dedi.
Bilinmeyen yönleri ile makarna
Son yıllarda makarnalık buğday alanlarının yüksek verimli ekmeklik buğday çeşitleri tarafından ele geçirilmesinin, Türkiye’nin makarnalık buğday ve mamulleri dış satımını tehdit ettiğini belirten Sarıgül, makarnalık buğday çeşitlerinin geliştirilmesini istedi.
       
YÜZDE 8 KDV YÜZDE 1’E İNDİRİLSİN
       Makarna gibi temel gıda maddesi olan unda KDV oranı yüzde 1 iken makarnada yüzde 8 olduğuna dikkat çeken Sarıgül, makarnada ve diğer temel gıda maddelerinde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesini istedi. TMSD Yönetim Kurulu Üyesi ve Pastavilla Makarnası Genel Müdürü Cemali Kırmızıoğlu da, dünyada yılda 9,5 milyon tonluk bir ticaret hacmine sahip bulunan makarnanın üretiminde Türkiye’nin dünyada 5’inci sırada yer aldığını söyledi. Kırmızıoğlu, yıllık 2 milyon ton seviyesinde olan dünya makarna ihracatının yüzde 61’ini İtalya’nın gerçekleştirdiğini kaydetti.
Makarnalı tarifler
1997 yılında 136 bin tona çıkan Türkiye’nin makarna ihracatının bu tarihden sonra Rusya’da meydana gelen ekonomik kriz, ABD’nin İtalya ve Türkiye için başlattığı anti-damping soruşturması ve bunun sonucunda uyguladığı anti-damping vergisi ile AB’nin ihracatı kotayla sınırlaması sonucunda 30 bin tonlara gerilediğini bildiren Kırmızıoğlu, “Ancak 2001’de bir miktar canlanmayla bu 36 bine çıktı. 2002 yılında da iyi gidiyor. İhracatı 50 bin ton seviyesine çıkarmayı amaçlıyoruz” dedi.
       Kırmızıoğlu, kurulu kapasitesi yıllık 1 milyon tona yaklaşan Türk makarna sektöründe ihracat potansiyelinin çok yüksek olduğunu, ancak kapasite kullanım seviyesinin yüzde 40’ların altında bulunduğunu belirtti. Cemali Kırmızıoğlu, Çin, Hindistan, Pakistan ve Afrika’nın ihracatta hedef pazarlar olduğunu bildirdi.
       Toplantıda Diyet Uzmanı Dr. Yasemin Bradley de, makarnanın son derece besleyici ve faydalı olduğunu, beslenme uzmanları tarafından zayıflama programlarında kullanıldığını söyledi.
       
 
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları