Home page
Haber Menüsü


MB: Hedef, enflasyon hedeflemesi
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Fatih Özatay, en kısa zamanda enflasyon hedeflemesine geçmek istediklerini, uygulanan ekonomik programın, enflasyon hedeflemesine geçilebilmesini sağlayacak bir program olduğunu söyledi.
Ankara
AA
19 Ekim— Fatih Özatay, seçimden önce bazı alanlarda bazı söylemlerin olabileceğini ama işin gerçeği ile karşılaşıldığı zaman, çok fazla serbestlik derecesinin ve çok fazla uygulanabilecek alternatifin bulunmadığını söyledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Özatay, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyelerine Merkez Bankası’nda “Enflasyon Hedeflemesi” konusunda bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Fatih Özatay, seçimden sonra iktidara aday görünen partilerin çok farklı bir program uygulamayacağını düşündüğünü ifade ederken, olumlu sonuçları alınan bir program ve hala yüksek borç stoku varken çok fazla alternatifin bulunmadığının da altını çizdi ve şöyle konuştu:
       “Çok fazla alternatif olduğunu sanmıyorum. Tabi belli bir düzeyde harcama limitinde kalmak suretiyle, harcamalar A kaleminde değil, B de yapılabilir. Ama bütçe açığının düşmesine karşın Maastrict Kriterlerine göre hala yüksek iken, enflasyon yüksek iken, borç stoku hala yüksek iken, çok fazla oynama alanı yok. Olumlu meyvelerin toplandığı bir ortamda, şu irrasyonel gelmiyor mu size? Olumlu giden bir program var, bu programın devamı halinde biliyorsunuz enflasyon da düşecek , bunun meyvelerini toplayabileceksiniz. Zaten en zor dönemi geçmişsiniz, giderek iş daha kolay hale geliyor.”
       
SEÇİM ÖNCESİ VE SONRASI
       Seçimden önce bazı alanlarda bazı söylemler olabileceğine de dikkat çeken Özatay, şöyle devam etti: “Ama bir de işin gerçeği ile karşılaştığınız zaman çok fazla serbestlik dereceniz yok ise çok fazla da uygulanabilecek alternatifiniz yok gibi görünüyor. Sizi kısıtlayan şeyler var borç stoku, borç açığı bunu çözmek durumundasınız. Sonuçta olumlu giden olumlu sonuçlar alınan bir program var. Önemli olan hükümet değil, hükümetlerin uygulayacağı ekonomik politikalar. Ortada en azından şu ana kadar başarılı sonuçlar alınan politika var ise neden bundan vazgeçilsin.”
       
“ENFLASYON HEDEFLEMESİ EN ÖNEMLİ SİLAH”
       Fatih Özatay, en kısa zamanda enflasyon hedeflemesine geçmek istediklerini, uygulanan ekonomik programın, enflasyon hedeflemesine geçilebilmesini sağlayacak bir program olduğunu söyledi. Özatay, enflasyon hedeflemesinde bir söz verilmesi nedeniyle tamamen kredibilite ile çalıştığını belirterek, “Burada kredibilite çok önemli” dedi. Enflasyon hedeflemesine geçilebilmesi için birtakım ön koşulların sağlanması gerektiğini kaydeden Özatay, daha sonra bu koşullar hakkında bilgi verdi. Enflasyon hedeflemesinin ön koşullar sağlandığı zaman çok kuvvetli bir para politikası olduğunun altını çizen Özatay, şöyle devam etti:
        “Enflasyon hedeflemesi politikası Merkez Bankası’nın elindeki en önemli ve son silah olacak. Bunu yanlış zamanda kullanırsanız, çok kötü bir şey yapmış olursunuz. Ön koşullar tamamen yerine gelmeden kullanırsanız, çok kötü birşey yapmış olursunuz. Dolayısıyla, bu ön koşulların bir kısmının sağlanıyor olması gerekir.” Enflasyon hedefinin kanun uyarınca hükümet ve Merkez Bankası’nın ortaklaşa belirleyeceğini belirten Özatay, seçime gidilen bir ortamda enflasyon hedeflemesinin yapılmasının mümkün olmadığını kaydetti. Özatay, “Yanlış zamanda geçerseniz, yanlış yapmış olursunuz, yok başka bir politikanız” dedi.
        “Seçimden sonra iş başına gelecek hükümetin vereceği hedefler konusunda Merkez Bankası ile uzlaşı sağlanamazsa ne olur” şeklindeki bir soru üzerine de Özatay, hedeflerin onaylanmaması durumunda Merkez Bankası yönetiminin istifa edebileceğini, bunun tamamen kişiliklerle ilgili olduğunu kaydetti.
       Özatay, ancak kabul edilemeyecek düzeyde bir enflasyon hedefi “yüzde 500 gibi” bir enflasyon hedefi koyacak bir hükümetin olabileceğini de sanmadığını söyledi.
       
FAİZ DIŞI FAZLA
        Amaçlarının bütçe açığı ile borç stokunun milli gelire oranının azaltılması olduğunu ifade eden Özatay, bu hedefe ulaşmak için yeteri kadar faiz dışı fazla vermek ve reel faizlerin düşürülmesi gerektiğini söyledi. Nihai amacın faiz dışı fazla vermek değil, bütçe açığının milli gelire oranının Maastricht Kriterleri’ne uygun seviyeye getirilmesi, borç stokunun milli gelire oranını ise giderek azaltmak olduğunu ifade eden Özatay, bunların faiz dışı fazla vermeden düşürülmesinin mümkün olamayacağını söyledi. Özatay, yüksek borç stoku ile yüksek bütçe açığının son 2 yıl içinde azalma trendi içine girdiğini belirterek, bunun bir süreç olduğunu, enflasyon hedeflemesine geçebilmek için bunun azalış trendine geçmesinin önemli olduğunu kaydetti ve şöyle devam etti:
        “Önemli olan iç borç stokunun milli gelire oranını düşürmek. Faiz dışı fazla saplantısının nedeni ne? Bütçe açığı ile borç stokunun milli gelire oranını düşürmek. Faiz dışı fazla vermeden bunu yapabiliyorsanız mesele yok, yapamazsınız. Faiz dışı fazla hedefinde çok fazla oynama hedefi yok. Teorik olarak eğer borç stoku oranını düşürmek istiyorsanız.”
       
“BÜYÜME İLE ENFLASYON ARASINDA TERS BİR İLİŞKİ YOK”
        Özatay, büyüme ile enflasyon arasında ters bir ilişkinin bulunmadığını belirterek, “Türkiye’nin şu andaki ortamında enflasyonu düşürecek her politika Türkiye’yi büyüme rayına sokacaktır” dedi.
       Özatay, buna örnek olarak, Türkiye’nin 2002 yılı büyüme hedefinin yüzde 3’ün üzerine çıkmasını göstererek, enflasyonun radikal bir şekilde düşürüldüğü bir ortamın, belirsizliği azalttığını, kurumsal bozuklukları gidererek, indirdiği bir ortam olduğunu kaydetti.
       
680 KALEMLİK ENDEKS
        Özatay, Merkez Bankası’nın bir süredir kendi bünyesine dönük olarak 680 kalem malın fiyatını izlediklerini ve her ayın 15’inde fiyatları tespit ederek, o ayki enflasyon oranını saptamaya çalıştıklarını belirtti. DİE’nin sonuçlarına yakın sonuçlar elde ettiklerini belirten Özatay, “Giderek daha iyi yapıyoruz” dedi.
        Özatay, Merkez Bankası’nın enflasyon oranının önceden tahmin edilmesine yönelik çalışmasının amacının, önceden enflasyon oranını tahmin ederek, Merkez Bankası olarak önlemleri zamanında alabilmek olduğunu söyledi. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Özatay, bir soru üzerine kamu bankalarında sorunun ortadan kalktığını ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun izlediği politikaların yeterli bir politika olduğunu kaydetti.
        Özatay, Irak’a düzenlenecek olası bir operasyonla ilgili bir başka soru üzerine, Merkez Bankası’nda her konuda ve her zaman olduğu gibi birtakım senaryoların bulunduğunu, önemli olanın böyle bir durumda “ne kadar süreceği” olduğunu söyledi.
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları