|
Hükümetin bu atağı, Tokyo Borsasına beş gün arka arkaya değer kazandırdı. Nikkei 225 Endeksi, dört günde 500 puanın üzerinde değer kazandı. Üstelik, her zaman Dow Jones ile paralellik gösteren Nikkei, dün New York Borsasındaki düşüşe rağmen, binde 8 değer kazandı.
Önümüzdeki haftanın başında açıklanması beklenen kapsamlı reform planı doğrultusunda, Japonya Merkez Bankasının enflasyon hedeflemesi sistemini genişletmesi ve bankalara geri dönmeyen krediler karşılığında 120 milyar dolarlık likidite enjekte etmesi bekleniyor.
Üç yıldır süren deflasyonu yenebilmek için faiz oranlarını sıfıra kadar indiren ancak yine de başarılı olamayan Japonya, az da olsa enflasyon yaratabilmek için kamu harcamalarını artırma stratejisi oluşturuyor.
GERİ DÖNMEYEN KREDİ BÜYÜK SORUN
Japon ekonomisini en çok zorlayan noktalardan birini, bankaların verdiği ve geri dönmeyen krediler oluşturuyor. Japonyanın Gayri Safi Milli Hasılasının yüzde 25ini oluşturan batık krediler, kriz sonrası Türkiye için de büyük sorun olmuş ve çözülmesi için İstanbul Yaklaşımı hayata geçirilmişti.
Japonyada da kötü kredilerin olumsuz etkisini azaltmak amacıyla, Merkez Bankası bankalara 120 milyar dolarlık nakit para ya da likiditesi yüksek, kısa vadeli bono verecek.
Bu paranın karşılığında, kredinin geri dönmemesi nedeniyle icrayla alınmış, likiditesi düşük şirket hisseleri veya bankaların kötü yatırım nedeniyle aldıkları ancak ellerinde kalan hisseler Merkez Bankasına aktarılacak. Böylelikle geri dönmeyen kredilerin yüzde 10a yakın bir kısmı döndürülmüş olacak.
Bundan kaynaklanan ivmenin, yatırım amaçlı kredi portföylerini de hareketlendireceği umuluyor. Böylelikle işsizliğin de azaltalması ve harcamalar yoluyla ekonomideki büyümenin sağlanması bekleniyor. Ancak uzmanlar, bankacılık sektörünü yeniden ayağa kaldırmak için en az 250 milyar dolarlık bir enjeksiyon gerektiğini ifade ediyor.
AKTİF YÖNETİM ŞİRKETİNİN ÖNÜ AÇILACAK
Yapılandırma programı kapsamında, 5 yıldan bu yana çalışmalarını sürdüren Japon Aktif Yönetim Şirketi RCCnin de daha aktif olarak çalışabilmesi için gerekli kanuni altyapının hazırlanması da yeralıyor.
RCC, şu ana kadar 73.1 milyar dolarlık tahsili gecikmiş kredinin tahsilatını sağladı.
RCCnin yaptığı çalışmalarda, Japonyadaki geri dönmeyen kredilerin 300 milyar dolarlık kısmı için ikinci el piyasası oluşabileceğini açıklamıştı. Japon Hükümetinin, Türkiyede de değiştirilmesi gündemde olan İcra ve İflas Yasalarını da tekrar ele alması bekleniyor.
Japon Hükümetinin, borçlarını ödeyemeyen firmalara karşı daha sert yaptırımlar uygulamasının da programın önemli bir parçası olduğu, sık sık dile getiriliyor. Ancak hükümetin, ülkenin en büyük süpermarket zinciri Daieinin 80 milyon dolarlık borcunu yeniden yapılandırma şansı tanıması, sert yaptırımlar bekleyen piyasalarda şüpheyle karşılandı.
28.5 MİLYAR $LIK VERGİ KISINTISI
|
|
| Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi'ye olan kamuoyu desteği azalıyor.
| |
Japonyanın planladığı bir başka reform ise vergi konusunda.
Koizumi Hükümetinin, yaklaşık 20 milyar dolarlık bir vergi kısıntısı yapmayı düşündüğü ve bunun Nisan ayında yeni bütçeyle birlikte 3.5 trilyon yene, yani 28,5 milyar dolar seviyesine çıkartmayı planladığı ifade ediliyor.
Yatırım uzmanları Japon ekonomisi ile ilgili iyimserliğin doğru olduğunu, ancak yatırımcıların ihtiyatlı davranmasının gerektiğini her platformda ifade ediyor.
Programla ilgili soruları yanıtlayan ve kurmaylarıyla birlikte programın mimarı olan Japon Başbakanı Koizumi ise ellerinde sihirli bir değnek olmadığını, ancak sabırlı davranılması ve gereken acıların çekilmesi halinde ülkenin yeniden hareketli günlere ulaşabileceğini açıkladı. | |