Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Masum Türker
Türker: Niyet Mektubu’na imza açıklama sonrası
Devlet Bakanı Türker, IMF Niyet Mektubu’nu kamuoyuna açıkladıktan sonra kendisinin imzalayacağını söyledi.
İstanbul
AA
    15 Ekim—  Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker, IMF heyetinin yeni Niyet Mektubu’na, bu yıl büyümenin yüzde 3 yerine yüzde 4 ve üstünde gerçekleşeceğini koymayı kararlaştırdıklarını belirterek, Niyet Mektubu’nu kamuoyuna açıkladıktan sonra kendisinin imzalayacağını söyledi. Masum Türker, basında yer alan, IMF’nin yeni Niyet Mektubu’nu yeni hükümetin imzalamasından yana olduğu haberlerine sert tepki gösterdi.  

   
 
       
   
MSNBC News IMF açıklamaları yarına kaldı
MSNBC News Oral: Vergi iadesi 2003'te de sürecek
MSNBC News Türker: Vergi iadesine devam edilecek
MSNBC News IMF, yeni hükümeti beklemeyecek
MSNBC News IMF, geçici işçi kadrolarına karşı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türker, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliği’nin ortaklaşa düzenlediği Birleşmiş Milletler Küresel İlişkiler Sözleşmesi’ni tanıtım toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’de büyüme sağlandığını, ilgili ilgisiz kişilerin ise “nasıl büyümüştür?” dediklerini aktararak, şunları kaydetti:
       “15 gündür ülkemizde çalışan IMF heyeti, tüm hesapları incelediler ve bizim yeni Niyet Mektubu’na bu yıl büyümenin yüzde 3 yerine yüzde 4 ve üstünde gerçekleşeceğini koymayı kararlaştırdılar. Herhalde IMF’ci gibi geçinen bazı insanlar, IMF’ye birşey dayatmak isterken bu IMF’nin niyet mektubu yayınlanırken biraz toplumsal sorumluluklarını, bu ulusun mensubu olduklarını hissedip utanırlar diye düşünüyorum ve bizim safa geçerler. Ulusçu olmayı öğrenirler.”
       IMF ile ilişkilerde açık olunması gerektiğini dile getiren Masum Türker, imzalayacağı Niyet Mektubu’nu topluma önce kendisinin açıklayacağını bildirdi.
       Türker, “Çünkü eğer ben halkımdan yetki almadıysam, halkımın eleştirilerine göğüs geremiyorsam başka kurumun altında saklanmaya ve görevimi sürdürmeye hakkım yoktur, çeker giderim. Çünkü halk zaten seçmez sizi” diye konuştu.
       
KANDIRMANIN ANLAMI YOK
        Bakan Türker, IMF incelemesinde memurlara ödenen ücretlerin memur ödenekleri, fındık için yapılacak ödemenin de tarım ödenekleri içinde olduğunun tesbit edildiğini anlattı. Türker, konuşmasını şöyle sürdürdü:
       “İlk defa bir IMF niyet mektubunda, tarım sektörüne yani reel sektörün anasına, bizim talebimizi canlandıracak olguya ayrılmış olan bir katrilyon 859 trilyona bu yılın sonuna kadar dokunulmayacağı hükmü yer alacaktır. Bu konuda mutabakat sağlanmıştır. IMF dayatmadı, ben ulusal duruş içinde kaldım. Benle anlaşmasa ben de çıkar derim ki, (Bu program yalnız Türkiye için önemli değil. Şu anda 20 milyar doları Türkiye’de bulunan, alacağı faizlerle beklenti içinde olan IMF’nin de, IMF’ye fon veren ülkelerin de programıdır) Yapamayacağınız şeyleri yapıyor gözüküp, insanları kandırmanın artık alemi yok. (Yapabildiklerimiz budur ve bunu yapmazsak ekonomi kötüye gider) deme noktasındayız. IMF ile ilgili benim imzalayacağım niyet mektubunda bu hüküm yer alıyor.”
        Niyet mektubunda yer alacak ikinci hüküm olarak da Türker, şunları söyledi:
        “Dünya Bankası’nın ısrarlı olduğu benden evvelki arkadaşların görmezden geldiği, (programın sosyal riskini azaltan hükümlerin tümü eksiksiz uygulanacaktır) diye hüküm yer alıyor. Yani geçen dönem yalnız okullar kapandığında, Haziran’da ödenen burslar, ilk defa bu yıl okullar açılırken ödenmeye başlanacaktır.”
       
DOLAR 3 MİLYONA ÇIKMAYACAK
       Türker, Türk Loydu Vakfı öncülüğünde geliştirilen TÜRKKOBİ projesinin İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) tanıtım toplantısında da yaptığı konuşmada,
       “Türkiye’de bardağın yarısı doludur, dolar 3 milyona çıkmayacaktır” dedi.
       Türker, değerlendirmesinde herkesin Türkiye’de faizler yüksek diye bağırması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:
       “Enflasyon yüzde 35, devletin ödediği faiz yüzde 70. Bankaların verdiği faiz enflasyona göre ayarlanmış. Siz mevduat yatırdığınızda aldığınız faiz ile devletin borçlanarak aldığı faiz arasında dağlar kadar fark var. Artık pozisyonumuzu değiştirmeliyiz. Ulusal duruş içinde olmalıyız. Meselelere dışarıdan değil içeriden yaklaşmalıyız. (Kendini risk altına atıyorsun) diyorlar, evet atıyorum. Bununla ilgili halk önümüzdeki seçimde kararını verecek.”
       Mevcut düzenin yürütülmesi halinde bakana ihtiyaç olmadığını dile getiren Türker, “Benim bürokrat bakan olmamı bekleyen varsa, beklemesinler” diye konuştu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları