|
|
|
Nobel Komitesinden yapılan açıklamada, Carterın İsrail ve Mısır arasındaki Camp David anlaşmalarına katkısının altı çizildi. Açıklamada, güç kullanma tehditleriyle dolu bir dönemde, Carter anlaşmazlıkların her zaman uluslararası hukuk çerçevesinde uluslararası işbirliğiyle çözülmesi prensibini savundu ifadesi kullanıldı.
ÖDÜLÜN CARTERA VERİLMESİ, BUSHA ELEŞTİRİ
Nobel Komitesi Başkanı Gunnar Berge, bir gazetecinin sorusu üzerine, ödülün Jimmy Cartera verilmesinin, ABD Başkanı George Bushun izlediği politikanın eleştirilmesi anlamına geldiğini belirtti.
ABDde Demokrat Partiden 1977-81 yılları arasında başkanlık yapan Carter, başkanlık döneminden sonra Haitiden Kuzey Koreye dünyanın birçok bölgesinde barış ve istikrar sağlanmasına dönük çabalarda bulundu. 1 milyon dolarlık ödülün sahibi de olan Carter, eski İsrail Başbakanı Menahim Begin ve bir suikasta kurban giden eski Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedatın Nobel Barış Ödülünü aldığı 1978 yılında da bu ödülü almaya çok yaklaşmıştı.
CARTER: ÖDÜL BARIŞ YANLILARINI CESARETLENDİRİR
Jimmy Carter, kendisine verilen ödülün barış ve insan haklarını savunan insanları cesaretlendireceğini düşündüğünü söyledi. Ödülü aldığının açıklanmasından sonra CNNe konuşan Carter, ödülü kazanmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, başkanlık görevinden sonra kurulan ve bu yıl 20. kuruluş yıldönümü kutlanacak olan Carter Merkezinin çok önemli çalışmalar yaptığını belirtti. Beyaz Sarayda daha genç bir adamken 25 yıl boyunca aktif yaşam içinde olmayı hayal ettiğini söyleyen Carter, dünyanın en büyük ülkesinin eski bir başkanının etkisini de kullanarak boşlukları doldurmaya karar verdiğini anlattı.
156 ADAY VARDI
Nobel Komitesi, bu yıl rekor düzeyde 156 aday başvurusu aldı. Bu yıl Nobele aday gösterilenler arasında ABD Başkanı George Bush, İngiltere Başbakanı Tony Blair, eski New York Belediye Başkanı Rudolph Guiliani ve İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi de bulunuyordu.
HAMİD KARZAİ FAVORİYDİ
Ödüle en yakın isimler arasında Kızılhaç Örgütü, Afganistan lideri Hamid Karzai ve Sovyetler Birliğinin kitle imha silahları stoklarının azaltılması çalışmalarına katılan iki Amerikalı politikacı gösteriliyordu.
İrlandalı ünlü rock grubu U2nun vokalisti Bono ve Katoliklerin ruhani lideri Papa 2. Jean Paul de ödüle aday gösterilmişti.
2001 Nobel Barış Ödülünü, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ve Birleşmiş Milletler almıştı. |
|