| | | Raporda gerek uygulamadaki yetersizlikler, gerekse insan hakları ve demokratik standartlar açısından eksiklikler temelinde eleştirilerin yer aldığına işaret edilen açıklamada, ekonomik açıdan ise özellikle devletin piyasalardaki ağırlığı, mali krizin makroekonomik dengesizlikleri daha da derinleştiren olumsuz etkileri ve girişimciliği caydıran mevzuat ortamının reformu gibi konularda önemli sorunların varlığının vurgulandığı belirtildi.
DEĞERLENDİRMELERE GENEL OLARAK KATILIYOR
Gümrük Birliği ve müktesebat uyumu konularında da bir dizi idari sorun veya yasal eksikliğin raporda altının çizildiği kaydedilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
TÜSİAD, AB Komisyonunun bu değerlendirmelerine genel olarak katılmakta ve Raporun Kopenhag Zirvesinde Türkiyeye müzakere tarihi verilmesine engel teşkil etmeyeceğini düşünmektedir. Ancak raporun Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği açısından ulaştığı sonucu ve önerileri kısıtlı bulmaktadır. AB Komisyonunun önerdiği yenilenmiş üyelik öncesi strateji, yapıcı bir düşünce olmakla birlikte Türkiyenin tam üyelik müzakerelerinin başlamasının bir alternatifi olmamalıdır.
Genişlemeden Sorumlu Komiser Günter Verheugenin, Türkiyenin AB üyeliği hedefinde bir sapma olmayacağı ve Kopenhag siyasi kıstaslarına uyum ile birlikte müzakerelerin başlayacağı yönündeki görüşlerinin, AB Komisyonunun gerçek resmi yaklaşımının bir yansıması olması gerektiğine inanmaktayız.
Açıklamada, Türkiyenin önümüzdeki günlerde, 13-14 Aralık tarihinde gerçekleşecek olan AB Konseyi Kopenhag Zirvesine yönelik olarak tam üyelik müzakereleri talebini kuvvetle sürdürmesi, bu yönde demokratik reformları uygulamaya geçirme ve komisyon raporunda altı çizilen eksiklikleri giderme çalışmalarını sonuçlandırması gerektiği de vurgulandı. | |