Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 17:06 TS 17 Tem., 2000
RTÜK’e şikayet rekoru: Bay Turnike
Televizyon kanallarında yayınlanan yarışma programları için, geçen yıl rekor sayıda şikayette bulunuldu. Yarışma programlarıyla ilgili olarak, RTÜK’e toplam 4 bin 272 şikayet geldi.
Ankara
AA
17 Temmuz — “Bay Turnike” en fazla şikayet edilen yarışma programı olurken, talk showlarla ilgili şikayetlerin başında, Hülya Avşar Show yer aldı. Şikayet sıralamasında, yarışma programlarını ana haber bültenleri, klipler, reklamlar ve tartışma programları izledi. RTÜK İletişim Dergisi’nin son sayısında 178 Alo RTÜK hattına gelen şikayetlere yer verildi. Buna göre, 1999 yılı içinde RTÜK’e yarışma programlarıyla ilgili 4 bin 272, ana haber bültenleri ile ilgili 3 bin 780, kliplerle ilgili 3 bin 492, reklamlarla ilgili 2 bin 52, tartışma programları ve açık oturumlarla ilgili olarak da bin 27 şikayet ulaştı.

   
 
       
    MSNBC News Sayısal yayıncılıkta karmaşa bitiyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  “Bay Turnike” için RTÜK’e 2 bin 234 şikayet gelirken, bunu bin 820 şikayetle “Çarkı Felek”, 84 şikayetle “Şans Kapıyı Çalınca”, 70 şikayetle “Ya Şundadır Ya Bunda”, 22 şikayetle “Mega Turnike”, 12 şikayetle de “Gelin Kaynana” izledi. Şikayet gerekçeleri sıralamasında ise “genel ahlaka aykırılık” birinci sırada yer alırken, “ahlaka aykırı hareket ve davranış” ikinci, “cinsellik” içeren yayınlar üçüncü oldu.
       
EN ÇOK ŞİKAYET HÜLYA AVŞAR SHOW’A
       Geçen yıl talk showlar arasında en fazla şikayeti Hülya Avşar Show aldı. Şikayet sıralamasında Avşar’ın programını, sırasıyla Huysuz Virjin, Zaga, İbo Show, Beyaz Show izledi.
       178 Alo RTÜK hattına, Hülya Avşar Show için 216, Huysuz Virjin için 175, Zaga için 71, İbo Show için 23, Beyaz Show için 11 şikayet geldi. Avşar’la ilgili şikayetlerde “konuklarına cinsel hayatlarına ilişkin sorular sorması”, “sözcükleri cinsel imalarla ifade etmesi” ve “konuklara elle tacize kadar vardırılan hareket ve sözlerde bulunması” konu edildi. Huysuz Virjin için yapılan şikayetlerde de “çocuklar üzerinde çarpık cinsel tercihlere özendirici bir etki yaratabileceği” öne sürüldü.
       
HABERLER, KLİPLER, REKLAMLAR
       Öte yandan geçen yıl ana haber bültenleriyle ilgili şikayetler ikinci sırada yer aldı. 178 Alo RTÜK’ü arayan izleyiciler, haber bültenlerinde magazin ağırlıklı konulara çok sık yer verilmesinden, eşcinsellerin festivallerinin defalarca yayınlanmasından, zayıflama ve diyet içerikli magazin haberlerinin çok sık yayınlanmasından, manken ve sanatçıların boşanma davaları veya evlenme törenlerine geniş yer verilmesinden ve şiddet içerikli haberlerden şikayetçi oldular. Kliplerle ilgili şikayetlerde ise geçen yıl Banu Alkan’ın “Neremi Neremi” adlı şarkısının klibi rekor kırdı. Bu kliple ilgili RTÜK’e toplam 3 bin 49 şikayet gelirken, Rober Hatemo’nun klibi 35, Nazan Öncel’in klibi 14 şikayet aldı. Klipler için yapılan şikayetlerde de “şarkılarda argo sözcüklerin çok fazla kullanılması”, “kliplerde müstehcenlik unsurlarına çok yer verilmesi”, “şiddet ve cinsellik unsurunun çok fazla işlenmesi” konu edildi. RTÜK’e genel olarak reklamlarla ilgili bin 727 şikayet başvurusu yapıldı. İzleyiciler, şampuan, çorap, dondurma, kot pantolon, deterjan, fındık reklamlarında cinsel içerikli mesaj ve görüntülere yer verilmesinden şikayetçi olurken, ilgili ilgisiz her reklamda erotizm kullanıldığını ifade ettiler. İzleyiciler ayrıca bazı talk show, film ve dizilerde çeşitli ürünlerin gizli reklamının yapıldığından yakındılar.
TARTIŞMA PROGRAMLARIYLA İLGİLİ ŞİKAYETLER
       RTÜK’e tartışma programları hakkında toplam bin 27 şikayet geldi. RTÜK’e “A Takımı” için 447 şikayet ulaşırken, “Teke Tek” 288, “Dr. Stress” 54, “Ayşe Özgün” 44, “Siyaset Meydanı” 41, “Eğrisiyle Doğrusuyla” 31, “Kapalı Kapılar Ardında” 25 şikayet aldı. İzleyicilerden bazıları bu tür programların “toplumu çelişkiye sürüklediği”nden yakınırken, bu programlarda “Atatürk’e saygısızlık yapıldığı” gerekçesiyle 185, “Cumhuriyet’e saygısızlık yapıldığı” gerekçesiyle 84, “Devlet adamlarına saygısızlık yapıldığı” gerekçesiyle 120, “devlet kurumlarına saygısızlık yapıldığı” gerekçesiyle de 155 şikayet geldi.
       
ŞİKAYET KONULARI DEĞİŞTİ
       RTÜK’ün izleyici şikayetlerine ilişkin araştırması, izleyicilerin şikayet konularının, bir önceki yıla göre değişiklik gösterdiğini ortaya koydu. 1998 yılında izleyiciler en fazla “cinsel içerikli” yayınlardan şikayet ederken, geçen yıl şikayet rekorunu “ahlaka aykırı’ yayınlar kırdı. Geçen yılın şikayet bilançosunda “Cinsellikle” ilgili şikayetler, üçüncü sırada yer aldı.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları