Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 09:17 TS 24 Tem., 2000
Ego sörfü
 
İnternette kendini arayanlar, artık popüler arama motorlarına muhtaç değil. egosurf.com kendi ismini görmekten mutlu olanlara hizmet veriyor  

 
17 Temmuz —  Hepimiz internette bir şeyler aramışızdır. Belki bir haber, belki bir fotoğraf belki bir şarkı belki de bir arkadaş. Peki ya hiç kendinizi aradığınız oldu mu? Siber alemde her geçen gün daha fazla adını duyuran bir arama motoru, internetin yeni trendine hizmet ediyor: ‘Ego sörfü’.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kısaca ego sörfü olarak nitelendirilen kavram, insanların, kendi adının internette kullanıldığı yerleri ve kendisiyle ilgili gelişmeleri araması olarak özetleniyor. Ego sörfü için ‘online narsizm’ de denilebilir, ancak bu kavramı ilginiç kılan bir diğer özellik de Web’deki veri deposunun akla hayale sığmayacak kadar geniş olduğu gerçeğini ortaya koyması.
       Online narsistlerin Web deryasında kaybolmasına ‘göz yummak istemeyen’ bir bilgisayar programcısı ise bu kavrama özel ilk arama motorunu yarattı bile. www.egosurf.com adresinde internet üzerinde kendini arayanlara yardımcı olan Gary Stock, ‘çok sayıda ego sörfçüsünün, nerede çıktığı hakkında en ufak bilgisi bile olmadığı yerlerde, kendi hakkında bir parça bilgi bulmak için uğraştığını’ söylüyor. “Benim ismimi kim ne yapacak?” demeyin, Stock’a göre insanlar Web’de bir yerlerde isimlerinin dolaştığının farkında bile değil. İnternette dolaşırken, beş yıl önce yaptığı sıradan bir konuşmaya rastladığını söyleyen Stock, diğer ego sörfçülerinin de kendi adlarına, telefon rehberlerinde, evlilik ilanlarında, haberlerde ve hatta fan sayfalarında rastladığını belirtiyor.
       Ego sörfü kavramı, Oxford İngilizce Sözlüğü’ne 1998 yılında girdi, ancak kökleri internetin başlangıcına kadar gidiyor. Egosurf.com ortaya çıkana kadar, ünlü olsun olmasın insanlar internetin her hangi bir yerinde kendi adlarına rastlamak için, Yahoo, InfoSeek ve AltaVista gibi popüler arama motorlarını kullanıyordu. Egosurf.com’da diğerlerinde olmayan e-posta servisi de var. Bu sayede bir hafta boyunca arama yapmaya devam eden sistem, e-posta araçılığıyla size haftalık rapor sunuyor.
       
CAN SIKICI OLABİLİR
       
       İnsanların internet üzerinde yaptıklarının arşivlendiğini ve dizinlendiğini söyleyen Stock, çok sayıda kişinin forumlara, sohbet odalarına ya da haber gruplarına gönderdikleri ve unutulduğunu sandığı mesajlara rastladığında şaşırdığını söylüyor. “Çoğumuz için bu önemli bir sorun olmayabilir, ama bir haber grubuna hamileliğiyle ilgili mesaj göndermiş birisi için can sıkıcı olabilir” diyor.
       Ego sörfü’nün ilginç bir yanı da, kendi adınızı ararken, sizinle aynı adı taşıyan tanımadığını birileriyle karşılaşmak. Örneğin bir egosurf kullanıcısı, kendini ararken, aynı adı taşıyan Londralı bir doktor ve Pakistan’lı bir suçluyla karşılaşmış
       Bir profesör, arama sonucunda Washington’lu bir futbolcuyla aynı ad ve soyada sahip olduğunu fark etmiş.
       
BOŞ DÖNME TEHLİKESİ
       
       Ego sörfçülerinin amacı farklı olabiliyor. Kimisi interneti kendini tatmin etmek için kulanırken, kimisi de insanlara ne kadar ulaşılabilir olduğunu görmeye çalışıyor. Egosurf’ü eğitim amaçlı kullandığını söylerken, kimisi sadece eğlenmek için bu arama motorunu kullandığını ifade ediyor. Bazıları da arama sonuçlarını gördükten sorra milyonlarca insanın kendisini okuduğunu hayal ediyor.
       Egosurf.com’u kullanmak için narsist olmak zorunda değilsiniz elbette. İnternet üzerinizdeki geçmişinizle ilgili ilginç ipuçlarına rastamak istiyorsanız siz de bu siteye uğrayın, ancak bazı ‘acı gerçeklere’ hazırlıklı olmayı ihmal etmeyin. Sitenin yaratıcı Stock bu işin tek bir tehlikesi olduğunu söylüyor; aramadan eliniz boş dönmek. Bazı insanların heyecanla kedi adlarını aramaya başladığını söyleyen Stock, ‘hiçbir sonuca rastlamayınca büyük hayalkırıklığı yaşayanlar olduğuna” dikkat çekiyor.
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları