Home page
Haber Menüsü


AKP mali miladı üç yıl erteleyecek
AKP’nin, seçim bildirgesinde, IMF ile ilişkilere yer verilmezken, mali miladın 3 yıl ertelenmesi ve dalgalı kur sisteminin devam ettirileceği vaat edildi.
Ankara
AA
25 Eylül — Dalgalı kur uygulamasının ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığının devamı öngörülen AKP seçim bildirgesinde IMF ile ilişkilere yer verilmiyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  AKP’nin, “Herşey Türkiye İçin” başlıklı seçim bildirgesi, 26 Eylül Perşembe günü İstanbul’da düzenlenecek toplantı ile kamuoyuna duyurulacak. Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak bildirgede, ekonomik konulara öncelik veriliyor.
       
DALGALI KUR SÜRECEK
       “Mali Miladın” 3 yıl erteleneceği vaadinde bulunan AKP bildirgesinde, dalgalı kur uygulaması ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığının devam ettirileceği sözü veriliyor. Serbest piyasa sistemi içinde işleyen, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve şeffaflığın hakim olduğu ekonomilerin daha sağlıklı geliştiği ifade edilen bildirgede, “Çağdaş ekonomi modellerinin çok dışına çıkmayan ama sistemin rehabilite edilmesini öngören bir yaklaşımın” benimseneceği ifade ediliyor.
       
İNSANLARIN YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTMEK
       Ekonomik faaliyetlerin amacının, insanların yaşam kalitesinin yükseltilmesi olduğu belirtilen bildirgede, devletin ekonomideki temel rolü de “piyasalarda serbest rekabet koşullarını sağlamak ve teşebbüs gücünün önündeki engelleri kaldırmak” olarak tanımlanıyor.
       Bildirgede, AB’ye tam üyelik, ekonomik ve demokratik gelişmenin öncelikli hedef olduğu vurgulanarak, AB’nin sunduğu standartların tam üyelik şartına bağlı olmaksızın destekleneceği ifade edildi. Uygulanan mevcut ekonomik programın, reel sektörün sorunlarına yaklaşımı ve sosyal politikalarının yetersiz olduğu görüşüne yer verilen bildirgede, yapısal reformların bir bölümünün, ülke şartları dikkate alınmadan uygulamaya konulduğu öne sürüldü.
       Bildirgede, AKP’nin uygulayacağı ekonomi programla olumsuz tablonun hızla tersine çevrileceği ileri sürülerek, kamu borç stokunun azaltılacağı vaadinde bulunuldu.
       
“MERKEZ BANKASI’NIN BAĞIMSIZLIĞI KORUNACAK”
       Kamu açıkları ve sadece sıcak para girişi ile desteklenen büyüme modelinin daha fazla sürdürülemeyeceği anlatılan bildirgede, şu görüşlere yer verildi:
       “Partimizin uygulayacağı maliye politikasının temel önceliği, mali disiplini sağlayarak borç stokunu sürdürebilir seviyeye indirmek ve makro ekonomik istikrarı koruyacak faiz dışı fazlalığı vermektir. Para politikasında, kısa dönemde enflasyonu düşüren, orta vadede ise fiyat istikrarına öncelik veren strateji sürdürülecektir. Merkez Bankası’nın bağımsızlığı korunacaktır. Enflasyonda kalıcı bir düşüşe ulaşılması ve para politikasına güvenin tesis edilmesini müteakip, para politikası uygulamasında Merkez Bankası, fiyat istikrarı çelişmemek kaydıyla, büyüme ve istihdamın sağlanmasını da dikkate alacaktır. Dalgalı kur politikasına devam edilecektir. Ancak, Merkez Bankası, döviz piyasalarındaki makro ekonomik temellerle bağlantısı olmayan ve spekülatif nitelikli dalgalanmalara daha duyarlı bir biçimde müdahale edecektir.”
       
“VERGİ ORANLARI YÜKSELTİLMEYECEK”
       Döviz kurunda sağlanacak istikrar ile açık pozisyon oluşturarak kâr elde etme şeklindeki istismarların önüne geçileceği kaydedilen bildirgede, para piyasalarının Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Merkez Bankası tarafından sıkı bir biçimde kontrol edileceği belirtildi.
       Bildirgede ayrıca, kamu açıklarının azaltılması için prensip olarak vergi oranlarının yükseltilmeyeceği ve yeni vergiler salınmayacağı sözü verilirken, açıkların da harcamalarda tasarruf ve verimliliğin artırılması yoluyla azaltılacağı görüşüne yer verildi.
       
“VERGİDE AK SAYFA”
       Bildirgede, yer alan “Vergi Barışı” adlı proje ile kayıt dışılığın kontrol altına alınması amacıyla vergide “ak bir sayfa” açılacağı ifade edildi. Bu proje ile stok ve demirbaş affı getirilerek, kayıtlı ekonominin altyapısının sağlanacağı ileri sürüldü.
       
MALİ MİLADA ERTELEME
       Bildirgede, “Geçmişe yürüyen ya da geçmişi esas alan vergi kanunları çıkarılmayacaktır. Mali milat veya nereden buldun uygulamaları en az üç sene ertelenecektir” denildi.
       IMF ile ilişkiler konusuna hiç yer verilmeyen bildirgede, gereksiz kamu hizmet binası yapımı, taşıt alımı, lojman ve sosyal tesis gibi verimsiz harcamalar yapılmayacağı sözü de yer aldı.
       Kamu kesiminde nakit planlaması ve yönetiminin çok başlı ve dağınık olduğuna dikkat çekilen bildirgede, şu anda uygulanmakta olan tek hazine hesabının yeterli olmadığı, bu sistemden kamu kesiminde nakit planlamasını ve yönetimini etkin kılacak kamu tek hesabına geçmek için gerekli düzenlemeler yapılacağı ifade edildi.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları