Home page
Haber Menüsü


IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk
 
Brekk: Partilerden güvence istenmeyecek
 
IMF Türkiye Temsilcisi Brekk, partilerden herhangi bir güvence istemeyeceklerini söyledi.
 
Ahmet Ergen/Ankara
CNBC-E
 
24 Eylül—  Uluslararası Para Fonu Türkiye Daimi Temsilcisi Odd Per Brekk, seçim sürecinde hükümetin yanısıra AKP dahil tüm partilerin, ekonomik programın geleceğiyle ilgili sorumlu bir yaklaşım sergilediklerini belirterek, partilerden herhangi bir güvence istemek niyetinde olmadıklarını söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Türker'in IMF gündemi yoğun
MSNBC News Brekk: Yeni hükümet programı sahiplenmeli
MSNBC News IMF Başkanı'ndan Türkiye'ye övgü
MSNBC News IMF: Büyüme tahminlerden yavaş olacak
MSNBC News IMF: Türkiye hedefleri tutturacak
MSNBC News 'Yeni kaynak hükümetin tavrına bağlı'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


       Brekk, programın devamı konusunda da yeni hükümet oluşur oluşmaz görüşmeler yapmaya hazır olduklarını kaydetti.
       Brekk, Türkiye’nin 2003 için IMF’den ek kaynağa ihtiyaç duymadığını belirterek, “Siyasi belirsizlik reel ekonomiyi olumsuz etkilemeden aşılmalı” uyarısında bulundu.
       
HEDEFLERİN AŞILMASI MÜMKÜN
       IMF Türkiye Daimi Temsilcisi Odd Per Brekk, Devlet Bakanı Masum Türker başkanlığındaki ekonomi heyetinin yarın başlayacak Washington temasları öncesinde CNBC-e’nin sorularını yanıtladı.
       Brekk, ekonomik uygulamalar konusunda özellikle büyüme ve enflasyonda olumlu sonuçlar alındığını belirterek, yüzde 3’lük büyüme hedefinin aşılacağını, enflasyonunda yüzde 35’in altında çıkabileceğini söyledi.
       
ÖİB İÇİN DESTEK VERİLMELİ
       Brekk, özellikle özelleştirme hedefine ulaşabilmek için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na siyasi destek verilmesi grektiğinin altını çizdi. Brekk, yaz aylarında yaşanan siyasi belirsizliğin bazı göstergeleri etkilese de henüz reel ekonomiyi olumsuz etkilemediğini belirterek, “Bu durum yaşanmadan belirsizlik aşılmalı” uyarısında bulundu.
       Brekk, memur maaşlarının bütçe üzerinde oluşturacağı yük konusunda, şöyle konuştu:
       “2002 bütçesine net etkisi sınırlı olacak. Bazı etkileri olursa da mutlaka yüzde 6.5’luk faiz dışı fazla hedefine sadık kalacak şekilde halledilmeli. 2003 yılı için etkilerini de önümüzdeki yılın bütçesini tartışırken ele alacağız. Elbette ilk hedefimiz faiz dışı fazla hedefini korumak olacak. Herhangi bir ek harcama mutlaka bu hedefe ulaşmayı daha da zorlaştıracaktır.”
       Brekk, kamu sektörünün gelecek dönem enflasyon hedefleri konusunda görüş bildirirken önderlik etmesi gerektiği uyarısında da bulundu.
       
EK FİNANSMAN GEREKMEYECEK GÖRÜNÜYOR
       Brekk, son günlerde sıkça tartışılan 2003 için ek finansman ihtiyacı doğacağı değerlendirmeleri üzerine, “Programa herkes inanarak devam ederse bu hem faiz oranlarını düşürür, hem de finansman ihtiyacını sınırlar. Biz, IMF’den böyle bir ek finansman ihtiyacı doğabileceğini düşünmüyoruz” diye konuştu.
       Brekk, ancak bunun, hükümetin piyasadan borçlanma kabiliyetinin sürmesine bağlı olduğunun da altını çizdi.
       Brekk, seçim süreciyle birlikte yaşanan siyasi tartışmalar konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Seçimlerin ertelenmesinin ekonomiyi nasıl etkileyeceğine yönelik bir soruyu yanıtlayan Brekk, “Seçimlerin ne zaman yapılacağına karar vermek Türkiye’nin iç siyasi sorunudur. Uluslararası bir kuruluş olarak IMF’nin bu konuda bir görüşü, yorumu yoktur. Ancak, son birkaç ayda devam eden siyasi belirsizliklerin de bir an önce kalkması büyük önem taşımaktadır” dedi.
       Brekk, seçim sürecinde koalisyon hükümetiyle ilişkelirini ve hükümete ilişkin değerlendirmelerini şöyle açıkladı:
       “Mevcut koalisyon ortakları seçim döneminde programa, yasal olmayan konularda devam edeceklerine dair yazılı bir taahhütte bulundular. bu oldukça sorumlu bir yaklaşım ve memnuniyetle karşılıyoruz.”
       
SEÇİM SONRASI DEĞERLENDİRME
       IMF’nin AKP’yi nasıl değerlendirdiğine yönelik bir soru üzerine Brekk, “Bütün büyük muhalefet partileri, AKP dahil, gelecekte uygulanacak ekonomi politikalarıyla ilgili olarak sorumlu bir yaklaşım içerisinde oldu” diye konuşurken, seçim sonrasına ilişkin beklentilerini aktardı:
       “Ekonomik programın mutlaka uygulanmaya devam edilmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde, ekonomi programının başarısı için yeni hükümetin ekonomi politikaları büyük önem taşıyor. Aslında muhalefetin bu konudaki açıklamaları da, geleceğin neler getireceği açısından uluslararası gözlemciler tarafından yakından takip ediliyor. bu anlamda bütün büyük partilerin bu konuda gösterdiği sorumluluğun beni cesaretlendirdiğini vurgulamalıyım.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları