|
Brekk, programın devamı konusunda da yeni hükümet oluşur oluşmaz görüşmeler yapmaya hazır olduklarını kaydetti.
Brekk, Türkiyenin 2003 için IMFden ek kaynağa ihtiyaç duymadığını belirterek, Siyasi belirsizlik reel ekonomiyi olumsuz etkilemeden aşılmalı uyarısında bulundu.
HEDEFLERİN AŞILMASI MÜMKÜN
IMF Türkiye Daimi Temsilcisi Odd Per Brekk, Devlet Bakanı Masum Türker başkanlığındaki ekonomi heyetinin yarın başlayacak Washington temasları öncesinde CNBC-enin sorularını yanıtladı.
Brekk, ekonomik uygulamalar konusunda özellikle büyüme ve enflasyonda olumlu sonuçlar alındığını belirterek, yüzde 3lük büyüme hedefinin aşılacağını, enflasyonunda yüzde 35in altında çıkabileceğini söyledi.
ÖİB İÇİN DESTEK VERİLMELİ
Brekk, özellikle özelleştirme hedefine ulaşabilmek için Özelleştirme İdaresi Başkanlığına siyasi destek verilmesi grektiğinin altını çizdi. Brekk, yaz aylarında yaşanan siyasi belirsizliğin bazı göstergeleri etkilese de henüz reel ekonomiyi olumsuz etkilemediğini belirterek, Bu durum yaşanmadan belirsizlik aşılmalı uyarısında bulundu.
Brekk, memur maaşlarının bütçe üzerinde oluşturacağı yük konusunda, şöyle konuştu:
2002 bütçesine net etkisi sınırlı olacak. Bazı etkileri olursa da mutlaka yüzde 6.5luk faiz dışı fazla hedefine sadık kalacak şekilde halledilmeli. 2003 yılı için etkilerini de önümüzdeki yılın bütçesini tartışırken ele alacağız. Elbette ilk hedefimiz faiz dışı fazla hedefini korumak olacak. Herhangi bir ek harcama mutlaka bu hedefe ulaşmayı daha da zorlaştıracaktır.
Brekk, kamu sektörünün gelecek dönem enflasyon hedefleri konusunda görüş bildirirken önderlik etmesi gerektiği uyarısında da bulundu.
EK FİNANSMAN GEREKMEYECEK GÖRÜNÜYOR
Brekk, son günlerde sıkça tartışılan 2003 için ek finansman ihtiyacı doğacağı değerlendirmeleri üzerine, Programa herkes inanarak devam ederse bu hem faiz oranlarını düşürür, hem de finansman ihtiyacını sınırlar. Biz, IMFden böyle bir ek finansman ihtiyacı doğabileceğini düşünmüyoruz diye konuştu.
Brekk, ancak bunun, hükümetin piyasadan borçlanma kabiliyetinin sürmesine bağlı olduğunun da altını çizdi.
Brekk, seçim süreciyle birlikte yaşanan siyasi tartışmalar konusunda da değerlendirmelerde bulundu. Seçimlerin ertelenmesinin ekonomiyi nasıl etkileyeceğine yönelik bir soruyu yanıtlayan Brekk, Seçimlerin ne zaman yapılacağına karar vermek Türkiyenin iç siyasi sorunudur. Uluslararası bir kuruluş olarak IMFnin bu konuda bir görüşü, yorumu yoktur. Ancak, son birkaç ayda devam eden siyasi belirsizliklerin de bir an önce kalkması büyük önem taşımaktadır dedi.
Brekk, seçim sürecinde koalisyon hükümetiyle ilişkelirini ve hükümete ilişkin değerlendirmelerini şöyle açıkladı:
Mevcut koalisyon ortakları seçim döneminde programa, yasal olmayan konularda devam edeceklerine dair yazılı bir taahhütte bulundular. bu oldukça sorumlu bir yaklaşım ve memnuniyetle karşılıyoruz.
SEÇİM SONRASI DEĞERLENDİRME
IMFnin AKPyi nasıl değerlendirdiğine yönelik bir soru üzerine Brekk, Bütün büyük muhalefet partileri, AKP dahil, gelecekte uygulanacak ekonomi politikalarıyla ilgili olarak sorumlu bir yaklaşım içerisinde oldu diye konuşurken, seçim sonrasına ilişkin beklentilerini aktardı:
Ekonomik programın mutlaka uygulanmaya devam edilmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde, ekonomi programının başarısı için yeni hükümetin ekonomi politikaları büyük önem taşıyor. Aslında muhalefetin bu konudaki açıklamaları da, geleceğin neler getireceği açısından uluslararası gözlemciler tarafından yakından takip ediliyor. bu anlamda bütün büyük partilerin bu konuda gösterdiği sorumluluğun beni cesaretlendirdiğini vurgulamalıyım. | |