Home page
Haber Menüsü


Özelleştirmede yeni başlangıç
Özelleştirme İdaresi, dünya ekonomisindeki daralmanın da etkisiyle ara verilen 2001 sonrasında, yılın üçüncü çeyreğinde açtığı ihalelerle kaybettiği zamanı kazanmaya çalışıyor. Dördüncü çeyrekte Tüpraş, Botaş ve Sümer Holding de ihale bekleniyor.
Ankara
AA
22 Eylül— Türkiye’nin uyguladığı ekonomik programa en büyük katkıyı yapması beklenen özelleştirme çalışmalarında, 2001 yılının, yaşanan ekonomik kriz ve ardından da 11 Eylül olayları nedeniyle kayıp yıl olarak yaşanmasının ardından, özelleştirme uygulamalarına 2002 yılı üçüncü çeyreğinden itibaren yeniden başlandı. 2000 yılında rekor seviyede gerçekleştirilen özelleştirme uygulamaları sonrasında, 2001 yılına da büyük hedeflerle giren Özelleştirme İdaresi, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle 2001 ve 2002 yılı programını uygulayamadı.

   
 
       
   
MSNBC News Madenlerde özelleştirme hızlanıyor
MSNBC News Borsalardaki düşüş özelleştirmenin önünü kesiyor
MSNBC News Karakoyunlu: Özelleştirme sarkacak
MSNBC News Özelleştirmede model yenileniyor
MSNBC News Kamu bankalarına özelleştirme vizesi
MSNBC News Karakoyunlu: Özelleştirmede yeni strateji
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Özelleştirme işlemlerinde yeni sisteme geçen Özelleştirme İdaresi, bu doğrultuda hazırladığı yeni 2002 yılı programı ile yılın üçüncü çeyreğini oluşturan (Temmuz-Ağustos-Eylül) döneminden itibaren yeniden özelleştirme ihalelerine başladı.
       
ÜÇÜNÇÜ ÇEYREK İHALE TAKVİMİ
       ÖİB, yeni stratejisi ile yapacağı özelleştirmelere, programında bulunan 3 şirketteki kamu payları ile 2 kuruluşa ait 5 işletme ve 4 limanın özelleştirilmesi amacıyla ihale açılarak başlandı.
        Üçüncü çeyrek özelleştirme programında bulunan, Taksan A.Ş, Gerkonsan A.Ş ve Tügsaş’ın bağlı ortaklığı olan İgsaş’da bulunan İdare hisselerinin blok satış yöntemiyle, SEKA’ya ait Afyon, Balıkesir, Çaycuma ve Kastamonu İşletmeleri varlık satışıyla, T. Zirai Donatım A.Ş’ye ait Traktör ve Tarım Makinaları İşletmelerinin varlık satışıyla, Denizcilik İşletmeleri A.Ş’ye ait Çeşme, Dikili, Kuşadası ve Trabzon Limanları 30 yıl süreyle işletme hakkı verilmesi ile bu limanların envanterinde kayıtlı makina, ekipman, demirbaş, yedek parça, kara ve deniz taşıtları ve benzerinin satış yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla, 16 Eylül 2002 tarihinden itibaren verilen ilanlarla ihale açıldı.
       Üçüncü çeyrek tahmini ihale takvimine göre bu dönem, Petkim’in en az yüzde 51 oranındaki hissesinin blok satışı için de ilana çıkılması bekleniyor. Bu özelleştirmede çalışmaların Ekim ayına sarkabileceği de belirtiliyor.
       Özelleştirme programında üçüncü çeyrekte yer alan Ditaş’ın blok satışı için, ihaleye çıkılması çalışmaları da sürüyor.
       
ENERJİ ÖZELLEŞTİRMESİNE HIZ
       Bu arada ÖİB üçüncü çeyrekte, Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararı ile Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ) Genel Müdürlüğü’nün bağlı ortaklıkları ESGAZ Eskişehir Şehiriçi Doğalgaz Dağıtım Ticaret ve Taahhüt A.Ş ile BURSAGAZ Bursa Şehiriçi Doğalgaz Dağıtım Ticaret ve Taahhüt A.Ş özelleştirme kapsam ve programına aldı.
       Özelleştirme programına alınan bu kuruluşlar satış, kiralama, işletme hakkı devri ve işin gereğine uygun sair hukuki tasarruflar yöntemlerinden biri veya birkaçının birlikte yada ayrı ayrı uygulanması ile özelleştirilebilecek. Bu şirketlerin özelleştirme işlemlerinin, 30 Nisan 2003 tarihine kadar tamamlanması bekleniyor.
       Üçüncü çeyrekte özelleştirme ile ilgili bir diğer önemli gelişme ise Türk Telekomünikasyon A.Ş hisselerinin değer tespit işlemlerini yürütmek üzere açılan danışmanlık ihalesinin sonuçlanması oldu. Buna göre, ihaleye gelen teklifler arasında yapılan değerlendirme sonucunda Rothschild -Ernst&Young Konsorsiyumu seçildi.
       
DEVLERİN ÖZELLEŞTİRMESİ SON ÇEYREKTE
       Özelleştirme İdaresi, (Ekim-Kasım-Aralık) aylarını kapsayan 4. çeyrekte ise Tüpraş’ın hisse senedine çevrilebilir tahvil veya stratejik blok satış alternatiflerinin değerlendirilmesi ile birlikte ihaleye çıkmayı hedefliyor.
       ÖİB söz konusu dönemde, Tüpraş’ın yanı sıra Botaş’ın (Eskişehir-Bursa Gaz Dağıtım) blok satış, Tügsaş blok satış, Sümer Holding çatışı altına alınan Tümosan’ın Konya Motor ve Traktör Fabrikaları’nın varlık satışı, Eti Krom, Eti Elektrometalurji ve Eti Gümüş’ün blok satış ihalesine çıkmayı planlıyor.
        Öte yandan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 2002 yılı özelleştirme programından, toplam 700 milyon dolar özelleştirme geliri elde etmeyi hedefliyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları