Home page
Haber Menüsü


Petroldeki artış OPEC’i de zorlayacak
Petrol analistleri, OPEC’in kısa vadeli kar için geleceğini riske atıp atmadığı konusunda karışık görüşlere sahip. Uzmanlar, petrol fiyatlarındaki artışın, uzun vadede OPEC’in zararına olacağını belirtiyor.
Osaka/Tokyo
AA
    20 Eylül—  Petrol İhraç eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) dünkü toplantısında üretim artışı kararı almaması, kartel üyelerinin varil başına 30 dolara dayanan petrol fiyatlarının keyfini çıkarmak istediğini gösteriyor. Bununla birlikte sektör uzmanları, bu keyfin kısa süreceğini, uzun vadede işlerin kartel aleyhine döneceğini düşünüyor. Petrol fiyatlarının yükselmesi illk bakışta ve kısa vadede OPEC’in yararına olsa da, uzun vadede bir çok bakımdan sürdürülemez hale geliyor.  

   
 
       
   
MSNBC News OPEC, petrol üretimini artırmayacak
MSNBC News Irak'ın atağı, petrol fiyatlarını düşürdü
MSNBC News Petrol fiyatları 30 dolara gidiyor
MSNBC News Irak: Petrol ihracı durmayacak
MSNBC News IEA: Üreticiler, petrol stoklarını dikkate almalı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uzmanlar, petrol fiyatlarının bugünkü düzeyini korumasının, petrole olan talebin azalmamasına bağlı olduğunu vurguluyor. Varil başına 30 doları aşan fiyatların dünya ekonomisinin yavaşlamasına neden olabileceğini hatırlatan uzmanlar, bu durumda ise talebin bugünkü düzeyini koruyamayacağına dikkat çekiyorlar.
       Korkulan olmasa, yani dünya ekonomisi hız kesmeyip petrole olan talep gücünü korusa bile, bu OPEC için işlerin yolunda gideceği anlamına gelmiyor.
        Yüksek fiyatların üretim maliyetleri OPEC’den daha yüksek olan Rusya, Kazakistan ve Batı Afrika ülkeleri gibi rakip üreticileri üretimlerini artırmaya teşvik edeceğini belirten uzmanlar, bu durumun OPEC’in pazar payını ve dolayısıyla gelirlerini azaltacağını ifade ediyor.
       
RUSYA’NIN GÜÇLENMESİ KARARLARI ZORLAYACAK
       Şimdiden başlayan ve Rusya, Angola gibi OPEC dışındaki ihracatçıların pazar paylarını genişleten bu durum, OPEC’in örgütsel bütünlüğünü tehlikeye atacak tepkileri güçlendirecek.
        OPEC üyesi Cezayir ve Nijerya öteki üyelerin tersine üretim kotalarının artırılmasını istiyor. Rakiplerin pazar paylarını genişletmesi bu ülkelere talepleri için daha güçlü argümanlar vererek OPEC içindeki görüş ayrılıklarını keskinleştirecek.
        Bu yüzden uzun vadede, OPEC’in ve en etkili üyesi Suudi Arabistan’ın iki tercihten birini seçmesi gerekecek: Ya fiyatları yüksek tutup pazar payının azalmasına seyirci kalmak ya da fiyatları düşürüp yüksek maliyetle petrol üreten ihracatçıları ele geçirdikleri pazarları terk etmeye zorlamak.
       
İHRACATÇILARIN MALİYETİ 15 DOLAR
       Petrolün bir varilinin üretimi Suudi Arabistan’a yaklaşık 1 dolara mal olurken, OPEC üyesi olmayan ihracatçıların çoğunluğu için bu maliyet 10-15 doları buluyor. Bu nedenle, OPEC’in resmi fiyat hedefi olan 22-28 dolar aralığı bile, üretim maliyeti yüksek üreticilerin pazara doluşmasına yeterli oluyor.
       Bu rakipleri pazardan uzaklaştırmanın yolu ise fiyatları 15 dolar civarına düşürmek. Ama, başarı şansı kesin olan bu rekabet stratejisini uygulamak ekonomik olarak olanaklı olsa da siyasal ve toplumsal nedenlerden ötürü öyle kolay değil.
        Suudi Arabistan’ın halkını alıştırdığı sosyal devlet uygulamalarını finanse edebilmesi için petrolünün varilini en a 20 dolar civarında bir fiyattan satması gerekiyor. Bunun altındaki fiyatlar dış rekabette zafer getirs bile içerdeki toplumsal ve siyasal bedeli yüksek olacak.
        Özetle, petrol fiyatlarının bugün ulaştığı yüksek düzey, alıcılar kadar satıcıları da kara kara düşündürüyor.
       
OPERASYON NEDENİYLE ÜRETİM ARTIRILMAYACAK
       Bu arada, Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali el Naimi, OPEC’in ancak petrol arzında gerçek bir düşüş olması durumunda petrol üretimini artıracağını belirterek, “Eğer arzda düşüş olmazsa ve stoklar iyi durumda kalırsa, sırf savaş çıktı diye, olası sonuçlarından korkarak hareket etmeyeceğiz. Harekete geçmemiz bir anlam taşıyacaksa ancak o zaman harekete geçeceğiz” dedi.
       OPEC’in ve dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’ın petrol bakanının bu sözlerinin Irak’a karşı savaşın olası sonuçlarından tedirginlik duyan ithalatçı ülkelerde telaş yaratması bekleniyor.
       
SAVAŞ PRİMİ 5 DOLAR
        Sektör gözlemcileri son haftalarda 30 dolara dayanan petrol fiyatlarındaki artışın önemli oranda ABD’nin Irak’a karşı her an saldırıya geçeceği korkusundan kaynaklandığını bildiriyor.
       Fiyatları olması gereken düzeyin üzerine çıkaran ve “savaş primi” denen bu artışın varil başına 3 ile 5 dolar arasında olduğu kaydediliyor.
       “Savaş primininin “bilinmeyenden duyulan korkuya” dayandığını belirten Suudi Petrol Bakanı, piyasaların korkması için bir neden bulunmadığını söyledi.
       El Naimi, “Savaş priminin tek nedeni petrol arzında bir aksama olacağından duyulan korku. Uzun dönemde bu korkunun nedenini anlamıyorum. OPEC ve özellikle Suudi Arabistan olarak petrol arzındaki aksaklıklara karşı anında harekete geçtiğimizi pek çok sefer gösterdik” diye konuştu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları