Home page
Haber Menüsü


 
Devlet Bakanı Masum Türker
Türker, döviz spekülasyonu için uyardı
Devlet Bakanı Türker, bakan olduğu sürece dövizle oynayan, dövizi alıp satanı ilan edeceğini kaydederek, her türlü cezai uygulamanın gündeme gelebileceğini söyledi.
İstanbul
AA
 
    12 Eylül—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker, bakan olduğu sürece dövizle oynayan, dövizi alıp satanı ilan edeceğini ifade ederek, “Dövizle oynayan halkımın ekmeğiyle oynuyor, tüccarımın borcunu o gün artırıyor, sanayicinin girdisini artırıyor. Ve devletin tahsil ettiği verginin değerini düşürüyor” dedi.  

   
 
       
   
MSNBC News Türker: IMF'ye yeni taahhüt yok
MSNBC News Türker: Türkiye Arjantin olmayacak
MSNBC News Türker: Seçimden kaçmak istiyorlar
MSNBC News Türker: Taahhütler yerine getiriliyor
MSNBC News Türker: İlk hedef disiplini bozmamak
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Meclis toplantısında konuşan Türker, bu ülkede herşeyin yanlış anlatıldığını, kavramların yanlış bilindiğini söyledi. Türker, “Siz mali milatla kavga ediyorsunuz. Mali milat, sizi kurtarmak için gelmiş. Kavga etmeniz gereken ‘nereden buldun’la hiç kavga etmiyorsunuz” dedi.
       Kendisinin 4 yıl daha ekonomi bakanlığına talip olduğunu açıklayan Türker, “Elinizi vicdanınıza koyacaksınız. Ve diyeceksiniz ki 20 yıldır bize kimse reel ekonomiden söz etmiş midir? Bunu düşünün. Bu benim ulusal duruşumdur. Benim duruşum sizin duruşunuzdur” diye konuştu.
       
DÖVİZLE OYNAYAN İLAN EDİLECEK
       Masum Türker, kendisinden sonra gelenin reel sektörden söz etmek zorunda kalacağını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
       “Bu ülkede bir siyasi çıkacak ansızın ‘seçimi durduralım, Nisan ayına erteleyelim’... Şahitleri olacak, şahitleri biz olacağız. Dolar birdenbire fırlayacak. Akşamleyin cebindeki 1 milyon lirayla 3 ekmek alabilen bir adamın sabahleyin 2.7’sini almasına sebep olacak. Türkiye sanal büyüyecek. Ve biz seyirci kalacağız. Artık o yağma yok. Ben bakan olduğum sürece dövizle oynayan, dövizi alıp satanı ilan ederim. Sonu hapis de olsa... Çünkü o dövizle oynayan halkımın ekmeğiyle oynuyor, tüccarımın borcunu o gün arttırıyor, sanayicinin girdisini artırıyor. Ve devletin tahsil ettiği verginin değerini düşürüyor.”
       Ödeme olanaklarını yasal olarak şu anda kilitlemiş durumda olduklarını ifade eden Türker, herkesin kendi gücüne göre çalışacağını ve ayağını yorganına göre uzatacağını söyledi.
       
ÜLKEYE KİMSE ELBİSE DİKEMEZ
       Devlet Bakanı Türker, bazı şeylerin aldatmaca olduğunu ifade ederek, “Bu ülkeye kimse elbise dikemez. Birileri bu ülkeye elbise dikmek istiyor. Ama elbiseyi dikerken ölçünüzü almıyorlar. Kimimiz kilolu, kimimiz zayıfız. Türkiye’nin başına ne geliyorsa bugüne kadar bize elbise dikmek isteyenlerin duruşundan kaynaklanıyor. Bizim o kadar tüccar terzimiz var. Niye elbisemizi kendimiz dikemiyoruz?” şeklinde konuştu.
       Seçim gününü belirleyenlerin seçimi iptal etmeye çalıştıklarını ifade eden Türker, “Bu ülkede yeni oluşumlar var diye peşinden koşulan insanlar bugün açıklandı. Listelerine adam bulamadılar. 25 kişilik benim seçim bölgemde rakibimin 11 adayı var. Adam yok” diye konuştu.
       Bankaların bilançolarını düzelttiği gibi iş aleminin de bilançosunu düzeltmek zorunda olduğunu dile getiren Türker, “Artık bilançosunun gerektirdiği kadar kredi alabileceğini bilecek” dedi.
       
TÜRKER, DERVİŞ’İ SAVUNDU
        Bakan Türker, 21 Şubat’ta kendisinin de bakan olabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
       “Sizin şirketiniz zor durumdayken bilançonuz bozukken bankadan krediyi size iyi bir müşavir mi alırdı? Yoksa bir banka müdürünü transfer ettiğiniz zaman mı alırdınız? Türkiye’nin 21 Şubat’taki durumu, bilançosu bozukken, halının altındaki enkaz çıkarılmamışken dış ödemeler dengesini sağlayacak ve IMF ile ilişkileri iyi olan bir arkadaşa ihtiyaç vardı. Bunun için sayın Derviş geldi. Yani ben olsaydım bu işi yapamazdım. Bu arkadaşımız iyi işler yapmıştır. Ben ülkem adına, kendi adıma teşekkür ediyorum.”
       
BORÇLAR ÖDENEBİLECEK GÜÇTE
       Türker, 40 milyar dolar olan borcun gelen hangi hükümet olursa olsun ödeneceğini, bu toplumun hiçkimseye mahkum olmadığını ve kendi borcunu ödeyebilecek düzeyde bulunduğunu söyledi.
       Devletin bürokraside yani faaliyette, imzada küçülmesi gerektiğine işaret eden Türker, hedeflerinin bu ülkede dünyanın gereklerine göre bir ekonomik yapı belirlemek, dünyanın gereklerinin de küreselleşme olduğunu ifade etti.
       Masum Türker, yabancı sermayeden önce buradaki işadamları için yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğini dile getirerek, son dönemde, kendilerinin hükümet ettiği dönemde gelen yabancı sermaye oranının bir önceki döneme göre yüzde 2.7 fazla olduğuna dikkat çekti.
       Konuşmasında 70 yaşındaki bir kadından kendisine gelen bir mektubuda değine Türker, şöyle dedi:
       “Bana gelen mektup en büyük ödüldü. Kadın, mektupta ‘evladım’ diyor. ‘Sen biraz gence benziyorsun. Borcumuzun 40 milyar dolar olduğunu söylüyorsun. İlk defa dün gece rahat uyudum. Çünkü düşünüyordum, bizim bebeler büyüyünce 200 milyar doları nasıl ödeyecekler?’ Şimdi o mektup benim için en büyük ödüldür. Bana göre sandıktan 2 kere milletvekili seçilmek demektir.”
       
MALİ MİLADIN PERDE ARKASI
       Bankalarda 7.2 katrilyon lira bulunduğunu hatırlatan Türker, krize girildiği gün esnafın kullanma hakkına sahip olduğu 450 trilyon liralık kredi miktarının 143 trilyon liraya düştüğünü ifade etti.
       İTO Başkanı Mehmet Yıldırım’ın konuşmasını “mahvettiğini” söyleyen Türker, “Öyle şeyler sordu ki... Size güzel bir konuşma hazırlamıştım” dedi.
       Yıldırım’ın konuşmasında Zekeriya Temizel’e “çattığını” hatırlatan Türker, Yıldırım’a hitaben “Bugün anlatacaklarımdan sonra Allah aşkına çatma” dedi. Türker, mali milat nedeniyle yastık altından çıkıp bankaya yatan para miktarının 7.2 milyar dolar olduğunu bildirdi. Türker, şunları kaydetti:
       “Siz gidip birilerine hesap sorun. Sizin mensup olduğunuz Odalar Birliği ‘mali milat iyidir’ diye ödediği reklam parası 250 milyar liradır. Madem kötüydü niye ödediniz? Mali miladın perde arkasını bilin. Siz mali milatla bugün yılbaşında vergi tariflerinizin yüzde 5 olmasını engellediniz.”
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları