Home page
Haber Menüsü


Güneydoğu için yeni umut EBRD
Avrupa Konseyi terör nedeniyle göç edenlerin köylerine geri dönüşleri için finansman sağlamaya karar verdi.
Kayhan Karaca
NTV-MSNBC
12 Eylül— Avrupa Konseyi (AK) tarafından bugün Strasbourg’ta alınan bir kararda, Güneydoğu’dan terör nedeniyle göç etmek zorunda kalmış kişilerin köylerine geri dönüşleri için Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’nın devreye sokulacağı sinyali verildi.

   
 
       
   
MSNBC News GAP'ın 22 katrilyona ihtiyacı var
MSNBC News TOBB'dan Güneydoğu atağı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 


        Türkiye’nin de üyesi olduğu AK karar organı Daimi Delegeler Komitesi’nin, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) tarafından alınan bir tavsiye kararına yanıt olarak hazırladığı yanıtta, geri dönüş projelerinin finansmanı için Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’nın aktif rol oynayacağı belirtildi.
       1956 yılında kurulan AK Kalkınma Bankası, sadece sosyal içerikli projeleri finanse eden Avrupa kaynaklı tek uluslararası finans kuruluşu olma özelliğini taşıyor. Standard&Poor’s ve Fitch gibi notasyon kurluşlarının AAA notu (tam not) verdiği AK Kalkınma Bankası’nın başkanlığını Orhan Güvenen yürütüyor.
       AK Kalkınma Bankası’nın önceilikli olarak finanse ettiği projeler arasında göçmelerin evlerine geri dönüşü, doğal afet ve çevre felaketi mağdurlarına yardım, KOBİ’lerde yeni iş olanakları yaratılması, mesleki eğitim, eğitim, sağlık ve sosyal konut geliyor.
       Geri dönüş konusunda Türkiye’nin AK Kalkınma Bankası’ndan düşük faizli kredi alabilmesi için projeler sunması gerekiyor.
       
AKPM RAPORU
       Avrupa Konseyi’nin bugün aldığı karar AKPM’nin 22 Mart 2002 tarihinde kabul edilen tavsiye kararına dayanıyor.
        Söz konusu kararda, Guneydoğu’da terör nedeniyle göç etmek zorunda kalan Kürt kökenli vatandaşların köylerine geri dönebilmeleri için sosyal ve ekonomik önlemler alınması çağrısında bulunulmuştu. Raporda, PKK “terör örgütü” olarak nitelenmiş ve söz konusu göçün büyük ölçüde bu örgütün eylemleri nedeniyle gerçekleştiği vurgulanmıştı.
       
KORUCULUĞU KALDIRIN
       Raporun tavsiye bölümünde Türkiye’den, “Güvenlik güçlerinin köy boşaltmayı durdurması”, “OHAL’in tamamen kaldırılması”, “Uluslararası insani yardım kuruluşlarının bölgede faaliyet göstermesine izin vermesi”, “Bölgedeki askeri operasyonların sivil denetim altına alınması”, “Koruculuk sisteminin kaldırılması”, “Göç edenlerin köylerine geri dönüş sürecinin hızlandırılması”, “Bölgenin yeniden inşası için Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’na proje sunularak finansman talebinde bulunulması” istenmişti.
       Raporun açıklama bölümünde ise, OHAL durumu kapsamındaki illerde 1997’de 8 milyon kişinin yaşadığı, Türkiye’deki Kürt kökenli sayısının yaklaşık 15-16 milyon olduğu ve 1999 sonunda Türk makamlarının Avrupa Konseyi’ne ilettiği resmi rakamlara göre bölgedeki 3 bin 165 köyden 378 bin kişinin göç ettiği bildirilmişti.
        Ancak “bağımsız ve güvenilir” olduğu söylenen ancak adı açıklanmayan diğer kaynakların 2000 yılında verdikleri rakamlara göre ise terör nedeniyle bölgeden göçmüş insan sayısının 400 bin ile 1 milyon arasında olduğu belirtilmişti.
       
İKİ ATEŞ ARASINDA
       Bölgeden göçün başlıca “ekonomik” faktörlere dayandığı görüşünün savunulduğu açıklama bölümünde, yöre halkının “Türk güvenlik güçleri ve PKK’nın şantajı arasında kaldığı” ve bu durumun Batı’ya göçte önemli rol oynadığı hatırlatılmıştı.
       Raportör, PKK’nın “resmi makamlarla işbirliği yapan köylüleri öldürdüğü, çok sayıda köyü ateşe verdiği, çok sayıda köyü yağmaladığı, köylülerin yiyecek, mal ve erzaklarına el koyduğunu” da açık bir dille ifade etmişti.
       
GAP’A ÖVGÜ
       Abdullah Öcalan’ın yakalanışından bu yana bölgede durumun normale dönmeye başladığının da belirtildiği raporda, GAP sayesinde çok sayıda geri dönüş projesinin finanse edilmeye başlandığı anımsatılmıştı.
       Raportör, Türk makamlarının verdiği rakamlara dayanarak, raporun hazırlandığı tarihe kadar köylerinden zorla göç etmiş 173 bin Kürt kökenlinin geri dönüş için yardım talebinde bulunduğunu, bunlardan 26 bin’ine yardım edildiğini bildirmişti.
       Bölgede yılar süren terör nedeniyle ekonominin çöktüğü, altyapı eksikliği bulunduğu, sanayinin işlemediği ve önemli bir işsizlik sorunu yaşandığı gözlemleri de aktarılmış, 3 milyon 5 bin kişiye iş olanağı yaratması öngörülen GAP’ın bölgenin yeniden yapılandırılması için büyük bir fırsat olduğuna işaret edilmişti.
       Raportör ayrıca Avrupa ülkelerinin yatırım için bu bölgeye öncelik vermeleri çağrısında da bulunmuştu.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları