Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 13:51 TS 13 Tem., 2000
Köşk’te yolsuzluk davasına devam
Köşk’ün eski İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Gülizar Baysal’ın da bulunduğu 8 kişinin yargılandığı yolsuzluk davasında, 7. Ağır Ceza Mankemesi’nin kararı beklenecek.
Ankara
AA
13 Temmuz — Cumhurbaşkanlığı’nın, Köşk’ün eski İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Gülizar Baysal’ın da aralarında bulunduğu 8 kişiden, Köşk’e malzeme alımında Hazine’yi zarara uğrattıklarını belirttikleri 70 milyar 731 milyon 732 liranın tahsili istemiyle açtığı davaya devam edildi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Mahkeme, Baysal’ın aralarında bulunduğu 10 sanığın, “Devlet alım-satım ihalesine fesat karıştırdıkları” gerekçesiyle yargılandıkları davanın sonucunun beklenmesine karar verdi. Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, davacı Cumhurbaşkanlığı’nın avukatı ile davalıların avukatları katıldı.
       Yargıç Bülent Çınar, davalılar Uğur Yegül ve Cemal Akay’ın avukatlarının hazırladığı cevap dilekçelerini okudu. Çınar, Gülizar Baysal’ın da aralarında bulunduğu 10 sanığın, “devlet alım-satım ihalesine fesat karıştırdıkları ve bu suça iştirak ettikleri” gerekçesiyle Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları davada, emekli Sayıştay Uzman Denetçileri Hasan Türkmen, Ayhan Evrensel ve Özden Erdemir tarafından hazırlanan bilirkişi raporunun mahkemeye geldiğini belirtti. Davalı avukatları bilirkişi raporunu inceleyerek, beyanda bulunmak için süre istediler.
       Yargıç Bülent Çınar, davalı avukatlarına 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nden gelen bilirkişi raporu konusunda beyanda bulunmaları için 10 gün süre verilmesine karar verdi.
       Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davanın sonucunun beklenmesini kararlaştıran Yargıç Çınar, duruşmayı erteledi.
       
DAVA DİLEKÇESİ
       Dava dilekçesinde, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nde görevli 8 kişinin, Köşk’e mal ve hizmet alımında devleti zarara uğrattıklarının Devlet Denetleme Kurulu’nun 7 Şubat 1999 tarihli raporu ile tespit edildiği bildiriliyor.
       Dilekçede, 1998 yılında Güreller Firması’ndan yapılan alımların 1998 yılı Bütçe Kanunu ile belirlenen pazarlık limiti olan 2. 5 milyar altında kalacak şekilde parçalara bölünerek gerçekleştirildiği ifade edilerek, 2886 sayılı Kanun’un 50. maddesi uyarınca pazarlık usulünde teklif almanın belli bir şekli olmadığı halde, alımlarda kapalı teklif usulü ile ihale yapılıyormuş izlenimi yaratılmak istendiği kaydediliyor.
       Güreller Firması’ndan alınan mallara ilişkin faturaların ödeme belgesine bağlanan nüshaları ile firmada kalan nüshaları arasında tarih farklılıkları bulunduğunun tespit edildiği kaydedilen dilekçede, firma faturalarının Personel İdari ve Mali İşler Başkanlığı’na tarihsiz olarak verildiği, ödeme evrakının durumuna göre uygun tarihlerin sonradan fatura üzerine yazıldığının anlaşıldığı vurgulanıyor.
       Dilekçede, 1500 adet “radyo kasetçaların”, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) aracı kurum olarak kullanılarak yüksek fiyatla Güreller Firması’ndan alındığı ifade edilerek, firmanın, 11 milyar 761 milyon 875 bin liraya başka bir şirketten aldığı radyo kasetçalarları DMO’ya 29 milyar 335 milyon liraya sattığı, DMO’nun da karını ilave ederek Köşk’e 35 milyar 424 milyon liraya sattığının anlaşıldığı bildiriliyor.
       Dilekçede, 15 Eylül 1999 tarihine kadar Türkan Çeyiz, Alpin Çiçekçilik, Özer Ticaret, Fogermak ve Bilsan Billuriye Firmaları’ndan yüksek fiyatla eşya ve mal alındığı ifade edilen dilekçede, “Piyasadaki en yüksek fiyat baz alındığı halde, Türkan Çeyiz Firması’nın fatura birim fiyatlarının, bazı hallerde piyasa fiyatlarının yaklaşık yirmi kat fazla olduğu tespit edilmiştir” deniliyor.
       Dilekçenin sonunda ise 70 milyar 731 milyon 732 bin lira Hazine zararının yasal faiziyle davalılar eski İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Gülizar Baysal, eski Mali İşler Müdürü Fevzi Yıldırım, eski Muhasebe Müdürü Cemal Akay, eski Park ve Bahçeler Müdürü Mehmet İkincikarakaya, Eski Sosyal Hizmetler Müdürü Erkan Dağdelen, eski İhale komisyonu üyeleri Hulusi Arslan, Baysın Canpolat ve Uğur Yegül’den müştereken ve müteselsilen sorumlulukları oranında tahsil edilmesi isteniyor.
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları