Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 17:27 TS 14 Tem., 2000
Nem oranı sıcaklık hissini etkiliyor
Son yılların en sıcak günlerinin yaşandığı bugünlerde, canlı yaşamını sıcaktan çok, nisbi nem oranının yüksekliği olumsuz yönde etkiliyor.
Gaziantep
AA
13 Temmuz — Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü verileri ve çeşitli kaynaklardan derlediği bilgiye göre, yüksek nisbi nem, sıcaklığın etkisini önemli ölçüde artırıyor. Gölgede olmak koşulu ile 30 derece sıcaklık, nisbi nem yüzde 40 olursa 29, yüzde 100 olduğunda ise 44 derece olarak hissediliyor. Nisbi nem yüzde 40 olduğunda 43 derece olarak hissedilen 38 derece sıcaklık, nisbi nem oranı yüzde 65 olduğunda 58 derece olarak kendisini hissettiriyor. Güneş altına çıkıldığında, hissedilen sıcaklık 10 derece kadar artıyor. 39 derece sıcaklık yüzde 60, 40 derece sıcaklık yüzde 55, 41 derece sıcaklık yüzde 50, 42 derece sıcaklık yüzde 45, 43 derece sıcaklık ise yüzde 40 nisbi nem olduğunda, 58 derece olarak hissediliyor. Nisbi nem oranı arttıkça, hissedilen sıcaklık derecesi de yükseliyor.

   
 
       
    MSNBC News Depremzede çadırında ısı; 53 derece
MSNBC News İstanbul'da sıcaklar hastanelik etti
MSNBC News Barajlarda alarm, enerji krizi kapıda
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Hissedilen sıcaklık 54 derece ve üzerine çıkınca, ısı ve güneş çarpması, termal şok ve benzeri sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Hissedilen sıcaklık 41-53 derece arasında olduğunda, güneş çarpması, ısı krampları ve ısı bitkinliği görülebiliyor. Hissedilen sıcaklık derecesinin daha az olması halinde, fiziksel etkinlik ve şartlardan etkilenme süresine bağlı olarak kuvvetli termal stres ile birlikte güneş çarpması, ısı krampları ve yorgunlukları, halsizlik, sinirlilik, dolaşım ve solunum sisteminde rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Bu rahatsızlıkların genel belirtileri arasında, deri kızarması, su toplaması, şişme, ateş, baş ağrısı, kan basıncında hızlı düşüşe bağlı bayılma, karın kaslarında ve özellikle bacaklarda kramplar, aşırı terleme, vücudun tuz kaybı, baş dönmesi, halsizlik, soluk bir yüz, zayıf ya da hızlı nabız, kusma, uyuşukluk, şaşkınlık ve bilinç kaybı bulunuyor. Isı rahatsızlıklarına ilişkin belirtiler görüldüğünde, etkilenen kişiye eğer deri su toplamamışsa öncelikle duş aldırılması gerekiyor.
tablo
Sıcaklık ve nem oranı tablosundan, hangi ısı, hangi nem oranı ortamında kaç derece olarak hissedildiğini tablodan görebilirsiniz. Renklendirilmiş hücreler, insan sağlığı açısından hissedilen sıcaklığın tehlikeli olup olmadığını gösteriyor.
       
       
DİĞER ETKİLERİ
       Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan “İklim Değişikliği ve El Nino” başlıklı kitapçıkta, global sıcaklığın, doğal ve insan kaynaklı faktörler nedeniyle 2100 yılına kadar 1-3,5 derece arasında artacağına dikkat çekiliyor. 2100 yılına kadar ortalama deniz seviyesinin 15-95 santimetre arasında artacağı belirtilen kitapçıkta, iklim değişikliğinin insan sağlığını direkt etkileyeceği ifade ediliyor. Küresel ısınma nedeniyle hastalıkların artmasının beklendiği kaydedilen kitapçıkta, “Isı dalgalarının süresi ve yoğunluğu, seller, fırtınalar ve diğer iklimsel olaylar nedeniyle yaralanmalar, fiziksel rahatsızlıklar ve ölümler ortaya çıkabilir. Daha yüksek sıcaklıklar, böcek ve diğer hastalık taşıyıcılarının daha fazla yayılmasını sağlayacak. Gıda ve suya bağlı bazı hastalıklar artacak” deniliyor.
        İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Dr. Saffet Sarı, İstanbul’da karada yaşanan yüksek sıcaklığın, deniz üzerindeki sıcaklık farkı nedeniyle hava kirliliği yoğunlaşmasına neden olabileceğini söyledi. Dr. Sarı, A. A muhabirine yaptığı açıklamada, standart olarak kentin bazı bölgelerinde yapılan ölçümlerde, ısının 45 dereceye kadar yükseldiğini, deniz suyu sıcaklığının ise 23-24 derece civarında olduğunu belirterek, bunun deniz üzerinde büyük bir sıcaklık farkı doğurduğunu ifade etti. Dr. Sarı, şöyle dedi:
       “Aşırı sıcaklarda kara ısınıyor. Dikey sirkülasyon sonucu sıcak hava yükseğe çıkıyor. Sıcaklığın, toz ve egzozla birlikte daha düşük ısıdaki deniz suyu seviyesinde çökmesi, hava kirliliği yoğunlaşmasına neden olabilir. Yoğunlaşmış bu katman, denizden karaya yatay olarak bakıldığında çizgi halinde, bütün bir sis tabakası şeklinde görülebilir. “
       
       
    MSNBC News Aşırı sıcaklar can aldı
MSNBC News Siesta'ya uluslararası işbirliği
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları