Home page
Haber Menüsü


Türker: IMF’den yıl sonuna dek 1.6 milyar $ kullanılacak
IMF’den alınan kredinin 8.6 milyar dolarlık bölümü vadesi gelen borçların ödenmesinde kullanıldı. Devlet Bakanı Türker, Bakanlar Kurulu’nda IMF kredilerinin kullanımı konusunda sunuş yaptı.
Ankara
AA
28 Ağustos— Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Masum Türker, uygulanmakta olan ekonomik program kapsamında IMF ile imzalanan yeni stand-by anlaşması uyarınca 2002 yılı Ocak-Ağustos döneminde 12.5 milyar dolar karşılığı 9.9 milyar SDR tutarında kullanım gerçekleştirildiğini bildirdi. Türker, yılın kalan döneminde 1.6 milyar dolar daha kullanılacağını söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Bakanlar Kurulu yeniden toplanacak
MSNBC News IMF çalışmalarında erteleme yok
MSNBC News IMF kredisi hesaplara girdi
MSNBC News IMF ile zorlu sonbahar
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Devlet Bakanı Türker, bugünkü Bakanlar Kurulu’nda IMF kredilerinin kullanımı konusunda sunuşta bulundu. Bakan Türker’in sunuşuna ilişkin yazılı metin basın mensuplarına da dağıtıldı.
       Türker sunuşunda, IMF tarafından sağlanan kredilerin bu Fon’un mevzuatı gereği krediyi kullanmakta olan ülkelerin rezervlerini desteklemek için merkez bankalarına aktarıldığını belirterek, bu kapsamda Merkez Bankası tarafından IMF kaynaklarından toplam 3.4 milyar dolar tutarında kullanım gerçekleştirildiğini kaydetti.
       
BÜTÇE FİNANSMANINDA DA KULLANILDI
       Ancak söz konusu program çerçevesinde 2001 yılı Mayıs ayından itibaren IMF’nin, ilk kez, verdiği kredilerin bütçe finansmanında kullanılmasına kısmen izin verdiğini anlatan Türker, bu kapsamda IMF kaynaklarından 11.3 milyar dolar tutarında kredi kullanıldığını açıkladı.
        Bakan Türker, kullanılan bu kredinin 9.6 milyar dolarlık kısmının bütçenin finansmanı için Hazine’ye aktarıldığını, kalan 1.7 milyar dolarlık kısmın ise Merkez Bankası rezervlerinin güçlendirilmesi amacıyla Banka hesaplarında kaldığını ifade etti.
       Türker, yeni Merkez Bankası Kanunu çerçevesinde 5 Kasım 2001 tarihinden itibaren Hazine’ce bankaya devlet iç borçlanma senedi ihraç edilmemesi nedeniyle 2002 yılında IMF’den kullanılan kaynağın yeni sisteme göre dış borç olarak doğrudan Hazine hesaplarına aktarıldığını kaydetti.
       Masum Türker, uygulanmakta olan ekonomik program kapsamında IMF ile imzalanan yeni stand-by anlaşması uyarınca 2002 yılı Ocak-Ağustos döneminde 12.5 milyar dolar karşılığı 9.9 milyar SDR tutarında kullanım gerçekleştirildiğini belirtti.
       
2002 YILI İLK DİLİM KREDİSİ
       Türker’in verdiği bilgiye göre, 7 Şubat 2002 tarihinde Hazine hesabına aktarılan 9.1 milyar dolarlık 2002 yılına ait ilk dilim IMF kredisinin, 3.7 milyar dolarlık kısmı ile 2001 yılında Hazine Müsteşarlığı’nca Merkez Bankası’na SDR karşılığı ihraç edilmiş olan, 2.96 milyar SDR tutarındaki devlet iç borçlanma senetleri erken itfa edilerek ödendi.
       3.5 milyar dolarlık kısmı ile de Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na nakit imkanı sağlanması ve bu yolla Fonun Merkez Bankası’na olan çok kısa vadeli borçlarının ödenmesi amacıyla, Fon’a daha önce Hazine’ce ihraç edilmiş olan özel tertip iç borçlanma senetlerinin bir bölümü işlemiş faizleriyle birlikte erken itfa edildi.
       Kalan 1.9 milyar dolar ile 18 Nisan ve 3 Temmuz tarihleri arasında giren 2.2 milyar dolar olmak üzere toplam 4.1 milyar dolarlık IMF kredisi bütçenin finansmanında iç ve dış borç ödemelerinde kullanıldı.
       
SON DİLİM REZERV OLARAK DURUYOR
       12 Ağustos 2002 tarihinde giren 1.1 milyar dolar tutarındaki dilim ise Hazine’nin geri ödeme riskini azaltmak ve bu suretle mali piyasalarda güveni sağlamak amacıyla rezerv olarak Merkez Bankası’ndaki Hazine hesaplarında tutuluyor.
       Bu çerçevede, IMF ile imzalanan stand-by anlaşması uyarınca 2002 yılında, bugüne kadar 12.5 milyar dolar tutarında kullanım yapıldı.
       2001 ve 2002 yıllarında gerçekleşen toplam kullanım 23.8 milyar dolar olurken, bu yılın kalan döneminde 1.6 milyar dolar ve 2003-2004 yıllarında da toplam 2.4 milyar dolar tutarında kullanım gerçekleştirilecek.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları