Home page
Haber Menüsü


Ecevit’ten ‘ulusal sol’ çağrısı
Başbakan Bülent Ecevit, demokratik ve ulusal solu özümseyenleri DSP çatısı altında birleşmeye çağırdı.
Ankara
NTV-MSNBC
    29 Ağustos —  Çağrısının bütün sola yönelik olmadığını belirten Ecevit, “Demokratik solu benimsemiş herkese kapımız açık” dedi. Solda olağanüstü bir belirsizlik olduğunu belirten Ecevit, YTP’yi sert bir dille eleştirdi. İstemihan Talay’ın “Biz solcu değiliz”, İsmail Cem’in de “Galiba sosyal demokratız” sözlerini anımsatan Ecevit, YTP’liler için “Kurdukları tabansız partilerde pusulasız kaldılar.” diye konuştu. Ecevit’in çağrısına Mümtaz Soysal ve Yekta Güngör Özden’in partilerinden olumlu yanıt geldi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       Seçim için geri sayım sürerken, Başbakan Bülent Ecevit’den de bir çağrı geldi. Birçok politikacı ve partilerin bir uçtan bir uca gittiğini belirten Başbakan, DSP dışındaki solun öteden beri “bölük pörçük” olduğunu söyledi. Ecevit, “Ulusal solcuları ve demokraktik solun bilincine varanları DSP’de birleşmeye çağırıyorum.” diye konuştu.
       
“YTP’LİLER PUSULASIZ KALDI”
       Başbakan, çağrısını bütün sola değil demokratik solu özümseyenlere yaptı. Ecevit, CHP ve YTP’yi üstü örtülü bir şekilde eleştirdi. DSP’yi bölmek için entrikaların tuzağına düşenlerin “boşlukta ve pusulasız” kaldığını kaydeden Başbakan, “Çağrınız DSP’den ayrılıp YTP’ye geçenleri kapsıyor mu?” sorusuna, “Demokratik solu özümsemiş herkese kapımız açık.” yanıtını verdi.
       
“MİLLİYETÇİ OLMAK AYIP DEĞİL”
       Ecevit, ulusal kavramıyla sol kavramının çelişmediğini belirterek, ulusal sol tabirinin “yadırganmasını yadırgadını” söyledi. Başbakan, ulusal solun tanımını şu sözlerle yaptı:
       “Batı Avrupa’daki sosyal demokrat veye sosyal partilerden hepsi milliyetçidir. Milliyetçi olmak ayıp değildir. Bizim ulusal soldan anladığımız Türk ulusunun bütünlüğünün, birliğinin haklarına sahip çıkmaktır. Solculuk buna engel değildir.”
       
“SEÇİMİ ERTELEME ZAMANI GEÇTİ”
       Daha önce seçim isteyenlerin şimdi seçimi kabus gibi görmeye başladığını ifade eden Bülent Ecevit, erken seçimi DSP’nin baştan beri istemediğini, ancak seçimi erteleme zamanının da geçtiğini ifade etti. Erken seçimin kaçınılmaz hale geldiğini belirten Ecevit, “Erken seçim kampanyasını açanların başında da Kemal Derviş geliyor. Derviş’in ekonomik proğaramını uygulanması bakımından zamana ihtiyaç vardı.” dedi.
       
“IMF PROGRAMI ULUSAL NİTELİKLİ”
       Ecevit, “Kemal Derviş’in hazırladığı ve IMF destekli ekonomik proğram ulusal nitelikli mi?” sorusuna ise “Ulusun iyiliği için geliştirilmiş programlar ulusal niteliklidir.” yanıtını verdi.
       Başbakan, “Seçimlerde istediğiniz sonucu alamazsanız siyaseti bırakmayı düşünüyor musunuz?” sorusunu ise, “Şu anda varsayımlar üzerine konuşmak istemiyorum. Biz kazanmak ve başarılı olmak için elimizden gelin yapmaya devam edeceğiz” diye yanıtladı.
  Ecevit'in çağrısına tepkiler
Bağımsız Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı Mümtaz Soysal, Ecevit'in ulusol solda birlik çağrısına sıcak baktığını açıkladı. Çağrının muhatabı olduğunu belirten Soysal, çağrıyı partisinin yetkili kurullarıyla konuşmak durumunda olduğunu belirtti. Üst düzey parti yetkililerinden ön kabul aldığına dikket çeken Soysal, Türkiye'ye döndüğünde çağrıya yanıt vereceklerini söyledi.
Ecevit'in çağrısına, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden'in kurduğu Cumhuriyetçi Demokrasi Partisi'nden de olumlu cevap geldi. Ecevit'in çağrısının ardından, iki parti yetkilileri arasında bir görüşme trafiği yaşandı. CDP Genel Başkan Yardımcısı Emekli Tümgeneral Osman Özbek, Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel ile görüştü. Özbek, görüşmenin olumlu bir havada geçtiğini belirtti.
DSP'den geçtiğimiz günlerde istifa eden Uluç Gürkan, çağrının önemli ama boş olduğunu söyledi. Başbakan’ın çağrısını zamanlama açısından ilginç bulduğunu belirten Uluç Gürkan, Ecevit’in bir kaç hafta önce kendilerinin birlik çağrısına olumsuz yanıt verdiğini hatırlattı. Gürkan, çağrılarının ulusalcılık ve namusluluk temelinde olduğunu ancak Bülent Ecevit’in buna karşı çıktığını belirtti.

       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları