Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 16:26 TS 12 Tem., 2000
“Kuşu Kalkmaz” şarkısı 3 TV kapattırdı
Sultana’nın seslendirdiği “Kuşu Kalkmaz” şarkısı nedeniyle Kral TV, Show TV ve Star’a 1 gün yayın durdurma cezası verildi.
Ankara
AA
12 Temmuz— RTÜK, şarkı ve klibi konusunda kendilerine yüzlerce başvuru geldiğini belirterek karara gerekçe olarak cinsellik üzerine kurgulanan klibin şarkı sözlerinde ahlak dışı argonun kullanıldığına dikkat çekti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sultana’nın seslendirdiği “Kuşu Kalkmaz” adlı şarkı nedeniyle Kral TV’nin yayını bir gün süreyle durduruldu. Aynı şarkının sözlerini kullanarak yayın yapan Show Tv ve İnterstar televizyonlarına birer gün yayın durdurma cezası, Number One televizyonuna da uyarı cezası verildi. RTÜK, bugün yaptığı toplantıda, İzleme ve Değerlendirme Dairesi’nin raporlarını ele aldı. Üst Kurul, değerlendirme sonucunda, Sultana’nın söylediği “Kuşu Kalkmaz” adlı parçanın, 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları hakkında kanunun 4. maddesindeki “genel ahlak, toplum huzuru ve Türk aile yapısına aykırı yayın yapılmamasına ilişkin” “d” bendine aykırı olduğuna karar verdi. Şarkı ve klibi konusunda ALO RTÜK’e gelen yüzlerce başvuru üzerine inceleme başlatan RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi’nin konuya ilişkin raporunda, Kral TV’de yayınlanan söz konusu şarkının klibinde, “Tanga bir bikiniyle dans eden kadının arkadan flulaştırılarak yansıtılan görüntüsünde erotik danslara alkol ve sigara içen insanlar ile başlarından aşağıya şampanya dökülen insanların görüntülerine” yer verildiği kaydedildi. Raporda ayrıca, “Ayrıca, cinsellik üzerine kurgulanan klibin şarkı sözlerinde ahlak dışı argo, küçültücü, seviyesiz, kalitesiz ve gençleri zihinsel ve ahlaki yönden olumsuz bir biçimde etkileyebilecek sözcüklerin yoğun bir biçimde kullanıldığı görülmüştür” denildi.
SHOW TV’Yİ AYDIN’IN SÖZLERİ YAKTI
       Öte yandan, Show TV’nin “Pazar Keyfi” programında şarkıcı Aydın başta olmak üzere bazı sanatçıların “Kuşu Kalkmaz” şarkısı üzerine yaptıkları bazı konuşmalar da Show TV’ye yayın durdurma cezası getirdi. RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi’nin konuya ilişkin raporunda da değişik saatlerde yayınlanan, sunuculuğunu Özlem Kızılkaya’nın yaptığı “Pazar Keyfi” programında “Kuşu Kalkmaz” klibiyle ilgili olarak sanatçılar arasında yaşanın söz düellosu konusunda ALO RTÜK hattına yoğun şikayetler geldiği kaydedildi. Raporda, klibe ilişkin görüşleri sorulan şarkıcı Aydın’ın “Türkler’in kuşu kalkar kardeşim, bütün Avrupa bunu bilir” dediği ve yanındaki manken arkadaşı Esra Balamir’e de “Sen hiç gördün mü, kuşu kalkmaz, gördün mü Türkiye sınırları içinde” şeklinde sözler sarfettiği belirtildi. Pazar Keyfi programının 2 Temmuz’da yayınlanan bölümünde de ünlü sunucu Mehmet Ali Erbil’in İzmir’deki bir gösterisinde bir yandan da el işareti ile destekleyerek “kuşu kalkmaz, kuşu kalkmaz” sözlerine yer verilen raporda, ayrıca şarkıcı Arto’nun da, “Bence bu İsmail’in kuşu olabilir” ve “Bilmiyorum ki İsmail’in kuşu kalkıyordur” ifadesini kullandığı bildirildi.
       
ERBİL’İN SÖZLERİ
       Mehmet Ali Erbil’in “Kuşu Kalkmaz” şarkısı üzerindeki yorumları, İnterstar Televizyonu’na da bir gün yayın durdurma cezası verilmesine neden oldu. İzleme Değerlendirme Dairesi’nin konuya ilişkin raporunda, İnterstar Televizyonu’nda 2 Temmuz’da yayınlanan ana haber bülteni ve gece hattında, “ünlü showmen Mehmet Ali Erbil seçimini yaptı. Uzun zamandan beri kamuoyunu ikiye bölen Mehmet Ali’nin aşk polemiğine yine son noktayı koyan Erbil oldu, tabii yeni bir polemik yaratarak. Erbil’in gerçek aşkını biz açıklayalım, kararı siz verin: Kuşum Aydın. Bakalım bu açıklamaya ünlü kuşumuz nasıl bir şakımayla yanıt verecek” şeklinde magazin habere yer verildiği belirtildi. Erbil’in programdaki, “Şu anda size bir tiyo veriyorum, kiminle beraber olduğumu ilk kez İzmir’de açıklayacağım: Aydın’la beraberim” sözlerine yer verilen raporda, Erbil’in “Bir de yeni şarkı çıktı duydunuz mu? Kuşu kalkmaz. Bu şarkıyı kimin için yazdılar bilmiyorum. Türkiye’de böyle bir problemimiz yok Allah’a şükür” derken bir yandan da el ve kalça hareketiyle tarif yaptığı kaydedildi. Raporda, ayrıca Erbil’in kameramanı işaret ederek, “Arkamda fordçu gibi dolaşır” dediği ve izleyiciler arasında dolaşarak bir erkek izleyicinin kucağına oturarak ona sarıldığına da işaret edildi. Üst Kurul’un kapatma gerekçesini oluşturan İzleme ve Değerlendirme Dairesi raporunda, “Kuşu Kalkmaz” şarkısının sözlerine de yer verildi.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları