Home page
Haber Menüsü


Animasyon sanatında son gelişmeler
 
Son bir ayda vizyona giren Scooby Doo, Stuart Little ve Spirit gibi filmler animasyon sanatına ilişkin merak edilenleri birkez daha akıllara getirdi.  

 
NTV
25 Ağustos—  Eskiden çizgi-film denince akla Pazar sinemasından önce oynayan renkli Mickey filmleri gelirdi. Oysa gelişen teknoloji ve sınırsız hayalgücü sayesinde ortaya daha komplike yapımlar çıkıyor. Bu alandaki gelişmeleri ve gelinen son notktayı bu işin Türkiye’deki en önemli isimlerinden olan Ali Murat Erkorkmaz ile konuştuk.

   
 
       
    MSNBC News Oyuncak Hikayesi - 2
MSNBC News Atlantis: Kayıp İmparatorluk
MSNBC News Bu film çok sevildi: Chicken Run
MSNBC News Dinozorun hayatta kalma çabası
MSNBC News Animasyonda yeni boyut: Titan A.E.
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
Scooby Doo

       Son yıllarda vizyonda Walt Disney yapımı çizgi-sinema izlemek sinemaseverler için hiç de yadırganmayacak bir alışkanlık oldu. Aslan Kral, Space Jam derken diğer film şirketleri de animasyon filmlerin izleyici kitlesinin farkına vardılar. Artık box office listelerinde beyazperdenin en iyi filmleriyle yarışan animasyon filmler var. Üstelik bu piyasada rekabet de var.
Spirit

       Scooby Doo, Stuart Little ve Spirit’i animasyon filmler içinde nasıl değerlendiriyorsunuz?
       “Animasyon filmlerde son zamanlarda yeni birşey gözleniyor. Üç boyutlu filmler animasyonların canlı çekimlerin üzerine bindirilerek yeni bir yöntem elde edilmesi. Yani gerçek dünyaya çizgi karakterlerin adapte edilmesi. Hatta o halde ki gerçek dünyayı bunun üzerine kurar hale geliyorlar. Bunun örneklerini sık sık görmeye başladık çünkü bunların yapımları daha kolay. Yani bilgisayarlara yükleniyor. Bu arada daha kolay derken teknik olarak daha kolay; yoksa sanatsal açıdan aynı zorluğu taşıyor tabii. Yeni gelen bu üç filmde de bunu izliyoruz. Spirit’in hareketleri tamamen gerçek bir attan alınarak hazırlanmış. Bilgisayar yardımıyla yapılmış ve sanatçıya büyük avantaj sağlıyor çünkü daha hızlı çalışma yöntemleri getiriyor.


Stuart Little 2
       Stuart Little’daki gibi bir fareyi normal dünyaya sokabiliyorsunuz. Bunu yaparken etrafı hiç düşünmüyorsunuz. Normal bir film çeker gibi çekiyorsunuz onun üzerine monte ediyorsunuz. Hepsinin lezzeti ayrı. Benim şunun lezzeti daha iyi diyecek bir halim yok. Ama insanın hayal gücünü en çok çekiştiren, uzaklara götürebilen hepsinin insanın hayal gücüye yapıldığı şeyler.
       Bu tip animasyon filmlerini en çok kimler izliyor?
       İlginç bir nokta var. Ülkelere göre değişiyor bu. Örneğin Japonya’da daha çok büyükler tarafından tercih ediliyor. Üniversite öğrencileri odak noktası. Çocuklar diye bakılmıyor ama çocuklar için de animasyon yapılıyor tabii. Yüzlerce şirket var.
“Türkiye’de büyük insanların çizgi-film izlemesi bir utanma meselesi”

       Kültürlere göre değişiyor. Mesela Türkiye’de bu bir utanma vesilesi. Yani büyük insanların çizgi-film izlemesi bir utanma meselesi. Ve bu bilindiği için de daha çok çocuklara yönelik animasyonlar getiriliyor. TV’lerde de böyle filmler oynuyor. Sanatsal animasyonlar gösterilmiyor. Halbuki animasyon beş yaşındaki çocuk için de yapılabilir, yaşlılar için de yapılabilir. Yapılıyor da. Bizde bunun örnekleri olmadığı için ‘mickey filmi’ ismi altında çocuklara yönlendirildiği için aşağılanıyor. Sinemaya gittiğinizde sadece çocukları getiren büyükleri görüyorsunuz.
       Şimdi yeni bir jenerasyon başladı. Gençler animatör olmak istiyor ve bu tür filmleri takip ediyorlar. Bu yeni bir başlangıç ve az sayıdalar. Büyüker için yapılan animasyon filmler Türkiye’ye geldiği zaman biz de bunun bir sanat dalı olduğunu keşfedip sinemaya gideceğiz, TV’de arayacağız.
       Çizgi film bütün sanat dallarının içeren tek sanat dalıdır. İçinde, müzik, resim, sinema, pandomim, tiyatro, mimarlık, herşey vardır. Hepsini içine koyduğunuz zaman bir çizgi film elde edersiniz. Dünyada böyle kabul ediliyor, biz öyle bakmıyoruz.
“Çizgi film bütün sanat dallarının içeren tek sanat dalıdır. İçinde, müzik, resim, sinema, pandomim, tiyatro, mimarlık, herşey vardır”

       
       Dreamworks birkaç sene önce ‘Mısır Prensi’nin yaptıktan sonra ‘bu türün son örneğiydi’ deyip daha 3 boyutlu görüntülere yöneleceğini söylemişti ama Spirit’te aynı şey devam ediyor. Ne düşünüyorsunuz?
       Bu yanlış bir düşünce. Dreamworks adına bu ancak bir dedikodu olabilirdi. Kalem kağıt mürekkep gibi bilgisayar da sadece bir araçtır. Çizgi filmer çok pahalı olduğu için ucuza maletme yöntemine gidildi ama insanlar belli birşeyi görüp beğendikten sonra o kalitenin üstüne çıkmak istiyor. Bu standardı ortaya koyan birtek şey vardır: Hayalgücü. Hayalgücünü bilgisayarla sınırlayamazsınız. Bu gün basit çizgiler vardır. Araçlar gelişibilir, değişebilir ama mutlaka el çizimi veya farklı yöntemler kullanılacak.
       Animasyonda yeni eğilimler ya da bir sonraki aşama ne olacak?
       Herkes yeni birşey üretmeye çalışıyor pazarda yer edinebilmek için. Ben de ciddi bir çalışma içerisindeyim. Bütün dünyaya kabul ettirdik, arka arkaya iki büyük ödül aldık. 2000 yılı sonunda ’20. yy Animasyon Zirvesi’ yapıldı. En iyi on çizgi-film yapım şirketinden biri seçildik. Ben de en iyi on animatören biri olarak değerlendirildim. ‘Film effects’ dalında da dünya birincilği aldık. Ortaya koyduğumuz şey şuydu: Karakterlerin ne yapacağını tanımlıyorsun. Kendi kişilikleri var. Bizim kontrol edemediğimiz karakterler (Uncontrollable Characters) bunlar. Konunun ismi de Beyond 2001. Karakterlerin ne söyleyeceğini, bilmeyelim ve insan gibi davransın. Kendi hareketlerini kendi, mekanını kendi belirlesin.
“Sanat kültürü olmayan bir ülkede böyle bir sanata para koyacak firma yoktu ama şimdi bundan para kazanılabileceğini düşünen insanlar yatırım yapmaya başlıyor”

       2,5 senedirbunun üstünde çalışıyorum. Güzel örnekler elde ettik. Text’i okuyarak yerlerini belirleyebiliyorlar. Mükemmel değil ama standardın çok üstünde. Mükemmel olabilmesi için diyaloglarını ve konuyu üretebilmesi gerek. Grim diye bir program bu ve üzerinde çalışmayı sürdürüyoruz. Eğer hesaplar tuturasa günde 1,5 trilyon konu yaratacak gibi. Bu bittiği zaman gerçek zamanda film üretilecek. Herkese özel konulu özel animasyonlar olacak, karakterler ne istiyorsa onu yapacak. Yani yapay zeka ile bilgisayar ortamında üretilmiş ilk filmler olacak.
       Teknolojideki farklı eğilimleri istiyorlar. Hologramik animasyon peşindeler. İnternet üzerinden gerçek zamanda bir animasyon sağlayabilir miyiz diye çalışmalar var. Bir de sanatsal yönü var. Bunun sınırı yok. Herkes farklı birşey deniyor. Noktayla yapılan animasyonlar var, çok kalabalık gerçek animasyonlar.
       Biraz da Shrek ve Toy Story’den bahsedelim. Ne düşünüyorsunuz?
       Shrek ve benzeri filmlerin yapımcıları belli bir yaş ve kültür grubuna dahil. Bu insanlar bu tür filmleri yaparken çocuk gözüyle bakmıyor, kendileri eğlenmek için yapıyor. Kendi boyutlarında senaryolar yazıyorlar, karakterleri ona göre tasarlıyorlar. Bu gerçekçiliği görebiliyorsunuz filmlerde. Hoş karakterler, çok farklı ve büyükler için. Çocuk karakterleri değil.
       Örneğin Shrek’teki karakterler çok gerçekciydi. İnsan gibi davrandılar. Bilgisayarın gücü sonuna kadar kullanıldı ve bence bütün bu filmler büyükler için yapıldı. Kendileri çin zevk alarak yaptılar. Benim de çok hoşuma gidiyor. Ben de harşeyi önce kendim için yaparım. Tabii bazen kendimi çocuk olarak da düşünürüm.
Chicken Run

       Chicken Run’ın yapımcısı Nick Park, daha önce yaptığı dizileriyle ünlenmişti. Çamur animasyonu (clay animation) dalında çok başarılı. Yaptığı dizilerin başarısı üzerine Chicken Run’ı yaptı. Bunun karakterleri extremden uzak gerçek insan gibi davranan karakterlerdir. Bütün dünya bunun keyifle izledi. Teknoloji olarak da çok farklıdır. Ne el çizimi ne bilgisayar animasyonu. Tamamen çamur animasyonu. Gerçi bilgisayar yardımı da var. Nick farklı bir kültür insanı. Bun da yansıtır yaptığı işlere. Bir asalet vardır. Nüanslar, bakışlar... çok farklı...
“İyi bir animasyon ve iyi bir reel film benzer bütçeler gerektiriyor. Ama animasyonun çok düşük bir bütçeyle süper bir film olma şansı da var”

       Animasyon ve animasyon olamyan filmler prodüksiyon ve para açısından ne kadar farklı?
       Animasyon çok pahalı. Bir yığın eğitilmiş insan gerekiyor. Bu işte ucuz ürün elde edmiyorsun, zaten ucuz ürün satılmaz diye bir kanı var. Bazen de neredeyse bedavaya bir animasyon ürün sağlayabiliyorsunuz. Bir noktayı hareket ettirerek çok güzel şeyler yapabiliyorsunuz.
       Son zamanlarda bilgisayarlar çok ucuzladı, çocuklar da kendi bilgisayarlarında animasyon üretebiliyorlar. Animasyon filmleri bayağı ucuza maledilebiliyor.
       Örneğin animasyonda kullanmak istediğim ilk bilgisayarın yıllık kirası 2,5 milyon dolardı. Kim ulaşabilirdiki buna? Bu gün o makinenin belki on misli kapasitesindeki bir makineye bu fiyatın çok altında ulaşabiliyorsunuz. Hızla kullanırlık derecesi artıyor. Bu da animasyonu ucuzlatıyor.
Final Fantasy
       Ama iyi bir prodüksiyon 50-60 milyon dolar civarında. Final Fantasy, süper bir prodüksiyon. Bunun için 100 milyon dolarlar konuşuluyor. Toplam bütçesi sanırım 200 milyon doların üzerinde. Reel filmler de ucuz değil. 1 milyon dolara da yapılabilir ama ortalama 300-35 milyon dolar civarında oluyor.
       İyi bir reel film için 80-90 milyon dolarlık bütçelerden sözediliyor. İyi bir animasyon film ve reel film benzer bütçeler gerektiriyor. Ama animasyonun çok düşük bir bütçeyle süper bir film olma şansı da var. Giderek de ucuzadığı için özellikle bizim ülkemizde hızla gelişeceğini düşünüyorum.
       Sanat kültürü olmayan bir ülkede böyle bir sanata para koyacak firma yoktu ama şimdi bundan para kazanılabileceğini düşünen insanlar yatırım yapmaya başlıyor. Dünyaya açılma dönemi başlıyor Türkiye’nin. Türkiye’de de bu başlayacak üstelik bu süreç içinde o kadar ucuzlayacak ki milyon dolarlar yerine daha basite bu işi halledebileceğiz....
       Konuyla ilgilenenler için öneri:
       Ali Murat Erkorkmaz ve ekibinin çalışmalarını martianimation.com adresinden takip edebilirsiniz. Erkorkmaz’ın kendi internet sitesi alimurat.com ise sanatçıyla ilgili ayrıntılı bilgileri içeriyor.
       
       
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları