Home page
Haber Menüsü


Iraklı muhalif örgütler
Irak’ta 1979 yılından beri hüküm süren Saddam Hüseyin yönetimine muhalif örgütler iki ana grupta toplanıyor: Ulusal çapta faaliyet gösterenler ve Kürt örgütleri.
NTV-MSNBC
Saddam rejimine karşı mücadele eden başlıca örgütler; Irak Ulusal Kongresi, Irak Demokratik Forumu, Kürdistan Demokratik Partisi, Kürdistan Yurtseverler Birliği ve Irak Komünist Partisi olarak gösterilebilir.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
IRAK ULUSAL KONGRESİ
       Saddam yönetimini, Irak’ı yokoluşun eşiğine getirmekle ve bu ülkedeki sivil toplumu ortadan kaldırmakla suçlayan Irak Ulusal Kongresi (INC), çok sayıda muhalif örgütü bünyesinde barındırıyor. Demokratik, anayasal, parlementer ve çoğulcu bir rejim için mücadele ettiğini belirten INC, Irak’ın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını da savunuyor.
       INC; Sünniler, Şiiler, Hristiyanlar ve Kürtler olmak üzere, Irak’taki tüm dini ve etnik grubun özgürlüğü için faaliyet gösterdiğini iddia ediyor.
       Irak’a operasyon ihtimalinin belirmesiyle, Amerikalı ve İngiliz yetkililerle yakın temasa geçen INC, “Saddam karşıtı mücadelede uluslararası topluluğun desteğini kazanmayı” da hedefliyor.
       INC, 1992’den beri, Avrupa ve Ortadoğu’da toplantılar düzenliyor. İlk toplantısını Haziran 1992’de Viyana’da gerçekleştiren örgüt, ağırlıklı olarak Kuzey Irak ve Londra’da faaliyet gösteriyor.
       
IRAK DEMOKRATİK FORUMU
       
Irak Demokratik Forumu (IFD), ulusal çapta etkinlik gösteren bir diğer muhalefet örgütü olarak karşımıza çıkıyor. Şiddet karşıtı bir örgüt olan IFD, kendisini “kar amacı gütmeyen siyasi bir hareket” olarak tanımlıyor. 1998’de ABD’de kurulan bu örgüt, uluslararası çapta faaliyet yürütüyor.
       IFD’nin önemli hedefleri arasında şunlar bulunuyor:
* Irak halkının Saddam’a karşı yürüttüğü mücadele için dünya çapındaki karar alıcılar ve siyasi örgütlerin desteğinin kazanılması
* Irak halkının içinde bulunduğu durum konusunda uluslararası bir bilinçlenme sağlanması
* Mevcut Irak yönetimine destek veren ülkelerde kamuoyunun gerçekler hakkında bilgilendirilmesi
* Iraklı muhalif gruplar arasında işbirliğinin sağlanması, bu gruplar arasında farklılıklar bulunmasına rağmen, özgür ve demokratik bir Irak hedefi için koordinasyonun sağlanması
       
KÜRDİSTAN DEMOKRATİK PARTİSİ
       
Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği’yle beraber, en önemli iki Kürt grubunun arasında yer alıyor. Kürtlerin bir millet oluşturduğunu savunan KDP, Irak’ta federal bir yapının ve bir ‘Kürt Ulusal Meclisi’nin kurulmasını öngörüyor.
       KDP ayrıca, “Türkiye, İran, Suriye ve Rusya’daki Kürtlerin ulusal hakları için verdikleri mücadeleyi desteklediğini” de belirtiyor. KDP, Kürtlerin 1’inci Dünya Savaşı’nın ertesinde, kendi kaderini tayin hakkından yoksun bırakıldığını ve yaşadıkları bölgenin paylaşıldığını savunuyor. Örgüt, Kürtlerin dünyada ulusal haklarından yoksun en kalabalık halk olduğunu da öne sürüyor.
       
KÜRDİSTAN YURTSEVERLER BİRLİĞİ
       
Celal Talabani liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kuzey Irak’ta egemenlik için yıllarca KDP ile mücadele etti. Bu mücadelede kanlı çatışmalara da taraf olan KYB, değişen şartlar doğrultusunda, kimi zaman bazı bölge ülkelerine yakınlaştı, kimi zaman diğer ülkelerle sıcak ilişkiler kurdu.
       Örgüt, hedeflerini şöyle açıklıyor:
* Diktatörlük, işgal, dini ve sınıfsal baskıya karşı; demokrasi, eşitlik ve özgürlük için mücadele etmek
* İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin hayata geçirilmesi
* Kürt halkının, kendi kaderini tayin hakkını elde etmesi
* Kitle imha silahlarının ortadan kaldırılması
       
IRAK KOMÜNİST PARTİSİ
       
Irak Komünist Partisi (IKP) 1934’te kuruldu. Irak’ta 1963’te Baas rejiminin kurulmasının ardından, partinin faaliyetleri büyük ölçüde sınırlandı, liderleri suikastlere uğradı. 1980’de partinin varlığı resmi olarak sona ermekle beraber, Saddam rejimi IKP üzerindeki baskısını sürdürdü. Ülkenin kuzeyinde silahlı direniş yürütmekle suçlanan IKP, İran-Irak Savaşı sırasındaki muhalefetinden dolayı ihanet suçlamasına maruz kaldı.
       Irak’taki otoriter yönetime karşı muhalefetini sürdüren IKP, mevcut rejimle halk kitleleri arasında büyük bir uçurum açıldığını savunuyor. IKP, siyasi gücün Saddam ve ailesinin elinde toplanmasına karşı çıkıyor. Gücü elinde bulunduran bu dar kesimin iç mücadelelerine ve rejimin bünyesinde barındırdığı çelişkilere dikkat çeken IKP, halkın artan direniş ve mücadelesinin, rejim liderlerini endişeye sevkettiğini öne sürüyor.
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları