Home page
Haber Menüsü


100 yıl sonra Leni Riefenstahl
Sinema tarihine Hitler’in film yapımcısı olarak geçen ve propaganda sinemasının en başarılı örneklerini veren ünlü Alman yönetmen 22 Ağustos’ta 100. yaşını kutlayacak.
NTV-MSNBC
    20 Ağustos—  Dansçı, aktris, senarist, yönetmen, fotoğrafçı ve sporcu olarak verilmiş yüzlerce eserle, dolu dolu geçen bir yüzyıl... Riefenstahl yaptıklarından gurur duyuyor ve “bir gün gerçeği anlayacaklar” diyor; “...Hayatım boyunca çok çalıştım ve yaptıklarım hep takdir edildi...”  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ünlü Alman yönetmen, dansçı, aktris, dalgıç, senarist, fotoğrafçı Leni Riefenstahl. Dünyanın bugüne kadar belki de üzerinde en çok tartışılan yönetmeni 22 Ağustos’ta 100. doğumgününü kutlayacak.
'Olympia' filminin çekimleri sırasında 40 kameraman görev aldı

       Adolf Hitler için çektiği belgesel filmler ona uluslararası bir ün getirdi ancak savaş sonrası dönemde onu birzamanlar göklere çıkaran bu belgeseller yüzünden savaş suçlusu olarak yargılandı. Sanatçı, herşeye rağmen; 100. yaşında bile yaptıklarından gurur duyduğunu söylüyor.
       Bir zamanlar The Saturday Evening Post tarafından adı ateşli bir Nazi yanlısı olarak anılan Riefenstahl, Hitler için yaptığı çalışmalardan pişmanlık duymadığını, Nazi Almanyası’nın tasvir edildiği belgesellerin de savaş sonrası dönemin fotoğrafları gibi birer sanat ürünü olduğunu, propoganda amacı taşımadığını söylüyor.
       Riefenstahl, verdiği nadir röpörtajlardan birinde Hitler’i ve Nazi Partisi’ni yücelttiği için Alman Halkı’ndan özür dilemesi gerektiğine ilişkin yaygın görüşü benimsemediğini söylüyor. Sanatçı, filmlerinin Nazi Almanyası’nı ve ideolojisini meşru gösteriyor olmasından çok sanatsal alanda kazandığı başarılar üzerinde durmayı tercih ediyor.
Olympia'nın çekimleri sırasında 15 kilometre film kullanıldı. Riefenstahl montajı kendisi yaptı.

       
İRADENİN ZAFERİ
       The Associated Press’e Münih yakınlarındaki evinden telefonla verdiği röpörtajda “neden özür dilemek zorunda olduğumu bilmiyorum” diyor sanatçı ve ekliyor: “Triumph of The Will- İradenin Zaferi’ni yaptığım için mi özür dilemeliyim? Bunu yapmam çünkü film büyük ödül kazandı. Yaptığım birçok film büyük ödül kazandı”. (“İradenin Zaferi” 1935 Venedik Uluslararası Film Festivali’nde altın madalya, 1937 Paris Film Festivali’nde büyük ödül kazandı.)
       Nazi birliklerinin ve Parti’nin yaptığı tören ve kutlamaları, özellikle Nürnberg’deki geçit törenini büyük bir başarıyla sergileyen bu film büyük bir kadroyla çevrilmişti.
       Onlarca kamera, ses alma aygıtı, kamyon vb... araçlarla gerçekleştirilen 1934 yapımı filmde bayrak taşıyan onbinlerce grup yanında, Hitler ve Parti’nin önde gelenleri, Parti üyeleri, onbinlerce işçi, çiftçi ve genç ile yüzbinlerce Alman vatandaşı yer almaktadır. Ayrıca Luitpold stadyumu ve Zeppelin havaalanı başarıyla verildi. NSDAP’nin (Nazi Partisi) kitlelere nasıl hakim olduğu, onları nasıl avucunun içine aldığı gösterildi. Hitler’in ağzından çıkan her sözcük kabul görmekteydi. Riefenstahl, çekimler sırasında 40’ı kamera ekibi olmak üzere 120 kişiyle birlikte çalıştı.
Afrika'da
       Hitler’in isteğiyle yapmaya giriştiği bu film tam bir propaganda sineması örneği olarak kabul ediliyor. “Leni Riefenstahl’ın Muhteşem ve Korkunç Yaşamı” adlı, kendisi üzerine Roy Müller tarafından çevrilmiş bir filmde, bu filmleri hangi koşullar altında gerçekleştirdiğini ve bu filmleri yaptığı sırada Hitler’in yaptıklarından habersiz olduğunu savunuyor. Müller sanatçı için “Bir tek güzel çekim için yapmayacağı şey yok, bu yaşında bile. Bu yönden, her yönetmen için bir örnektir o” diyor.
       Bazı eleştirmenler, filmin şimdiye dek yapılmış en iyi belgesel film olduğunu savunuyor diğerleri ise buna bir film olarak bile bakılmaması gerektiğini salt bir promosyon aracı olduğunu iddia ediyor. Riefenstahl ise, filminin Nasyonel Sosyalizm fikrini yayamak için alet edilebileceğini ancak amacının bu olmadığını söylüyor. Ayrıca filmlerinde Yahudi düşmanlığı içeren tek bir söylemin olmadığının da altını çiziyor.
       Cinéast dergisinde Leni Riefenstahl kendisini şöyle savunuyor: “İradenin Zaferi’ni yapmaktan dolayı üzgün olabilirim ve üzgünüm (...) Fakat dudaklarımdan hiç bir zaman anti-semitist sözcükleri dökülmedi. Ne de o konuda bir şeyler yazdım. Asla anti-semitist değildim ve hiçbir zaman Nazi Partisi’ne üye olmadım. Öyleyse suçum nedir? Söyleyin bana”.
       Bu arada film, II. Dünya Savaşı’ndan sonra Amerikan, İngiliz, Sovyet ve Fransızlardan oluşan bir komisyon (Allied Control Mission), ‘İradenin Zaferi’nin Alman ve Dünya sinemalarında gösterimini yasakladı.
       
BAŞTAN ÇIKARAN YETENEK
       Sanatçının biyografi yazarı Rainer Rother, Riefenstahl’ın asla Yahudi düşmanı bir kadın olmadığını ama etrafta neler olup bittiğinin çok farkında olduğunu söylüyor. “En azından Nasyonal Sosyalizm’de “Yahudi düşmanlığına hayır!” gibi bir fikri savunamazsın. Bu onun bilmesi ve hesaplaması gereken bir şeydi”. Rother’in biyografi kitabı “Leni Riefenstahl: Seduction of Talent”, Riefenstahl’ın 100. doğumgününde 22 Ağustos’da piyasaya çıkacak.
Helikopter kazasının ardından

       Yaşına, gittikçe tükenen sağlığına ve hatta 2000 yılında Sudan’da geçirdiği helkopter kazasına rağmen hala aktif bir şekilde yaşamına devam eden Riefenstahl, Mart ayında Maldive adalarında üç haftalık bir dalış programına katıldı.
Riefenstahl, 74 yaşında aldığı dalgıçlık brovesiyle, en yaşlı kadın dalgıç ünvanının da sahibi oldu.

       Biryandan da neredeyse yarım asırlık bir süreç içerisinde çekilmiş bir filmin montajı üzerinde çalışıyor. 45 dakikalık belgesel, 1974-2000 yılları arasında Hint Okyanusu’nun derinliklerinde çekildi. Film bu ay içerisinde sanatçının doğumgünü anısına Alman televizyonlarında gösterilecek.
       
ELEŞTİRİLERİN YENİ ODAĞI FOTOĞRAFLAR
       Leni Riefenstahl İradenin Zaferi (Triumph Des Willens veya Triumph of the Will, 1935) ve 1936 Berlin Olimpiyatları’nın filme aldığı Olimpia (Olympia, 1938) adlı iki belgesel filmle gücünü kanıtlasa da savaş sonrası dönemde kariyerini fotoğraf alanında geliştirmek durumunda kaldı ki bu da eleştirilerden kaçmasına yetmedi.
       Bu kez de Afrika yerilerini model olarak kullandığı ve onların fiziksel ayrıntılarını ön plana çıkararak çektiği fotoğraflar yüzünden eleştiriliyordu...
Sudan'da

       Sanatçı artık Hitler ile ya da Nazi Subayları’yla ilgili daha fazla tartışmak istemediğini yanlızca yaptığı işler ve sanatı hakkında konuşmak istediğini söylüyordu. Yönetmen, “Bana karşı olan birçok kişi Nazi olduğum yönünde suçlamalarda bulundu ama kimse bunu ıspatlayamadı” diyor.
       Berlin’de Burjuva bir ailede doğan Riefenstahl, 1920 öncesinde Berlin’de dansçı olarak çalıştı ve solo resitaller verdi. Gerçek adı Helene Bertha Amalie Riefenstahl olan sanatçı dizinden sakatlanana dek dans etmeyi sürdürdü. Ardından da Arnold Fanck ile tanıştı ve aktris olarak ünlendi.
The Blue Light filminden bir dans sahnesi

        1932 yapımı “The Blue Light” filminden sonra ise artık bir yıldızdı. Film, aynı zamanda onun ilk yönetmenlik deneyimiydi. Çektiği belgeseller ödül üzerine ödül alırken, bu metaforik film onun en sevdiği filmdi.
       Filmin gösterime girdiği yıl Hitler, Berlin mitinginde Riefenstahl’ın film yapımcısı olarak vereceği hizmetlerden sözetti. Ardından Riefensthal Hitler için “Herkesi etkisi altına alabilirdi” diyor.

       “Sonuçta Riefenstahl, Naziler için belki kendilerinin bile tasarlamadığı kadar geniş bir mecra sağladı” diyor Rother ve ekliyor “Gerçek bir inanır değildi ama çok yetenekli ve fırsatçı bir sanatçıydı o”.
       O dönemde başka hiçkimse, onlarca kameramana, parti destekçilerine ve mitinglerin coşkulu heyecanına komuta edemezdi. Miting filmlerinin parti propgandası yaptığı ve mesaj içerdiği şüphe götürmez. Yine de Riefenstahl, büyük bir inatla sürdürdüğü kariyeri boyunca bir gün insanların onu anlayacağını umut etti. Hala ediyor.
       “Bir gün gerçeği anlayacaklar” diyor Leni Riefenstahl, “Ben çalışkan bir kadınım. Hayatım boyunca çok çalıştım ve yaptıklarım hep takdir edildi”
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları